In elk huis zit vocht. Dat is maar goed ook. Een goede luchtvochtigheid zorgt voor een prettig binnenklimaat en dus een fijn leefklimaat. Vocht in huis wordt pas een probleem als er teveel vocht is. Een teveel aan vocht in een woning is schadelijk voor de gezondheid van de bewoners. Ook tast het de constructie van de woning aan. Alle reden dus om overmatige vocht in huis te bestrijden.

 

Oorzaken van vocht in huis

Er zijn 4 oorzaken van vocht in huis. Per oorzaak volgt een korte toelichting.

 1. optrekkend vocht
 2. koudebruggen
 3. lekkage
 4. condensatie

Lees hier ons volledig artikel over de oorzaken van vocht in huis.

1. Optrekkend vocht

Optrekkend vocht in een woning kan diverse oorzaken hebben namelijk:

 • Een hoge grondwaterstand
 • De slechte waterdoorlatendheid van de bodem
 • Plaatsing van beluchtingsgaten onder maaiveld
 • Scheuren in de fundering
 • Een regenpijp die niet goed aangesloten is
 • Regendoorslag op een buitenmuur
 • Condensatie van vocht in de spouwmuur
 • Bouw en/of constructiefouten

2. Koudebruggen

Een koudebrug is een verbinding tussen de binnenste en de buitenste schil van een woning. Denk hierbij aan de buitengevel, het dak of de vloer. Door deze verbinding is er contact tussen de binnen- en buitenruimte mogelijk. Het temperatuurverschil zorgt ervoor dat vocht condenseert. Dit vocht veroorzaakt een muffe geur en schimmel wat een negatieve invloed heeft op het binnenklimaat. Voorkom koudebruggen met randfoam.

3. Lekkage

Een meestal zichtbare vorm van vocht in een woning is een lekkage. Hierbij dringt een relatief grote hoeveelheid vocht de woning in en veroorzaakt direct zichtbare schade. Denk hierbij aan een gat in het dak of een lekkende waterleiding.

4. Condensatie

Door douchen, koken, het drogen van de was enzovoort komt er vocht in de woning. Dit vocht condenseert op koude plaatsen en veroorzaakt hier schimmelgroei. Deze schimmel is niet alleen schadelijk voor bewoners maar tast ook de woning zelf aan. Denk hierbij aan afbladderende verf, behang dat loslaat en verkleuring van kitvoegen.

De invloed van vocht in huis op je gezondheid

Te veel vocht in een woning kan tot gezondheidsproblemen leiden bij de bewoners. Door de te hoge luchtvochtigheid in een woning kunnen bacteriën en schimmels zich makkelijk vermeerderen. Schimmels kunnen onder andere de volgende gezondheidsproblemen veroorzaken:

 • Keelpijn
 • Verstopte neus
 • Niezen en hoesten
 • Benauwdheid
 • Piepende ademhaling
 • Aantasten immuunsysteem
 • Allergieën
 • Eczeem
 • Reumatische aandoeningen
 • Chronische ontstekingen

 

Deze klachten zijn geen gewone verkoudheidsklachten maar worden dus veroorzaakt door de schimmels in een woning. Naast de klachten aan de luchtwegen kan ook astma veroorzaakt of verergerd worden door schimmels. Lees hier ons uitgebreide artikel gezondheidsproblemen door vocht in huis waar we dieper in gaan op dit onderwerp.

Hoe herken je vocht in de muur?

Vocht kan zich op veel plaatsen in een huis ophopen. De meest voor de hand liggende plaatsen zijn de plaatsen waar het vocht ook geproduceerd wordt. Denk hierbij aan de douche, badkamer en keuken. Dit vocht is vaak redelijk eenvoudig te verhelpen door goede ventilatie.

Moeilijker wordt het als het vocht zich langzaam inwerkt in de woning. Denk hierbij aan optrekkend vocht dat via de kruipruimte de muren intrekt of via de spouwmuur naar boven komt en deze langzaam maar zeker steeds meer verzadigd met vocht. In eerste instantie is het niet duidelijk dat de muur of muren vochtig worden. Pas als het aan de buitenkant van de muur te zien is, gaan de alarmbellen rinkelen. Toch is al in een eerder stadium te zien dat er vocht in de muren komt.

Niet zichtbaar vocht in de muur

Bij een vochtig wordende muur zonder dat dit duidelijk zichtbaar is, verraadt deze muur zich door:

  1. de aanwezigheid van ongewenste gasten als pissebedden en zilvervisjes
  2. muffe geur

Zichtbaar vocht in de muur

Een muur die langere tijd vochtig is, gaat dit ook laten zien. Dit zijn de signalen:

   • Het behang begint om te krullen en laat los van de muur
   • De verf gaat bladderen
   • Er komen vlekken of verkleuringen in de muur
   • Het pleisterwerk verkleurt en brokkelt af
   • Er is sprake van schimmelvorming op de muur
   • De plinten komen los

Naast dat een vochtige muur slecht is voor de woning, heeft schimmelvorming in de woning een grote invloed op de gezondheid van de bewoners. Lees hier meer over de gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door teveel vocht in huis.

Vocht in huis bestrijden

Een teveel aan vocht in een woning is schadelijk voor de gezondheid van de bewoners. Ook tast het de constructie van de woning aan. Alle reden dus om overmatige vocht in huis te bestrijden.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht, vocht dat optrekt via de fundering en het metselwerk, is de verhelpen door de muren te injecteren met een vochtwerend middel. Dit middel zorgt ervoor dat het vocht niet langer in de muur kan doordringen. Daarnaast is het voorkomen van vocht in de ondergrond van belang. Bodemisolatie, denk hierbij aan schuimbeton. Dit isoleert de gehele kruipruimte waardoor vocht geen probleem meer is. Dit heeft daarnaast ook een isolerende werking waardoor de vloer minder koud aanvoelt. Lees meer over kruipruimte isoleren op onze pagina.

Koudebruggen

Koudebruggen ontstaan op die plek, waar de isolatie onderbroken is. Dat kan bijvoorbeeld zijn als de spouwmuur vervuild is, bij een slechte afdichting van kozijnen op de muur, of als vloerplaten tegen de buitenmuur aankomen. In alle gevallen is de oplossing het aanbrengen van isolatie waardoor de thermische schil rondom de woning weer één geheel vormt. In de praktijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Advies inwinnen bij een gespecialiseerd bedrijf is dan ook zeker aan te raden.

Lekkage

Van lekkage is sprake als vocht weglekt of wegsijpelt in de woning. Niet altijd is duidelijk waar dit vocht vandaan komt. Een lekkage wordt vaak pas zichtbaar als er vocht- of schimmelplekken op de muur of plafond ontstaan. Tenzij er sprake is van een lekkende waterleiding waar echt het water uitspuit. Dan is het stromende water vaak hoorbaar en ontstaat er op korte termijn waterschade. Als een lekkage geen direct duidelijke oorzaak heeft, schakel dan een lekdetectiebedrijf in. Zij kunnen met behulp van speciale apparatuur lekkages opsporen in muren, daken en leidingen, zonder dat hiervoor gesloopt hoeft te worden.

Condensatie

Condensatievocht is van de 4 oorzaken van vocht in huis, het makkelijkste door de bewoners zelf te verhelpen. Bijvoorbeeld door:

De mechanische ventilatie op de hoogste stand te zetten tijdens het douchen en koken en deze minstens tot een half uur na afloop aan te laten staan;

 1. Minder vocht te produceren en de was buiten te drogen;
 2. De badkamer of douche na gebruik droog te maken met een wisser;
 3. De afzuigkap te gebruiken tijdens het koken;
 4. In de winter de kamertemperatuur niet te veel te laten zakken, bij voorkeur niet onder de 15 graden;
 5. Bij vloerkoeling het verschil tussen de luchttemperatuur en de vloertemperatuur niet te groot te maken;
 6. Vaak en voldoende te ventileren door minimaal een half uur per dag de ramen open te zetten;
 7. Te zorgen dat ventilatieroosters open staan en deze regelmatig schoon te maken.

Deze maatregelen zijn eenvoudig uit te voeren. Als blijkt dat ondanks deze maatregelen de condensatie van vocht in de woning nog steeds problemen geeft door bijvoorbeeld het ontstaan van schimmels, is het raadzaam een bedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in het bestrijden van vochtproblemen in woningen. Lees op deze pagina meer over het bestrijden van vocht in huis.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.