Linoleum vloeren

Linoleum is een meer dan 100 jaar oude vloerbedekking van een paar millimeter dik. Het materiaal bestaat uit 97% natuurlijke grondstoffen en 70% hernieuwbare grondstoffen zoals: lijnolie, hars, jute, kurkmeel, kalksteen, houtmeel en andere ecologisch verantwoorde pigmenten. Linoleum is dus een milieuvriendelijk product omdat het na gebruik biologisch afbreekbaar is. Wie duurzaam leeft of zijn woning duurzaam wil inrichten kan deze vloer zeker overwegen. De diverse innovaties in samenstelling van het product en de constante vernieuwing op het gebied van design maakt de vloer één van de meest geschikte vloerbedekkingen voor projecten.

Waarom lineoleum kiezen?

Lineoleum is een goedkope oplossing voor de vloeropbouw. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor schuimbeton gecombineerd met vloerverwarming met daarbij als eindvloer linoleum. Vaak wordt er voor PVC gekozen  maar dit is een stuk duurder dan lineoleum. Linoleum is heel goed te combineren met vloerverwarming en in een breed scala aan kleuren beschikbaar, waardoor er voor ieder interieur een passende optie is. Dit type vloer gaan lang mee, heeft geluidsdempende eigenschappen en zijn ook van nature antibacterieel.

 

Wat is het verschil tussen Linoleum en Marmoleum?

Er is eigenlijk geen verschil tussen marmoleum en linoleum.  Marmoleum wordt door een fabrikant gebruikt als merknaam omdat het linoleum daar op iets andere wijze wordt geproduceerd. Het eindproduct komt uiteindelijk op hetzelfde neer.

Sportzaal vloer

Of u nu beheerder bent van een sportzaal of u bent facilitairmanager van een organisatie, in beide gevallen is linoleum uitstekend toe te passen in uw project. Er zijn een brede range linoleum vloeren met speciale samenstellingen. Deze “vlak elastische sportvloerconstructies” zijn NEN 19404 goedgekeurd en voldoen aan de normen van NOC/NSF. De vloer gaat met goed onderhoud probleemloos twintig jaar mee. Er zijn een groot aantal kleuren beschikbaar, van speels voor scholen tot rustgevend voor verzorgingstehuizen of ziekenhuizen. De vloer kan ook op maat worden gemaakt, bijvoorbeeld voor uw logo in de vloer. Maar ook voor de gezondheidszorg, scholen of winkelketens is linoleum een hygiënische, onderhoudsarme vloerbedekking. Indien gewenst zelfs antistatisch of geluiddempend.

Betonlook vloer

De Linoleum betonlook vloeren zijn enorm populair. Het is een goed alternatief voor een echte betonvloer of een gietvloer. Ze hebben veel voordelen ten opzichte van een betonvloer. Zo is een deze vloer zachter, voelen warmer aan en zijn natuurlijk volledig duurzaam geproduceerd. De betonlook vloeren zijn bij ons beschikbaar in verschillende tinten. Van diep grijs, tot warm beige. In kamerbreed of in tegels als click variant.

Linoleum vloer
linoleum betonlook vloer

Linoleum met vloerverwarming

Is linoleum geschikt voor vloerverwarming? Ja, Linoleum neemt snel kamertemperatuur omdat het een warmte- geleidend materiaal is. De vloer kan daarom ook zeker gecombineerd worden met vloerverwarming. De warmte overdracht op de vloer zal ongeveer hetzelfde zijn als het effect op plavuizen.
Wat als de vloerverwarming moet dienen als hoofdverwarming? Ook dan is linoleum of marmoleum een goede keuze.

Voordelen linoleum vloer

 • Milieuvriendelijk
 • Lange levensduur
 • Zeer duurzaam
 • Hygiënisch
 • Geluiddempend en aangename loopgeluiden
 • Geschikt voor gebruik van vloerverwarming
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Beschikbaar in alle kleuren (volledig personaliseerbaar)
 • Krasbestendig
 • Antistatisch

Nadelen linoleum vloer

 • Niet voor alle basisvloeren geschikt
 • Niet waterdicht
 • Kan alleen worden gelegd door experts
 • Hogere aanschafprijs
 • Indeuken Linoleum
 • Komt makkelijk krassen in

Nadelen linoleum

Een van de nadelen waar linoleum voornamelijk om bekend staat, is dat het niet goed samengaat met zwaar meubilair en schoeisel met hakken in huis. Linoleumvloeren zijn vrij zacht, waardoor de vloer gemakkelijk kan indeuken of gaat krassen en permanent beschadigd kan raken. Een ander nadeel waar deze vloer om bekend staat, is de hoge aanschafprijs en het feit dat het door een professional gelegd moet worden. Het is namelijk geen eenvoudige taak om een linoleumvloer goed aan te leggen. Daarnaast heeft u te maken met materiaalverlies tijdens het legproces. Verschillende maten kunnen niet overeenkomen met de productie, en in de (renovatie)bouw, waar materialen zoals linoleum op specifieke afmetingen moeten worden gesneden, kan snijverlies een probleem vormen en extra kosten met zich meebrengen. Dit kan een aanzienlijke factor zijn in de productiekosten, daarom is het vaak een prioriteit om verspilling te minimaliseren en de efficiëntie te verbeteren.

Zie hier een uitgebreid artikel over alle voordelen en nadelen van de linoleum vloer.

Beschadigd linoleumvloer

 

Meubels & linoleumvloeren

Om permanente schade aan de vloer te voorkomen, is het essentieel om het juiste meubels te hebben. Hoewel het mogelijk is om na een vloerrenovatie uw oude meubels te behouden, zijn niet alle meubels ideaal voor linoleum, omdat ze de vloer kunnen beschadigen. Als u van plan bent om uw oude meubels te behouden en deze niet binnenkort te vervangen, kunt u ze gerust behouden. Bij het aanschaffen van nieuwe meubelair is het geadviseerd om lichte meubels te kiezen met een ruim contactoppervlak, zodat de druk op de vloer over een groter gebied wordt verdeeld. Het gebruik van vilt of meubelpads onder uw meubels wordt ook aangeraden. Tapijten kunnen ook dienen om uw vloer verder te beschermen. Vervolgens verplaats stoelen voorzichtig om krassen te voorkomen.

 

Onderhoud linoleum

Een linoleumvloer heeft over het algemeen niet veel onderhoud nodig. Het is wel handig om dagelijks los vuil of stof weg te vegen met een bezem of op te zuigen met een stofzuiger voorzien van een parketborstel. Om de vloer schoon te maken, wordt aangeraden een neutraal schoonmaakmiddel te gebruiken, evenals een reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor linoleumvloeren.

Bovendien is het aan te raden om de coating van de vloer om de 2-3 jaar te verwijderen en de toplaag opnieuw te coaten met wax. Dit helpt krassen en slijtage op de vloer te voorkomen. Het is echter het beste om regelmatig de staat van uw vloer in de gaten te houden en niet te lang te wachten, anders kan de vloer al permanent beschadigd raken voordat u het weet. Hoe intensiever de vloer wordt gebruikt, des te vaker moet u de coating vernieuwen.

Alternatieven voor Linoleum

Als u niet overtuigd bent van een linoleum vloer, dan kunt u ook kijken bij de vinylvloer of de PU-gietvloer. Dit zijn soortgelijke vloeren qua uitstraling, maar met andere eigenschappen.

Prijs van Linoleum vloeren

De prijs van een Linoleum vloer is van verschillende factoren afhankelijk, zoals de locatie waar de vloer moet komen en de oppervlakte van de vloer. Als u meer informatie wilt over de kosten, dan adviseren wij u een offerte aan te vragen. Uiteraard geheel vrijblijvend.

 

 


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.