Vloerverwarming kosten en advies

Op zoek naar de juiste vloerverwarming komt u op internet veel benamingen en prijzen tegen. Welke vloerverwarming is voor uw situatie het best geschikt? En welke kosten zitten daar aan verbonden?
Woodstock vloeren heeft ruime ervaring in het uitdenken en aanleggen van vloerverwarming systemen op diverse ondergronden en situaties. Wij informeren u graag!

Vloerverwarming

Wat voor soorten vloerverwarming zijn er?

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming die u kunt kiezen. Ieder soort heeft specifieke eigenschappen, waarvan we de beste voor uw situatie zullen selecteren. Verder is de al dan niet isolerende ondervloer belangrijk voor het uiteindelijke comfort en energieverbruik. Daarnaast is het van belang welke afwerkvloer u wilt gaan leggen.

Wij onderscheiden de volgende soorten vloerverwarming:

Daarnaast bestaat er ook nog glasverwarming, waarbij de warmte via een glaspartij (zoals het raam in de pui) wordt afgegeven. Geen vloerverwarming, maar wel een systeem welke in opkomst is.

Welke vloerverwarming is de beste?

Zoals eerder gezegd zijn er verschillende systemen vloerverwarming in omloop. Allereerst is er de traditionele nat en droogbouw vloerverwarming op warm water, gevoed door een CV ketel. Daarnaast is er elektrische vloerverwarming en infrarood vloerverwarming. Verder is er het WARP systeem en daarnaast nog glasverwarming.
De beste keuze wordt gemaakt in combinatie met de afwerkvloer.

We zetten de verschillende type vloerverwarming even voor u op een rijtje:

Traditionele vloerverwarming

Traditionele vloerverwarming is een systeem dat werkt op warm water wat afkomstig is van een warmtebron. Deze warmtebron kan een cv-ketel op gas zijn, maar ook een warmte pomp.
Dit systeem is onder te verdelen in twee systemen; een nat⁣- en een droogbouw systeem.

Nat vloerverwarming systeem

Hier vallen alle vloerverwarming systemen onder waarbij de buizen worden aangelegd op krimpnetten of noppenplaten. Over deze constructie wordt een 'natte' dekvloer aangelegd, waarbij de bij de buizen volledig in een zandcement specie worden gestort.

Droogbouw vloerverwarming systeem

Bij een droogbouw vloerverwarming systeem komen de buizen niet in contact met de cementdekvloer. De buizen liggen in voorgevormde isolatieplaten van bijvoorbeeld piepschuim of polystyreen welke dus op de bestaande dekvloer worden aangebracht. Vervolgens wordt deze afgewerkt met een afdekvloer.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming bestaat uit een web van dunne draden welke door elektriciteit warmte afgeven. Elektrische vloerverwarming is goedkoper in aanschaf, en met enige kennis ook zelf aan te leggen. Wordt veel toegepast in kleinere ruimtes zoals badkamers en keukens als alternatief voor een traditioneel vloerverwarming systeem. Voordeel van elektrische vloerverwarming is dat het snel opwarmt, en het en in kleine ruimte dus relatief snel warm is.

Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming is een vorm van elektrische vloerverwarming door middel van ultradunne folie van 0,38mm. In deze folie is een kern van carbon en aluminium verwerkt. Infrarood verwarming is relatief goedkoop in aanschaf en wordt steeds meer toegepast in vloeren, wanden én plafonds. Voordeel van infrarood vloerverwarming is dat het snel opwarmt, en het en in kleine ruimte dus snel warm is.

WARP vloerverwarming systeem

WARP vloerverwarming systeem

Het WARP vloerverwarming systeem lijkt vooral op een traditioneel vloerverwarming systeem met waterbuizen en (vloer)matten. De buizen zijn in deze matten "geclickt". Het WARP systeem kan ook worden gebruikt in de wand of geïntegreerd in het plafond. De WARP systeem matten zijn zeer dun. Het WARP systeem heeft een lage opbouwhoogte en is aansluitbaar op alle verwarmings- en koelbronnen.

Wat is het voordeel van vloerverwarming?

Doordat de CV-ketel geen hoge temperaturen hoeft te leveren, verbruikt vloerverwarming ongeveer 20% minder energie dan wanneer u met radiatoren werkt. Daarnaast voelt de warmte comfortabeler aan omdat de warmte vanaf de grond omhoog trekt. Warme voeten gegarandeerd!

  • Op termijn een lagere energierekening
  • Hele winter warme voeten
  • In de zomer te gebruiken als koeling
  • Meer ruimte door ontbreken radiatoren
  • Goed te combineren met diverse vloeren
  • Gelijkmatig verdeelde warmte

De kosten van vloerverwarming

De kosten van vloerverwarming zijn afhankelijk van meerdere factoren, waardoor een prijsindicatie eigenlijk altijd maatwerk is. Vloerverwarming als hoofdverwarming is duurder dan vloerverwarming als bijverwarming. Het legsysteem dat u gebruikt heeft ook invloed op de prijsindicatie. Bij grotere opdrachten of een combinatieopdracht kunnen wij eventueel kwantumkorting aanbieden.

Wilt u meer informatie over de kosten van vloerverwarming?
Klik op de link voor meer informatie over kosten van vloerverwarming.

Vloerverwarming aanleggen

Vloerverwarming kan via twee legpatronen worden aangelegd: een slakkenhuispatroon of een meanderpatroon. Wij adviseren meestal een slakkenhuis-legpatroon, omdat u zo een gelijkmatige temperatuurverdeling in uw woning krijgt. Ook levert dit patroon het beste rendement. Het meander-legpatroon kunt u overwegen als u een grote ruimte wilt verwarmen en het belangrijk is dat één deel van de ruimte warmer is dan het andere deel.

slakkenhuispatroon (links) versus meanderpatroon (rechts).

Hoofdverwarming of bijverwarming

Vloerverwarming kan als hoofdverwarming of bijverwarming dienen. Als u kiest voor hoofdverwarming, dan liggen de verwarmingsbuizen dichter bij elkaar en heeft u afhankelijk van de grootte van de ruimte geen radiatoren meer nodig. Hierdoor heeft u een stuk meer ruimte om uw woning of pand in te richten en ook een stuk minder last van stof. Kiest u voor bijverwarming, dan liggen de verwarmingsbuizen verder uit elkaar en heeft u (afhankelijk van de grootte van de ruimte) nog wel een aantal radiatoren erbij nodig.

Het is belangrijk dat u de juiste afstanden hanteert bij het leggen van de vloerverwarming.

  • 10 cm afstand tussen de leidingen voor hoofdverwarming
  • 15 cm afstand tussen de leidingen voor bijverwarming
  • 20 cm afstand tussen de leidingen voor extra verwarming

Vloerverwarming in de badkamer

Vloerverwarming kan ook goed in de badkamer worden aangelegd. In de badkamer raden wij in de meeste gevallen elektrische vloerverwarming aan. Afgewerkt met een dekvloer van zandcement is deze goed bestand tegen vocht en eenvoudig op afschot kan worden gelegd.

Het instellen van de vloerverwarming

Vloerverwarming wordt opgeleverd inclusief gewone verdeler, maar word niet aangesloten tenzij anders is vermeld in de bijbehorende offerte. De vloer moet altijd na geëgaliseerd worden. Na het installeren van de vloerverwarming en het storten van de vloer, dient u uw vloer goed in te stellen. De verdeler van de vloerverwarming regelt hierbij met de CV-ketel wat de warmteafgifte per ruimte is. Deze stellen wij na plaatsing van de verwarming voor u in. Vervolgens moet bij het eerste gebruik van de verwarming het zogenaamde opstartprotocol gevolgd worden.

Opstartprotocol

Nadat de vloer over de vloerverwarming is uitgehard, kunt u de vloerverwarming nog niet meteen gebruiken. Als u de verwarming direct aanzet, loopt u namelijk het risico dat er scheuren of andere beschadigingen in uw vloer ontstaan. Het is belangrijk dat u het opstartprotocol nauwkeurig volgt. Globaal komt dit neer op het volgende: verhoog de temperatuur elke dag met 5 °C totdat u de 40 °C bereikt heeft. Daarna verlaagt u de temperatuur elke dag weer met 5 °C totdat u de omgevingstemperatuur heeft bereikt.

Vloerverwarming verdeler

Door middel van een verdeler verdeelt u de warmte over de verschillende ruimtes. Op een verdeler worden meerdere groepen aangesloten die corresponderen met één of meerdere ruimtes. Per groep regelt u apart de temperatuur. De verdeler moet het liefst zo dicht mogelijk bij de warmtebron worden geïnstalleerd, zodat de transportleidingen zo kort mogelijk zijn.

Verder is het belangrijk dat u nadenkt over de locatie van de verdeler. Vaak wordt een verdeler in een hal, bijkeuken of inbouwkast geplaatst. Weet u nog niet wat een goede locatie is voor uw verdeler? Uiteraard denken wij dan met u mee. Lees hier meer over de vloerverwarming verdeler.

Totaalpakket: isolatie, vloerverwarming en eindvloer

Vloerverwarming combineren met één van onze vloeren? Kies voor ons totaalpakket! We isoleren dan de vloeroppervlakte eerst met schuimbeton. Hier bovenop brengen we de verwarming aan met de dekvloer (magnesiet, anhydriet of zandcement). Ten slotte leggen we de eindvloer aan: laminaat of parket. In plaats van laminaat en parket kunt u bij ons ook kiezen voor een woonbetonvloer. In dit laatste geval heeft u geen dekvloer nodig en storten we het woonbeton direct over de verwarming heen.

Door onze samenwerking met diverse specialistische bedrijven kunnen we het totaalpakket aanbieden tegen een uitstekende prijs. Er ontstaat ook nooit wrijving tussen de verschillende leveranciers, omdat u bij ons altijd één vast aanspreekpunt heeft.

Noppenplaat

Noppenplaat

Met het noppenplaatsysteem kan vloerverwarming snel en eenvoudig worden gelegd zonder extra bevestigingsmaterialen. Wij combineren het noppensysteem vaak met een isolatielaag aan de bodem voor een maximaal rendement.

Infrezen

Vloerverwarming infrezen

Als u een cementdekvloer heeft dan kan vloerverwarming worden ingefreesd door middel van een diamantzaagblad. De vloerresten worden direct opgevangen in zakken en kunnen zo worden afgevoerd. Het grote voordeel van deze optie is dat u de vloer niet hoeft uit te breken.

Staalmatten

Vloerverwarming matten

Als infrezen niet mogelijk is, dan kunnen wij vloerverwarming op een staalmat binden. Hiervoor gebruiken wij een bindpistool. Onder de staalmat wordt meestal reflectiefolie aangebracht voor een hoger rendement.

Isolatie

Voor een maximaal rendement is het erg belangrijk om uw woning goed te isoleren. Wij bieden diverse vormen van vloerisolatie aan, waaronder isolerende noppenplaten en schuimbeton. Verder draagt dubbel glas en dak- en muurisolatie ook bij aan een optimaal rendement. Laat u hier goed over informeren.

Pompschakelaar

Heeft u vloerverwarming met een oude pomp? Dan is het verstandig om deze te laten vervangen door een nieuwe pomp. Een moderne pompschakelaar is een stuk zuiniger dan de oude modellen, omdat deze alleen aanslaat als er extra warmte nodig is. Hierdoor is het niet nodig dat de pomp constant blijft werken. U kan deze in meerdere ruimtes aan laten gaan en via u smartphone regelen.


Jos

Jos Gilein

Jos is bedrijfsleider en klantadviseur bij Woodstock vloeren, en heeft uitgebreide productkennis over vloersystemen. Voor vragen over uw vloeruitdagingen moet u bij Jos zijn. Hij vertelt u graag over onze vloeroplossingen.