De Anhydrietvloer

Een anhydrietvloer is een gipsgebonden gietvloer. Doordat we anhydriet in vloeibare vorm over het stortoppervlakte verdelen, loopt het vanzelf waterpas. Een anhydrietvloer is dan ook een hele vlakke vloer. Het is wel van belang te vermelden dat het geen eindvloer is: er moet nog een vorm van vloerbedekking (parket, laminaat, PVC, tegels, etc.) op. De anhydrietvloer is na 24 uur beloopbaar, maar moet (afhankelijk van de dikte) nog wel een tijd goed drogen. De droogtijd van anhydriet bedraagt ongeveer 1 week per centimeter dikte.

Anhydrietvloer

De voordelen van een anhydrietvloer

 • Door goede warmtegeleiding perfect te combineren met vloerverwarming
 • Zelf-nivellerend: het loopt vanzelf waterpas
 • Productieproces is niet arbeidsintensief, en dus relatief goedkoop
 • Geschikt voor grote oppervlaktes
 • Geschikt voor afwerking met alle soorten eindvloeren
 • Weinig kans op scheurvorming
 • Heel erg vlak
 • Overal even sterk
 • Al beloopbaar na 24 uur

Droogtijd

Een anhydrietvloer moet meestal 2 á 3 dagen drogen voordat de vloer beloopbaar is. De vloer heeft 1 week nodig om te drogen per centimeter dikte. Een vloer met een dikte van 5 centimeter heeft dus ongeveer 5 weken nodig om te drogen. De droogtijd is afhankelijk van de temperatuur, de luchtvochtigheid en de dikte van de vloer.

Dikte

Een anhydrietvloer heeft meestal een dikte van 3 tot 6 centimeter. Doordat een anhydrietvloer nogal dun is blijven de materiaalkosten laag.

Verven

Het is mogelijk om een anhydrietvloer te verven met behulp van speciale producten. Wij raden u dit echter af omdat een anhydrietdekvloer in principe is bedoelt als ondervloer, die afgewerkt moet worden met een afwerkvloer zoals parket, laminaat, pvc of een ander materiaal.

Video anhydrietvloer storten

In de bovenstaande video is goed te zien dat een anhydrietvloer makkelijk kan uitvloeien, waardoor het aanbrengen van deze vloer makkelijk en snel verloopt. Hierdoor is een deze vloer vaak een betere keus dan een zandcementvloer.

Afwerking

Een anhydrietvloer is een erg vlakke vloer, en kan worden afgewerkt met de meeste soorten vloerbedekking. De vloer wordt opgeleverd met een marge van ongeveer 10 millimeter, en kan eventueel vlakker worden gemaakt met egaline. Wij raden u aan om altijd te overleggen met de partij die de vloer afwerkt.

Anhydrietvloer schuren

Wilt u een anhydrietvloer betegelen? Dan is het verstandig om uw vloer eerst te schuren. Door een deze vloer te schuren hect de tegellijm zich beter aan het vloeroppervalk. Verder kunt u op deze manier de vloer egaliseren. Bent u handig en wilt u geld besparen? Dan kunt u de anhydrietvloer misschien zelf schuren. De meeste verhuurbedrijven, zoals de Bo-rent bieden een betonschuurmachine aan.

Anhydrietvloer schuren

Alternatieven voor anhydriet

Nadelen van anhydriet zijn er bijna niet. Bent u op zoek naar een dekvloer dan raden we eigenlijk altijd anhydriet aan, een enkele uitzondering daargelaten. Een zo'n uitzondering is een vochtige ruimte;7 hier is anhydriet minder voor geschikt. Voor badkamers kunt u dan ook beter voor een zandcementdekvloer kiezen. Zandcement kan, in tegenstelling tot anhydriet, ook makkelijker op afschot worden gelegd. En badkamervloeren moeten deels op afschot worden gelegd om de waterafvoer in goede banen te leiden. De tweede uitzondering vinden we terug bij oudere panden waarvan de vloeren niet veel gewicht mogen dragen. In dat geval raden wij een magnesietvloer aan als dekvloer; dit is de lichtste dekvloer die er bestaat.

Nadelen van anhydrietvloeren

 • Relatief zwaar
 • Niet geschikt voor vochtige ruimtes
 • Lastig op afschot te leggen

Totaalpakket met schuimbeton, vloerverwarming en eindvloer

U kunt een anhydrietvloer ook combineren met schuimbeton, vloerverwarming en een eindvloer. Doordat wij samenwerken met verschillende specialistische bedrijven kunnen wij u een uniek totaalpakket aa7nbieden. In dit pakket zit een isolatielaag van schuimbeton, een dekvloer van anhydriet met vloerverwarming, en een eindvloer van Woodstock naar keuze. Als eindvloer hebben wij diverse prachtige laminaat- en parketvloeren in ons assortiment. En bent u toch meer van de betonlook, dan is de woonbetonvloer misschien wel iets voor u. Kiest u voor een woonbetonvloer heeft u echter geen dekvloer van anhydriet nodig. Door diverse producten te combineren kunnen we u een betere prijs aanbieden. Er ontstaat ook nooit wrijving tussen de verschillende leveranciers, omdat u bij ons altijd één vast aanspreekpunt heeft.

Vloerverwarming

Anhydrietvloer

Anhydriet is perfect te combineren met vloerverwarming, omdat het warmte erg goed geleid. Doordat anhydriet zeer vloeibaar is, omhult het de verwarmingsbuizen voor de volledige 100%. Hierdoor heeft u bijzonder weinig warmteverlies, en bespaart u flink op de energiekosten. Wel is het belangrijk dat u zich aan het opstartprotocol van de vloerverwarming houdt. Doet u dit niet, is er kans op scheurvorming.

De eindvloer

Eindvloer

Op de anhydrietvloer moet nog een traditionele vorm van vloerbedekking gelegd worden: de eindvloer. Zelf hebben wij prachtige laminaat- en parketvloeren in ons assortiment. Wij raden dus aan om anhydriet niet als eindvloer te gebruiken. Wilt u dit toch, kunt u anhydriet eventueel verven. Dit doet u met een speciale verf. Neem contact met ons op voor een advies op maat hierover.

De prijs van een anhydrietvloer

Het leggen van een anhydrietvloer is niet heel arbeidsintensief (zeker vergeleken met een zandcementdekvloer). Hierdoor is anhydriet relatief goedkoop. U moet er wel rekening mee houden dat de uiteindelijke prijs afhankelijk is van een aantal factoren. Bijvoorbeeld of de stortplek makkelijk te bereiken is, en wat de oppervlakte van de te storten vloer is. Wilt u weten wat uw precieze prijs is? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

shares