Oneffenheden in uw ondervloer? Egaliseer hem dan met egaline

Egaliseren met egaline

Als u een eindvloer wilt (laten) plaatsen is het belangrijk dat de ondervloer zo vlak mogelijk is. Vooral bij dunne eindvloeren zoals vinyl of PVC van de rol dient de ondergrond helemaal egaal te zijn. Daarnaast kunnen scherpe steentjes in de ondervloer de eindvloer beschadigen. Een van de mogelijkheden om een vlakke ondervloer te krijgen is deze te bewerken met egaline.

Wat is het?

Egaline

Egaline is een vloeibare cementsoort die puur is bedoeld om een vloer te egaliseren. Als uw ondervloer oneffenheden heeft is het een uitstekend middel om de vloer vlak te maken. Een egalinelaag is erg dun, van enkele millimeters tot maximaal een centimeter dik. Doordat het zo vloeibaar is, verspreidt het zich makkelijk over de ondervloer. Nadat het is uitgehard ontstaat er een vlakke en naadloze vloer waarop de eindvloer kan worden aangebracht. De droogtijd van egaline is ongeveer 1 dag per millimeter dikte.

Zelf aanbrengen

Het zelf aanbrengen van egaline is niet heel spannend. U koopt het in de bouwmarkt en maakt het aan met water. Wel is het belangrijk om de ondervloer eerst goed voor te behandelen. Dit betekent: gaten opvullen, goed schuren, schoonmaken en voorstrijken met een hechtprimer. En omdat er speciale soorten voor afwerking met onder meer houten vloeren en betonvloeren bestaan, is het belangrijk om egaline te gebruiken die past bij uw gewenste eindvloer.

Alternatieven

Heeft uw vloer forse hoogteverschillen dan is egaline in eerste instantie geen optie. In dat geval raden we vaak magnesiet aan. Een magnesietvloer is een hele lichte, gesmeerde ondervloer waarmee hoogteverschillen goed kunnen worden weggewerkt. Omdat magnesiet geen hele vlakke ondervloer oplevert moet er over magnesiet in de meeste gevallen alsnog een laag egaline heen.

Als u ook voor vloerverwarming onder uw eindvloer kiest, is ook anhydriet een goede optie. Dit levert wél een supervlakke vloer op die warmte perfect geleidt. Het is wel een vrij zware vloer, dus u zult wel goed moeten onderzoeken of uw woning dit aankan. Op anhydriet kunt u elke eindvloer plaatsen die u maar wilt.

Prijs egaline

Als u het zelf aanbrengt, liggen de kosten van egaline (afhankelijk van de dikte) tussen de 5 en 15 euro per vierkante meter. Wilt u liever niet zelf aan de slag dan kunnen wij het ook voor u aanbrengen. Dan bent u natuurlijk wel wat meer geld kwijt. Neem voor meer informatie over onze prijzen contact met ons op.

Hoe lang moet egaline drogen?

Egaline heeft ongeveer twaalf uur nodig om te drogen per millimeter dikte.

Wat is egaline?

Egaline bestaat hoofdzakkelijk uit cement en kunsthars. Egaline vloeren worden vaak gebruikt om bestaande ondergronden uit te vlakken zodat ze een dekvloer kan worden afgewerkt met een afwerkvloer.

Wat kost egaline?

Het egaliseren van een vloer is maatwerk, en afhankelijk van veel factoren. Meestal ligt de prijs tussen de €10,- en de €75,- per meter.

shares