Vloerverwarming - waar moet je op letten?

Bent u op zoek naar de juiste vloerverwarming in combinatie met een vloer en de juiste isolatie vloerverwarming? Wij leveren u binnen een week de vloerverwarming en de vloer!

Het beste vloerverwarmingssysteem  bestaat uit speciale slangen waar warm water doorheen loopt . De slangen met warm water geven geleidelijk hun stralingswarmte af aan de vloer, en de vloer zorgt voor een hele gelijkmatige warmteverdeling in de leefruimte. Zeker als de ruimte eenmaal op temperatuur is, hoeft u een stuk minder bij te verwarmen dan bij een traditioneel verwarmingssysteem. Ons vloerverwarmingssysteem kunt u in de zomer ook gebruiken om uw woning af te koelen met koud water.

Bij vloerverwarming moet je erop letten dat de vloerafwerking geen groot isolerend vermogen heeft. Anders wordt de warmte in de vloer geïsoleerd, en bereikt de warmte de leefruimte niet. Wij infomeren u graag over geschikte vloerafwerking.

Prijzen voor vloerverwarming zijn slechts voor het leggen van de vloerverwarming en niet voor het aansluiten van de vloerverwarming op de CV ketel of warmtepomp. Bij elke situatie is het aanleggen namelijk anders.

vloerverwarming

Wat is het voordeel van vloerverwarming?

Doordat de CV-ketel geen hoge temparaturen hoeft te leveren, verbuikt vloerverwarming ongeveer 20% minder energie dan wanneer u met radiatoren werkt. Daarnaast voelt de warmte comfortabeler aan omdat de warmte vanaf de grond omhoog trekt. Warme voeten gegarandeerd!

  • Op termijn een lagere energierekening
  • Hele winter warme voeten
  • In de zomer te gebruiken als koeling
  • Meer ruimte door ontbreken radiatoren
  • Goed te combineren met diverse vloeren
  • Gelijkmatig verdeelde warmte

Welke type vloerverwarming is het beste?

Er zijn verschillende systemen vloerverwarming in omloop; de traditionele vloerverwarming op warm water, gevoed door een CV ketel, elektrische vloerverwarming en infra-rood vloerverwarming.
De beste keuze keuze wordt gemaakt in combinatie met de afwerkvloer.
Wanneer u kiest voor een vloerverwarming, maar deze onder een goed isolerende afwerkvloer plaatst, wordt de warmte in de vloer opgesloten.
Keramische tegels zijn goede geleiders, en dus een goede afwerking in combinatie met vloerverwarming.
We zetten de verschillende type vloerverwarming even voor u op een rijtje

Traditionele vloerverwarming

VloerverwarmingTraditionele vloerverwarming is een vloerverwarming systeem dat werkt op warm water wat afkomstig is van een warmtebron. Deze warmtebron kan een cv ketel op gas zijn maar ook een warmte pomp.
In het buitenland bv. Zweden stoken ze hout en warmen daarmee het water op zodat je de vloer kan verwarmen.
In Nederland wordt steeds vaker vloerverwarming toegepast die werkt op een warmte wisselaar. Een warmte wisselaar is een machine die van een koude en warme temperatuur (het verschil) de energie haalt. Met het verschil, bijvoorbeeld overdag 20 graden en nachts 7 graden is het verschil 13 graden. Als je deze vermenigvuldigd bijvoorbeeld keer 2 krijg je 26 graden Celsius. Dit kan genoeg zijn om een vloer te verwarmen.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarmingElektrische vloerverwarming wordt ook wel toegepast in badkamers en kleine keukens, dit is een alternatief voor een traditionele vloerverwarming maar gebruikt helaas best wel veel energie. Het voordeel is dat je op een kleine ruimte zoals een badkamer niet je hele vloer hoeft te verwarmen. Dus alleen de badkamer. Dat kan een besparing opleveren. Voorbeeld, als je avonds naar bed gaat en je zet de thermostaat op 15 graden wordt de woning 15 graden maar ook je badkamer. Maar als je ochtends wakker wordt en je wilt douchen of gebruik maken van de badkamer is dit erg koud. Als je dan een tijdschakelaar op de elektrische vloerverwarming zet in de badkamer kan je dus alleen je badkamer verwarmen zonder je hele huis te verwarmen. Dit bespaart energie en je hebt als je ochtends gebruik gaat maken van de badkamer een heerlijk warme vloer.

Infrarood verwarming

Infrarood vloerverwarming
Infrarood vloerverwarming wordt steeds vaker toegepast in combinatie met zonnepanelen, het terugleveren van stroom levert soms niet zo veel op als de stroom die je gebruikt. Dus je kunt beter stroom gebruiken. Elektrische vloerverwarming van infrarood gebruikt relatief veel minder energie dit werkt namelijk op gevoelstemperatuur (infra rood) Wij van Woodstock Vloeren vinden het heel prettig om u uit te nodigen in de showroom om de verschillen te laten zien en voelen en een goed advies te geven wat u in uw situatie moet doen. Dus welke vloerverwarming past het beste bij u of uw huis of welke vloerverwarming kunt u het beste toepassen in uw verbouwing of renovatie. We raden altijd aan als u een kruipruimte heeft om deze op te vullen met isolatie bijvoorbeeld schuimbeton. Ook deze vorm van vloer isolatie draagt bij aan een beter milieu. De showroom van ons bedrijf, is altijd op afspraak te bezoeken. U kunt uw vragen natuurlijk ook altijd stellen via de mail.

De kosten van vloerverwarming

De kosten van vloerverwarming zijn afhankelijk van meerdere factoren, waardoor een prijsindicatie eigenlijk altijd maatwerk is. Vloerverwarming als hoofdverwarming is duurder dan vloerverwarming als bijverwarming. Het legsysteem dat u gebruikt heeft ook invloed op de prijsindicatie. Bij grotere opdrachten of een combinatieopdracht kunnen wij eventueel kwantumkorting aanbieden. Voor een langere uitleg over de kosten van vloerverwarming klik dan op deze pagina.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van vloerverwarming is korter dan vroeger. Dit komt vooral doordat moderne vloerverwarmingspompen energiezuiniger zijn dan de oudere modellen. Net als de kosten van vloerverwarming is ook de terugverdientijd van vloerverwarming afhankelijk van meerdere factoren. Als u uw woning goed isoleert en gebruik maakt van een degelijke pomp, dan bespaart u ongeveer €115,- tot €140,- per jaar en is de terugverdientijd 5 tot 15 jaar.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of wilt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen? Ga dan naar onze contactpagina en laat daar uw gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Op zoek naar een persoonlijk advies? Kom een keer langs in onze showroom in Obdam of bel naar 0226-427785!

Totaalpakket: isolatie, vloerverwarming en eindvloer

Vloerverwarming combineren met één van onze vloeren? Kies voor ons totaalpakket! We isoleren dan de vloeroppervlakte eerst met schuimbeton. Hier bovenop brengen we de verwarming aan met de dekvloer (magnesiet, anhydriet of zandcement). Ten slotte leggen we de eindvloer aan: laminaat of parket. In plaats van laminaat en parket kunt u bij ons ook kiezen voor een woonbetonvloer. In dit laatste geval heeft u geen dekvloer nodig en storten we het woonbeton direct over de verwarming heen.

Door onze samenwerking met diverse specialistische bedrijven kunnen we het totaalpakket aanbieden tegen een uitstekende prijs. Er ontstaat ook nooit wrijving tussen de verschillende leveranciers, omdat u bij ons altijd één vast aanspreekpunt heeft.

Vloerisolatie

Vloerisolatie
We beginnen met het aanbrengen van het isolatiemateriaal voordat we beginnen met de vloerverwarming. Hierdoor haalt u een beter rendement uit uw verbouwing. We gebruiken meestal schuimbeton of geïsoleerde noppenplaten als isolatiemateriaal.

Een goede dekvloer

Anhydrietdekvloer
Bovenop de vloerverwarming brengen wij een dekvloer aan. Meestal adviseren wij u om te kiezen voor een anhydrietvloer, omdat deze vloer een maximaal rendement biedt met vloerverwarming. Als een anhydrietvloer geen optie is, kunt u ook kiezen voor een zandcement- of magnesietvloer.

Een strakke afwerkvloer

Eindvloer

Ten slotte leggen we de eindvloer aan. Dit is bijvoorbeeld laminaat, parket, PVC of iets anders dat u leuk vindt. In plaats van laminaat en parket kunt u ook kiezen voor een woonbetonvloer. In dit laatste geval heeft u geen dekvloer nodig en storten we het woonbeton direct over de verwarming heen.

Vloerverwarming aanleggen

Vloerverwarming kan via twee legpatronen worden aangelegd: een slakkenhuispatroon of een meanderpatroon. Wij adviseren meestal een slakkenhuis-legpatroon, omdat u zo een gelijkmatige temperatuurverdeling in uw woning krijgt. Ook levert dit patroon het beste rendement. Het meander-legpatroon kunt u overwegen als u een grote ruimte wilt verwarmen en het belangrijk is dat één deel van de ruimte warmer is dan het andere deel.

Slakkenhuis systheem

Hoofdverwarming of bijverwarming

Vloerverwarming kan als hoofdverwarming of bijverwarming dienen. Als u kiest voor hoofdverwarming, dan liggen de verwarmingsbuizen dichter bij elkaar en heeft u afhankelijk van de grootte van de ruimte geen radiatoren meer nodig. Hierdoor heeft u een stuk meer ruimte om uw woning of pand in te richten en ook een stuk minder last van stof. Kiest u voor bijverwarming, dan liggen de verwarmingsbuizen verder uit elkaar en heeft u (afhankelijk van de grootte van de ruimte) nog wel een aantal radiatoren erbij nodig.

Het is belangrijk dat u de juiste afstanden hanteert bij het leggen van de vloerverwarming.
10 cm afstand tussen de leidingen voor hoofdverwarming
15 cm afstand tussen de leidingen voor bijverwarming
20 cm afstand tussen de leidingen voor extra verwarming

Vloerverwarming in de badkamer

Vloerverwarming kan ook prima in de badkamer worden aangelegd. In de badkamer raden wij in de meeste gevallen een dekvloer van zandcement aan, omdat deze het beste bestand is tegen vocht en makkelijk op afschot kan worden gelegd.

Noppenplaat

Noppenplaat
Met het noppenplaatsysteem kan vloerverwarming snel en eenvoudig worden gelegd zonder extra bevestigingsmaterialen. Wij combineren het noppensysteem vaak met een isolatielaag aan de bodem voor een maximaal rendement.

Infrezen

Vloerverwarming infrezen Als u een cementdekvloer heeft dan kan vloerverwarming worden ingefreesd door middel van een diamantzaagblad. De vloerresten worden direct opgevangen in zakken en kunnen zo worden afgevoerd. Het grote voordeel van deze optie is dat u de vloer niet hoeft uit te breken.

Staalmatten

Vloerverwarming mattenAls infrezen niet mogelijk is, dan kunnen wij vloerverwarming op een staalmat binden. Hiervoor gebruiken wij een bindpistool. Onder de staalmat wordt meestal reflectiefolie aangebracht voor een hoger rendement.

Het instellen van de vloerverwarming

Vloerverwarming wordt opgeleverd inclusief gewone verdeler, maar word niet aangesloten tenzij anders is vermeld in de bijbehorende offerte. De vloer moet altijd na geëgaliseerd worden. Na het installeren van de vloerverwarming en het storten van de vloer, dient u uw vloer goed in te stellen. De verdeler van de vloerverwarming regelt hierbij met de CV-ketel wat de warmteafgifte per ruimte is. Deze stellen wij na plaatsing van de verwarming voor u in. Vervolgens moet bij het eerste gebruik van de verwarming het zogenaamde opstartprotocol gevolgd worden.

Opstartprotocol

Nadat de vloer over de vloerverwarming is uitgehard, kunt u de vloerverwarming nog niet meteen gebruiken. Als u de verwarming direct aanzet, loopt u namelijk het risico dat er scheuren of andere beschadigingen in uw vloer ontstaan. Het is belangrijk dat u het opstartprotocol nauwkeurig volgt. Globaal komt dit neer op het volgende: verhoog de temperatuur elke dag met 5 °C totdat u de 40 °C bereikt heeft. Daarna verlaagt u de temperatuur elke dag weer met 5 °C totdat u de omgevingstemperatuur heeft bereikt. Download hier het opstartprotocol.

Vloerverwarming verdeler

Door middel van een verdeler verdeelt u de warmte over de verschillende ruimtes. Op een verdeler worden meerdere groepen aangesloten die corresponderen met één of meerdere ruimtes. Per groep regelt u apart de temperatuur. De verdeler moet het liefst zo dicht mogelijk bij de warmtebron worden geïnstalleerd, zodat de transportleidingen zo kort mogelijk zijn. Verder is het belangrijk dat u nadenkt over de locatie van de verdeler. Vaak wordt een verdeler in een hal, bijkeuken of inbouwkast geplaatst. Weet u nog niet wat een goede locatie is voor uw verdeler? Uiteraard denken wij dan met u mee. Lees hier meer over de vloerverwarming verdeler.

Vloerverwarming Verdeler

Isolatie

Voor een maximaal rendement is het erg belangrijk om uw woning goed te isoleren. Wij bieden diverse vormen van vloerisolatie aan, waaronder isolerende noppenplaten en schuimbeton. Verder draagt dubbel glas en dak- en muurisolatie ook bij aan een optimaal rendement. Laat u hier goed over informeren.

Pompschakelaar

Heeft u vloerverwarming met een oude pomp? Dan is het verstandig om deze te laten vervangen door een nieuwe pomp. Een moderne pompschakelaar is een stuik zuiniger dan de oude modellen, omdat deze alleen aanslaat als er extra warmte nodig is. Hierdoor is het niet nodig dat de pomp constant blijft werken. U kan deze in meerdere ruimtes aan laten gaan en via u smartphone regelen.

Veelgestelde vragen vloerverwarming

Wat kost vloerverwarming?

De kosten van vloerverwarming zijn van veel factoren afhankelijk, waardoor het lastig is om een prijsindicatie te geven. De kosten zijn onder andere afhankelijke van het oppervlak het vloerverwarming systeem en de kwaliteit van de materialen.

Hoe werkt vloerverwarming?

De cv ketel warmt het water op, de pomp zorgt ervoor dat het water door de leidingen blijft stromen en de verdeler zorgt ervoor dat het water gelijkmatig over de zones wordt verdeeld.

Welke temperatuur heeft vloerverwarming?

De standaard temperatuur van vloerverwarming is 30 °C.

Welke vloeren kan ik combineren met vloerverwarming?

Bijna alle soorten vloeren kunnen worden gecombineerd met vloerverwarming.

Waar moet ik de vloerverwarming verdeler plaatsen?

Een vloerverwarming verdeler kan bijvoorbeeld in een bijkeuken of trapkast worden geplaatst. Het is onverstandig om de verdeler tegen de muur van een slaapkamer te bevestigen, omdat dit een trillend geluid kan geven.