Wat is een magnesietvloer?

Een magnesietvloer is een duurzame dekvloer op basis van houtvezels. De Woodstock magnesietvloer moet worden afgewerkt met een eindvloer. Het bijzondere aan magnesiet is dat het ontzettend licht is. Een stuk lichter dan anhydriet bijvoorbeeld. Daarmee is het een goed alternatief voor anhydriet voor toepassing in (oudere) huizen met vloeren die niet veel gewicht mogen dragen. De vloer is ook goed te combineren met vloerverwarming.

Magnesietvloer
Een lichte magensietvloer kan uitkomst bieden in (oudere) huizen met vloeren die niet veel gewicht kunnen dragen.

Gecertificeerd magnesiet

Als enige leverancier in Nederland hebben we ons magnesiet uitvoerig laten testen omdat wij zeker willen zijn van ons product en met een hoge kwaliteitsgarantie willen leveren. Daarom hebben we de KIWA ingeschakeld om ons magnesiet te testen op isolatiewaarde en brandveiligheid. De KIWA voert onafhankelijke testen uit om de eigenschappen van een product te bepalen en zo uitspraken kunnen doen op het gebied van veiligheid, kwaliteit, prestaties, betrouwbaarheid en naleving van voorschriften en bepalingen. Testen voorkomt ook verstoringen. Hierdoor komen fouten en defecten aan het licht voordat ze schade aanrichten.

             

Isolatiewaarde magnesiet

Om de kwaliteit en eigenschappen in beeld te brengen hebben we de isolatiewaarde laten testen van een sample magnesiet met de afmeting 60x60 cm. Na een geslaagde test is er een RD-waarde van 0,3 gerapporteerd. De Rd-waarde meet de warmteweerstand van isolatiemateriaal. Hoe hoger dit getal, hoe beter het materiaal isoleert en vice-versa. Lees het hier het volledige rapport over de isolatiewaarde van Woodstock magnesiet.

Rc-waarde magnesietvloer testen

Om meer te weten te komen over de isolatiewaarde van magesiet waar andere stoffen aan toegevoegd zijn of hoe de waarde is bij een noppenplaat, zijn er opnieuw verschillende monsters  getest. Hiervoor werd marnesiet in bakken van 60 cm bij 60 cm, met of zonder de verschillende stoffen geplaatst (kurk, eps-korrels, perlite). Daarna is er getest op warmtegeleiding en warmteweerstand.   Hieronder ziet u in de tabel wat de uitkomst is van deze testen.

Voor meer informatie over magnesietvloeren klik op: magnesietvloer.

 

Betreft resultaat van: Warmtegeleidings
coëfficiënt
(W.m-1.K-1)
Warmteweerstand
(m2.K.W-1)
Dikte (mm)
Magnesiet kurk
monster A
0,0676 1,502 101,5
Magnesiet EPS
monster B
0,0721 1,423 102,7
Magnesiet Perlite
monster C
0,0707 1,449 102,5
Magnesiet Kleikorrel
monster D
0,0791 1,290 102,1
Magnesiet Normaal
monster E
0,0901 1,143 103,0
Magnesiet 1 cm nop
monster G
0,0491 2,700 132,5
Magnesiet normaal
monster F
0,0860 1,202 103,4
Magnesiet rubber 9
monster H
0,173 0,440 76,1
Magnesiet 3 cm nop
monster J
0,0903 1,152 104,0

             

Brandveiligheid magnesiet

Bij Woodstock staat veiligheid op nummer één en om dat te waarborgen hebben we ons magnesiet getest op brandveiligheid. Brandveiligheid is voor magnesiet erg belangrijk omdat het veel gebruikt wordt als verdiepingsvloer.

Voordelen

  • Erg lichte dekvloer
  • Goede ondergrond voor de eindvloer
  • Ligt er in tot 70-75 m2 in één dag in
  • Goed op afschot te leggen
  • Te combineren met vloerverwarming
  • Brandveilig
  • Naadloos
  • Geluidsisolerend (20 dB)

Het proces

Magnesiet bestaat uit onder andere magnesium en zaagsel, en maken we op de stortplek zelf. Met behulp van slangen verpompen we het vervolgens naar de stortplek. Hier verdelen en egaliseren we het magnesiet met een rei. Een magnesietvloer is in normale omstandigheden na twee à drie dagen weer beloopbaar. Als deze met houten platen van 9mm is beschermt. Let wel op dat deze platen het droogproces vertragen. Zorg er dus voor dat de platen na het lopen zodat de vloer verder goed kan drogen.

Wij u raden u sterk aan om u goed te laten adviseren door onze verkopers. De vloer kan in deze fase nog geen puntbelasting aan. Hiervoor moet de vloer eerst volledig zijn uitgehard. Bij normale omstandigheden is de totale uithardingsperiode van de vloer 1 week per cm vloerdikte. Dus als een vloer 5 cm dik is, is de totale droogtijd 5 weken. De vloer mag op geen enkele manier worden betreden als de vloer nog bezig is met drogen. Pas dus heel goed op dat de vloer niet beschadigd/loskomt.

Magnesietvloer egaliseren

Een magnesietvloer is geen eindvloer; er moet dus nog een eindvloer overheen. Het is zeer belangrijk dat de magnesietvloer voldoende egaal is voor uw eindvloer. In alle gevallen moet daarvoor op de magnesietvloer eerst nog een laag egaline worden aangebracht. De egaline laag gebruiken wij om de vloer voldoende te egaliseren. De egaline moet met een magnesietprimer worden aangebracht, anders hecht de egaline niet voldoende. Wij raden u sterk aan om hiervoor contact met ons op te nemen voor een passend advies.

Vochtproblemen

Pas op met het inbrengen van extra vocht in de woning; dit komt het drogingsproces niet ten goede. Bij sommige werkzaamheden, zoals stucen of het storten van egaline of zandcement, komt er extra vocht in de woning terecht. Omdat er in magnesiet onder meer zout zit, trekt al dit vocht in de vloer. En dit kan er voor zorgen dat het een stuk langer duurt voordat de magnesietvloer helemaal is uitgehard. Vermijd dus bovenstaande werkzaamheden tijdens het drogingsproces!

Het is belangrijk dat u de magnesietvloer de kans geeft om goed te drogen. Hiervoor moet u de ramen om een kier zetten zodat de ruimte kan ventileren. U moet wel oppassen dat de u de ramen niet volledig open zet, want dan kan uw vloer nat worden door de regen. De binnentemperatuur moet altijd 3 tot 5 graden hoger zijn dan de buitentemperatuur.

Video magnesietvloer

Anhydriet, magnesiet of zandcement?

Wij hebben drie verschillende dekvloeren in ons assortiment: magnesiet, anhydriet en zandcement. Een magnesietvloer is dus vooral een goede optie in oudere panden of etagewoningen. Hier zitten vaak oude vloeren in die niet teveel belast kunnen worden. Een dekvloer in dit soort gebouwen mag uiteraard niet te zwaar zijn. En magnesiet past perfect in dit paatje: een magnesietvloer heeft een gewicht van slechts 3,5 kg per m2. We raden wel af om een magnesietvloer te laten leggen in de badkamer. Magnesiet kan namelijk slecht tegen vocht. In de badkamer is de beste optie om voor een zandcementdekvloer te gaan. Een bijkomend voordeel is dat een cemenddekvloer sneller droogt.
Buiten badkamers en vloeren die niet teveel mogen worden belast, raden wij aan om altijd voor een dekvloer van anhydriet te kiezen.

Totaalpakket: schuimbeton, magnesiet, vloerverwarming én een eindvloer

U kunt ook een totaalpakket bij ons aanschaffen: een magnesietvloer met schuimbeton, vloerverwarming én een eindvloer. Door onze samenwerking met diverse specialistische bedrijven kunnen we dit pakket aanbieden tegen een uitstekende prijs. Er ontstaat ook nooit wrijving tussen de verschillende leveranciers, omdat u bij ons altijd één vast aanspreekpunt heeft.Voor de eindvloer in het pakket heeft u de keuze uit ons assortiment van laminaat- en parketvloeren.

Bent u toch meer van de betonlook? Dan is de woonbetonvloer meer iets voor u. Kiest u voor een woonbetonvloer heeft u echter geen dekvloer van magnesiet nodig – woonbeton wordt direct op het schuimbeton en de vloerverwarming gestort.

 

Categorieën: Dekvloeren

Jos

Jos Gilein

Jos is bedrijfsleider en klantadviseur bij Woodstock vloeren, en heeft uitgebreide productkennis over vloersystemen. Voor vragen over uw vloeruitdagingen moet u bij Jos zijn. Hij vertelt u graag over onze vloeroplossingen.