Wat is een anhydrietvloer?

Een anhydrietvloer is een kalk- en gipsgebonden gietvloer, die vele nadelen kent. Woodstock vloeren gebruikt liever een Cementgebonden vloer, die beter aansluit bij onze werkwijze. De anhydrietvloer wordt vloeibaar aangebracht en is zelf nivellerend; de vloer loopt vanzelf waterpas. Dit misschien wellicht voordelig, maar is pas beloopbaar na een droogtijd van 4 tot 7 dag, afhankelijk van de laagdikte. Een anhydrietvloer is een onpraktisch bouwmateriaal door de restvocht wat achterblijft, omdat het de vloerrenovatie onnodig vertraagt. Het kan soms wel 8 weken duren voordat de vocht volledig is verdwenen.

Bovendien is een anhydrietvloer een gietvloer, wat dient als een dekvloer. Nadat het uitgedroogd is; moet het nog worden afgewerkt met een eindvloer. Populaire topvloeren voor anhydriet zijn tapijt, laminaat en vooral de Woodstock PVC vloer. Vaak worden de vloeren gebruikt op schuimbeton.

Anhydrietvloer

De voordelen van een anhydrietvloer

  • Door goede warmtegeleiding perfect in combinatie met vloerverwarming
  • Het productieproces is niet arbeidsintensief en relatief goedkoop
  • Weinig kans op scheurvorming
  • Overal even sterk

Producteigenschappen

Droogtijd

Een anhydrietvloer is een relatief vochtige vloer die pas beloopbaar is na 4 tot 7 dagen, afhankelijk van de laagdikte. Voor elke centimeter dikte heeft de vloer ongeveer een week nodig om volledig te drogen. Een vloer van 6 cm dik is dus na ongeveer 6 weken uitgedroogd. Ook factoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid beïnvloeden de droogtijd. Het gebruik van een bouwdroger kan het droogproces aanzienlijk versnellen.

Dikte

Een anhydrietvloer heeft meestal een dikte van 3 tot 6 centimeter. De anhydrietvloer is vrij dun waardoor de materiaalkosten laag blijven. In combinatie met vloerverwarming raden wij doorgaans een anhydrietvloer aan met een dikte van zo'n 6 centimeter.

Verven

Het is mogelijk een anhydrietvloer te verven met behulp van speciale producten. Wij raden u dit echter af omdat een anhydrietdekvloer in principe geen eindvloer is. De vloer moet afgewerkt worden met een eindvloer zoals parket, laminaat of PVC.

Stappenplan anhydrietvloer

  1. De ondergrond moet vlak en vuilvrij zijn. Minimaal hoogteverschil 1cm.
  2. De noppenplaten voor de vloerverwarming moet goed aangesloten zijn, zodat het anhydriet niet onder de noppenplaten kan lopen.
  3. De vloerverwarming moet op de juist manier in de noppenplaat geklikt worden, en moet in meerdere zones verdeeld worden afhankelijk van het vloeroppervlak en afgeperst met water.
  4. De afvalresten moeten goed opgeruimd zijn, en de zijkanten moeten met randfoam afgeplakt zijn, zodat de vloer kan "werken".
  5. De anhydrietvloer wordt op de juiste hoogte door onze mensen gegoten over het vloeroppervlak. Niet te hoog, en niet te laag, maar op de juiste hoogte met een laser.
  6. De anhydrietvloer moet afgewerkt worden met een laserstok en een debber, zodat er geen oneffenheden in het vloeroppervlak zitten.
  7. De vloer kan na 2 dagen worden belopen. Zware puntbelasting raden wij af.
  8. Als de anhydrietvloer voldoende is uitgehard circa twee á drie weken moet de vloer worden open geschuurd door een professionele schuurmachine. Deze machine kan alleen door een vakman bestuurd worden.
  9. Als de vloer voldoende is uitgehard kan de eindvloer worden gelegd. Dat kan zijn laminaat, pvc en in sommige gevallen zelfs parket. Graag leggen wij u persoonlijk uit hoe de verbouwing in zijn werk gaat.

 

 

Afwerking

Een anhydrietvloer is een vlakke vloer en kan worden afgewerkt met de meeste soorten vloerbedekking, om die reden leveren wij de vloer op met een marge van ongeveer 10 millimeter. De anhydrietvloer kan eventueel nog vlakker worden gemaakt met egaline, wanneer u dit overweegt raden wij aan deze mogelijkheid te overleggen met de partij die de vloerbedekking levert. Woodstock Vloeren kan de vloerbedekking voor u leveren, in dat geval ontvangt u van ons een offerte met een totaalprijs.

Anhydrietvloer schuren

Als u een anhydrietvloer wilt betegelen is het verstandig uw vloer eerst te schuren, daardoor hecht de tegellijm zich beter aan het vloeroppervlak. Daarnaast egaliseert u de vloer op deze manier nog extra. Bent u handig en wilt u geld besparen? Dan kunt u de anhydrietvloer misschien zelf schuren. Verschillende verhuurbedrijven, bijvoorbeeld Bo-rent, hebben een betonschuurmachine in hun assortiment.

Alternatieven voor anhydriet

De anhydrietvloer is een vloer die niet meer van deze tijd en is voor de belastend. Beter kunt u kiezen voor de cementgebonden dekvloer van Woodstock Vloeren. Deze vloer is zeer snel droog en beloopbaar. Woodstock Vloeren  levert deze vloer tussen de 2 en 4.5 cm bijvoorbeeld op schuimbeton en in combinatie met vloerverwarming. In tegenstelling tot de anhydrietvloer, droogt de cementdekvloer snel, hoeft deze niet opgeschuurd te worden en is makkelijker aan te brengen.

Een andere alternatief en ontzettend duurzaam keuze maakt is een magnesietvloer. Een magnesietvloer is een ontzettend lichte dekvloer; ideaal voor oude woningen. Verder is het een hernieuwbare materiaal doordat voor de grootste deel uit houtvezel bestaat.

Cementdekvloer in plaats van de anhydrietvloer

Het cement gebonden product is uitermate geschikt als dekvloer over vloerverwarming,  omdat deze zeer verricht is met toeslag materiaal. Met deze vloer creëer je de beste warmteoverdracht omdat de slangen 100% omhuld zijn door de vaste geleidende dekvloer.

 

Waarom kiezen voor de cementdekvloer?
  1. zeer snelle droogtijd
  2. zeer vlak
  3. zeer goed hechtend
  4. makkelijk aan te brengen
  5. vloerdikte tussen 2 en 5 cm
  6. de vloer hoeft niet opgeschuurd te worden

 

Betonvloer in plaats van anhydrietvloer?

De betonvloer is een zeer geschikt alternatief voor een anhydrietvloer, niet alleen vanwege de eigenschappen van de betonvloer maar ook vanwege de prijs en de manier waarop de vloer wordt aangebracht. Het voordeel van de woonbetonvloer is dat er geen eindvloer overheen moet. De woonbetonvloer is een combinatie van een isolatielaag van schuimbeton met een dekvloer van woonbeton en is daarom een compleet en aantrekkelijk alternatief voor de anhydrietvloer.

 

Nadelen van anhydrietvloeren

    • Relatief zwaar
    • Niet geschikt voor vochtige ruimtes
    • Lastig op afschot te leggen
    • Langere droogtijd
    • Randfoam/ kantstrook moet goed vastzitten
    • Er moet altijd ingemeten worden vooraf werzaamheden
    • Grote vrachtwagens nodig voor transport
    • Het moet altijd geëegaliseerd worden
    • Gips gebonden, dus kan niet tegen water

Totaalpakket: schuimbeton, vloerverwarming en eindvloer

U kunt een anhydrietvloer ook combineren met vloerverwarming, schuimbeton en een eindvloer van uw keuze. Door onze samenwerking met verschillende specialistische bedrijven kunnen wij u een uniek totaalpakket aanbieden. In dit Totaalpakket zit een isolatielaag van schuimbeton, een dekvloer van anhydriet met vloerverwarming en een eindvloer van Woodstock Vloeren naar keuze. Als eindvloer hebben wij diverse prachtige laminaat- en parketvloeren in ons assortiment. Gaat uw voorkeur uit naar de betonlook, dan is de woonbetonvloer wellicht iets voor u. Als u kiest voor een woonbetonvloer dan heeft u geen dekvloer van anhydriet nodig.

Door diverse producten te combineren kunnen we u een betere en aantrekkelijkere prijs aanbieden. Er ontstaat nooit wrijving tussen de verschillende leveranciers, wij zijn uw enige aanspreekpunt en wij nemen u al het werk uit handen.

Vloerverwarming

Anhydriet is zo'n goede combinatie met vloerverwarming, omdat het warmte perfect geleidt. Doordat anhydriet zeer vloeibaar is, omhult het de verwarmingsbuizen totaal. Hierdoor heeft u bijzonder weinig warmteverlies en bespaart u flink op uw energiekosten. Wel is het belangrijk dat u zich aan het opstartprotocol van de vloerverwarming houdt. Als u dit niet doet, bestaat kans op scheurvorming.

De eindvloer

laminaat eindvloer

 

Op de anhydrietvloer moet nog een traditionele vorm van vloerbedekking gelegd worden: de eindvloer. Woodstock Vloeren heeft prachtige laminaat- en parketvloeren in ons assortiment. Wij raden niet aan anhydriet als eindvloer te gebruiken, maar als u dit toch wilt, kunt u de anhydriet eventueel verven. Daar heeft u speciale verf voor nodig. Wij adviseren u graag, neem contact met ons op voor een advies op maat omtrent de speciale producten die u hiervoor kunt gebruiken.

De prijs van een anhydrietvloer

Het leggen van een anhydrietvloer is niet heel arbeidsintensief (zeker in vergelijking met een zandcementdekvloer) waardoor anhydriet relatief goedkoop in aanschaf is. U moet er wel rekening mee houden dat de uiteindelijke prijs afhankelijk is van nog een aantal factoren. Van belang is bijvoorbeeld of de stortplek makkelijk te bereiken is en wat de oppervlakte van de te storten vloer is. Wilt u exact weten wat de exacte prijs voor u zal worden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Veelgestelde vragen anhydrietvloer

De prijzen van een anhydrietvloer kunnen sterk variu00ebren. U kunt uitgaan van een prijs tussen de 15 en de 45 Euro per vierkante meter.

Het belangrijkste nadeel van een anhydrietvloer is het hoge gewicht. Ook kan een anhydrietvloer niet op afschot worden aangelegd.

Jazeker. Een anhydrietvloer bied een goed rendement in combinatie met vloerverwarming.

Een anhydrietvloer heeft ongeveer een week nodig om te drogen per centimeter dikte.

Een anhydrietvloer is na twee a drie dagen beloopbaar.

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.