Isolatiechips worden gemaakt van EPS (Expanded Polystyrene) ook wel piepschuim genoemd. Als EPS-plaatmateriaal gerecycled wordt, wordt het versneden of verschredderd tot kleine stukjes. Deze stukjes worden isolatiechips genoemd.
Voor het isoleren van een kruipruimte is isolatiechips een vaak toegepast materiaal. Dit heeft alles te maken met de voordelen die het heeft.
Voordelen isolatiechips:
– makkelijk aan te brengen
– blijft drijven als er vocht in de kruipruimte staat
– goedkoop isolatiemateriaal
– leidingen in kruipruimte blijven bereikbaar
– is bestand tegen schimmel en rotting
– kan zelf aangebracht worden
– licht van gewicht
Nadelen isolatiechips:
Naast deze voordelen heeft isolatiechips ook een aantal nadelen:
– het isolatierendement is relatief laag
– gaat drijven bij stijgend grondwater en verliest isolerende werking
– ongedierte blijft in kruipruimte
– de hoogte van de kruipruimte moet minimaal 40 tot 50 cm zijn
– vocht en koude blijven aanwezig in kruipruimte
– lastig om egale laag in kruipruimte te krijgen
– uithoeken kruipruimte moeilijk te vullen
– onderkant vloer blijft niet geïsoleerd
De twee belangrijkste nadelen van isolatiechips zijn de gevolgen van water in de kruipruimte en de niet geïsoleerde onderzijde van de vloer. Een korte toelichting op deze twee punten.
Vocht in de kruipruimte
Vocht en zelfs water in de kruipruimte kan verschillende oorzaken hebben. Het kan grondwater zijn dat optrekt, gebrek aan ventilatie of lekkende leidingen. Lekkende leidingen zijn te verhelpen door nieuwe leidingen te leggen. De ventilatie kan verbeterd worden door te controleren of bestaande ventilatieopeningen wel open zijn. Zijn ze niet open, dan moeten ze opengemaakt worden. Zijn er onvoldoende ventilatieopeningen, dan kunnen er extra openingen aangebracht worden.
Vocht en water als gevolg van grondwater is moeilijker te verhelpen. De kruipruimte leegpompen is een tijdelijke oplossing. Het grondwater blijft de makkelijkste weg zoeken en zal dus weer in de kruipruimte terecht komen. Isoleren met isolatiechips lost het vochtprobleem in de kruipruimte niet op en het vocht kan nog steeds via de muren de woning intrekken.
Onderzijde vloer niet geïsoleerd
Het tweede nadeel is de niet geïsoleerde onderzijde van de vloer. De kruipruimte isoleren met isolatiechips berust op het principe van bodemisolatie. De koude uit de bodem wordt tegengehouden door de isolatiechips. Tussen de onderzijde van de vloer en de isolatiechips is een laag lucht die de warmte vasthoudt. Echter door de ventilatie die nodig is, staat deze lucht niet stil en wordt er warmte afgevoerd.
Dit zorgt voor minder warme lucht aan de onderzijde van de vloer waardoor deze toch nog koud aan kan voelen. Isolatiechips als bodemisolatie kan daarom het beste gecombineerd worden met vloerisolatie voor een optimaal resultaat.
Isolatiechips is een vorm van isolatie die goedkoop is, door een handige doe-het-zelver zelf aangebracht kan worden en relatief weinig tijd kost om aan te brengen, maar zeker niet de beste isolatie is voor een vochtige of natte kruipruimte. Het is dan ook verstandig om naar een alternatief isolatiemateriaal te kijken.
Een heel geschikt alternatief voor isolatiechips als isolatie van de kruipruimte is isolatie door middel van schuimbeton.
Wat is schuimbeton?
Schuimbeton is een betonsoort waaraan eiwitten worden toegevoegd. Deze eiwitten worden opgeklopt waardoor schuim ontstaat. In dit schuim zitten talloze belletjes die de lucht vasthouden en daarmee de warmte. Doordat de belletjes opgesloten zitten in het beton, blijven ze in stand, dat wil zeggen dat ze niet knappen en het beton behoudt zijn isolerende werking.
Schuimbeton heeft net als isolatiechips een aantal voordelen en nadelen.
De voordelen van schuimbeton:
– geen last van vocht
– geen ongedierte in de kruipruimte
– hoge isolatiewaarde
– geen schimmels en rot in de kruipruimte
– kan niet gaan drijven
– subsidiemogelijkheden
– duurzaam
– recyclebaar
– geschikt voor vloerverwarming
– zelfnivellerend
Het lijstje met nadelen van schuimbeton is korter dan het lijstje met voordelen.
De nadelen zijn:
– kruipruimte niet meer toegankelijk
– duurder dan isolatiechips
– niet geschikt voor de doe-het-zelver
Door de kruipruimte op te vullen met schuimbeton is een drietal problemen die zich voordoen bij een vochtige kruipruimte direct verholpen.
Vocht heeft niet langer een kans
Voordat het schuimbeton in de kruipruimte wordt gespoten, wordt met plasticfolie een waterdichte kuip gemaakt. Hierdoor kan vocht niet langer vanuit de bodem in de kruipruimte doordringen. Daarmee verandert een vochtige kruipruimte in een droge kruipruimte.
Ongedierte
In een kruipruimte die volgespoten is met schuimbeton, is geen ruimte meer voor ongedierte. De plastic kuip maakt dat kieren en spleten tussen bodem, vloer en wanden afgedicht zijn. Ongedierte kan niet langer in de kruipruimte komen.
Schimmels
Schimmels die in een vochtige kruipruimte leven vinden in een kruipruimte die volgespoten is met schuimbeton niet langer het ideale leefklimaat. Hierdoor verdwijnen ze en daarmee ook de muffe lucht die vaak met schimmels gepaard gaat.
De nadelen van schuimbeton zijn relatief eenvoudig te verhelpen.
Toegankelijkheid kruipruimte
Een kruipruimte vol schuimbeton is niet toegankelijk, ook niet in geval er iets aan het leidingwerk moet worden gedaan. Wij adviseren daarom om de aanwezige leidingen in een mantelbuis te leggen en eventueel een lege mantelbuis aan te leggen voordat de kruipruimte volgestort wordt. Moet er dan nog een keer een leiding gelegd worden, dan kan hiervoor de mantelbuis gebruikt worden.
Duurder dan isolatiechips
Schuimbeton is duurder dan isolatiechips. Daar staat tegenover dat het erg duurzaam is, vochtbestendig en onderhoudsvrij. Door de goede isolatiewaarde levert kruipruimte isolatie met schuimbeton een aanzienlijke besparing op de energiekosten op. Een besparing van 15 tot 20% is zeker haalbaar waardoor de investering in een aantal jaren is terug te verdienen. De terugverdientijd is onder andere afhankelijk van de hoogte van de energieprijzen, de gewenste temperatuur in de woning en de kostprijs van de isolatie.
Niet geschikt voor doe-het-zelver
Het aanbrengen van schuimbeton is een precies werkje. De kuip van plasticfolie moet goed aangebracht worden en de naden moeten waterdicht zijn. Schuimbeton is ook niet zelf te maken. Hiervoor moet u altijd een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Als u overweegt om zelf de kruipruimte te isoleren dan is isolatie met schuimbeton geen optie.
Schuimbeton of isolatiechips?
Bij de keuze tussen schuimbeton of isolatiechips is het altijd het beste om u vooraf goed te laten adviseren. Heeft u twijfels dan kunt u ook altijd meerdere offertes aanvragen en deze met elkaar vergelijken. Dan weet u wat de mogelijkheden zijn en een weloverwogen keuze maken. Natuurlijk kunt u met uw vragen altijd bij ons terecht.