Een muis in huis is de schrik voor elke bewoner. Aangevreten verpakkingen in een keukenkastje, muizenkeutels in een ontoegankelijk hoekje en verontrustend geritsel op zolder. Iedereen ziet muizen liever gaan dan komen. Beter nog is om te zorgen dat ze helemaal niet in huis komen.
Hoe komen muizen in huis?
Muizen zijn nachtdieren en mijden het daglicht. Ze hebben aan een gaatje van 0,5 cm genoeg om een huis binnen te komen. Een vuistregel is hierbij dat als een potlood in het gat past, er ook een muis doorheen kan. Hoewel ze goed kunnen klimmen, zullen ze eerder via de kruipruimte een woning binnen komen dan via een openstaand raam of de dakgoot. Elk kiertje op de begane grond is een opening voor een muis om naar binnen te komen.
Gevaar van muizen in huis
Muizen in huis zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Ze kunnen ziektes overbrengen en ook infecties veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is een infectie met het hantavirus. Hoewel ze er zelf niet ziek van worden kunnen ze het wel op de mens overdragen via ontlasting, urine en speeksel. Ook kunnen muizen met hun poep en urine voedsel besmetten met salmonellabacteriën. Heb je last van muizen, zorg dan dat je voedsel goed verpakt in afsluitbare verpakkingen waar muizen niet doorheen kunnen knagen. Glas, aardewerk, metaal en hard plastic zijn materialen die bestand zijn tegen muizen. Zorg ervoor dat de deksel goed afsluit, bij voorkeur met een klem of schroefdop.
Muizen in huis bestrijden
Er zijn verschillende manieren om muizen in huis te bestrijden. De gezondste manier is het plaatsen van muizenvallen zonder gif. De vallen die de muis alleen vangen zijn het diervriendelijkst. De gevangen muis kan buiten weer worden vrijgelaten. De vallen die de muis doden geven de garantie dat de muis zich niet langer voort kan planten en weer terugkomt.
Naast de bestrijding met vallen kunnen muizen ook bestreden worden met gif. Dit is zeker aan te raden als er sprake is van een muizenplaag. De muizen eten van het gif en gaan dan binnen 2 tot 6 dagen dood. Na hun dood drogen ze uit waardoor ze niet gaan stinken. Muizengif is ook schadelijk voor mensen en andere dieren. Let dus altijd goed op dat andere dieren zoals uw hond of kat niet bij het gif kunnen komen. Plaats het ook buiten bereik van kinderen!
Voorkomen van muizen in huis
Het is beter om te voorkomen dat muizen in huis komen dan om ze te bestrijden als ze eenmaal in huis zijn. Muizen komen door de kleinste openingen een huis binnen. Zeker de kruipruimte is een uitgelezen plaats voor muizen om te leven. Het is er de gehele dag donker en vaak ook licht vochtig, wat de ideale leefomstandigheden voor muizen zijn. Vanuit de kruipruimte kunnen de muizen dan de rest van het huis ontdekken door in de spouwmuren naar boven te klimmen. Zo komen de muizen ook op slaapkamers en zolders terecht.
Muizen in kruipruimte
De kruipruimte van een woning is dus een ideale plaats voor muizen om zich schuil te houden. De kortste weg om van muizen in de kruipruimte af te komen is dan ook de kruipruimte ongeschikt maken voor muizen. Dit kan door de kruipruimte vol te storten met schuimbeton. Muizen kunnen niet door beton heen knagen, tenzij het brokkelt en oud is. Door de kruipruimte vol te storten met schuimbeton, verdwijnen de open ruimtes en hebben muizen geen schuilplaats meer.
Voordat schuimbeton gestort wordt, is het noodzakelijk dat alle gaten en kieren goed dichtgestopt worden. Enerzijds is dat om te voorkomen dat het schuimbeton wegloopt, anderzijds is het dus ook om te zorgen dat ongedierte zoals muizen geen kans heeft. Als de gaten goed zijn dichtgestopt, wordt een laag plasticfolie in de kruipruimte aangebracht. Hierop wordt vervolgens het schuimbeton gestort. Het schuimbeton vloeit makkelijk uit en is zelfnivellerend waardoor het de gehele ruimte opvult. Alle gaten, hoeken en kieren worden hierdoor afgedicht zodat muizen geen kans meer maken.
Voordelen van Woodstock Vloerisolatie
Voordelen van schuimbeton in de kruipruimte
Ongedierte verdwijnt
Schuimbeton in de kruipruimte heeft als voordeel dat ongedierte geen kans meer maakt. Muizen en ook ratten kunnen zich hier niet langer verstoppen. Zeker ook omdat door het schuimbeton geen vocht meer in de kruipruimte aanwezig is terwijl muizen houden van een vochtige ruimte. Door het ontbreken van vocht in de kruipruimte verdwijnen ook schimmels en zwammen.
Isolerende werking schuimbeton
Een ander voordeel van schuimbeton in de kruipruimte is dat schuimbeton een isolerende werking heeft. Hierdoor is de onderkant van de vloer niet langer koud als gevolg van de stroming van koude lucht door de kruipruimte. In de woning verdwijnt de tocht over de vloer en hebben de bewoners niet langer last van koude voeten.
Schuimbeton tegen muizen in huis
Met schuimbeton in de kruipruimte lost u twee problemen op. Ongedierte als muizen vinden er niet langer hun ideale leefklimaat en verdwijnen. Daarnaast zorgt de isolerende werking van het schuimbeton voor een beter binnenklimaat van de woning. De koude vloer is niet langer koud maar voelt aangenaam warm. Ook hoef je niet langer bang te zijn voor een muis in huis.