Isolatiechips

Isolatiechips zijn 100% recyclebaar en duurzaam isolatiemateriaal, gemaakt van EPS (Expanded Polystyrene), beter bekend als piepschuim. Dit isolatiemateriaal heeft een redelijke isolerende werking en wordt vaak gekozen als bodemisolatie in Nederland vanwege zijn lichtgewicht en vochtbestendige eigenschappen. Het is ook een relatief goedkope en snelle oplossing, waardoor het vaak wordt toegepast in de kruipruimte als bodemisolatie. Dankzij de bruikbare eigenschappen vormt het vaak een ideale en betaalbare oplossing tegen vocht in de kruipruimte

Vocht in de kruipruimte

Een vochtige kruipruimte kan diverse problemen veroorzaken, zoals schimmelvorming, houtrot, onaangename geuren in huis en vochtige, koude vloeren. Al deze problemen samen kunnen uiteindelijk leiden tot sterk verminderd wooncomfort. In extreme gevallen, zoals op de foto hieronder, kan het zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken of bestaande luchtwegklachten verergeren. Hoewel dit gelukkig zelden voorkomt, is het nog steeds belangrijk om schimmelvorming in huis aan te pakken voordat het zich verspreidt naar andere ruimtes.

Vocht in huis

Oorzaak vocht in de kruipruimte?

Water of vocht in de kruipruimte kan verschillende oorzaken hebben. Enkele voorbeelden zijn optrekkend vocht van grondwater, een gebrek aan ventilatie, of lekkende leidingen. In geval van een lekkende leiding kan het probleem eenvoudig worden verholpen door de kapotte leiding te repareren of door de hele leiding te vervangen met een nieuwe.

Daarnaast is het van cruciaal belang om goede ventilatie in de kruipruimte te hebben. Voldoende ventilatie voorkomt dat vocht omhoog trekt via de vloer en zorgt ervoor dat het vocht kan ontsnappen via het ventilatiesysteem. De ventilatie in de kruipruimte kan eenvoudig worden verbeterd door te controleren of bestaande ventilatieopeningen open zijn. Als u ziet dat ze gesloten zijn, moeten ze worden geopend. Zijn er onvoldoende ventilatieopeningen, dan kunnen er altijd extra openingen worden aangebracht.

Grondwater in kruipuimte

Grondwater in de kruipruimte is een uitdagend probleem omdat het telkens weer terugkomt. Een mogelijke oplossing om snel van af te komen is door het eruit te pompen. Helaas is dit slechts maar een kortetermijnoplossing. Grondwater zoekt altijd de gemakkelijkste weg naar boven, waardoor het na verloop van tijd weer terugkeert in de kruipruimte. Daarom wordt het leegpompen als oplossing sterk afgeraden.
Isolatiechips bieden helaas ook geen oplossing tegen grondwater, omdat dit altijd aanwezig zou zijn. Isolatiechips isoleren doordat ze op het grondwater drijven. Het is overigens echter nog steeds mogelijk dat dampen via de muur naar boven kan trekken. Waardoor isolatiechips dus niet de meest beste oplossing biedt tegen de problemen van de grondwater.

Hoe werkt isoleren met isolatiechips?

Isolatiechips, ook wel bekend als EPS-chips, isoleert de kruipruimte via bodemisolatie die in de kruipruimte wordt geblazen. Deze isolerende piepschuimchips bestaan voor ongeveer 98% uit lucht. Dankzij dit hoge percentage aan lucht drijven ze moeiteloos boven op het laagje grondwater in uw kruipruimte. De isolatiechips functioneert als een soort scheidingslaag die de koude dampen en optrekkende lucht tegenhoudt. De lucht in het isolatiemateriaal staat stil, wat het een slechte thermische geleider maakt en zo de kruipruimte isoleert.

Verschil isolatiechips & EPS parel

EPS-chips en EPS-parels zijn beide producten gemaakt van EPS (piepschuim) en worden toegepast als bodemisolatie. Ondanks de overeenkomsten en het mogelijke verwarrende klinkt, zijn het niet dezelfde producten; er is namelijk een duidelijk verschil tussen de twee.
Isolatie- of EPS-chips zijn witte piepschuimvormpjes die een S-vorm kunnen hebben of de vorm van een acht. Aan de andere kant zijn EPS-korrels of EPS-parels kleine donkergrijze balletjes. Bovendien zijn EPS-korrels waterafstotend en zijn ze, in vergelijking met EPS-chips, iets voordeliger. Hoewel het verschil niet enorm is, isoleert EPS-parels ook beter dan isolatiechips, waardoor het sneller een betere keuze is dan chips.

Nadelen isolatiechips

Isolatiechips bieden een betaalbare en snelle oplossing voor het isoleren van uw kruipruimte, hoewel het niet de beste keuze is, maar ook niet de slechtste. Zijn er betere alternatieven om uw kruipruimte te isoleren, zoals schuimbetonisolatie of vloerisolatie, die veel efficiënter zijn dan isolatiechips. Een nadeel van eps-chips is dat de onderzijde van de vloer niet volledig is geïsoleerd, waardoor er een luchtlaag ontstaat tussen het isolatiemateriaal en de vloer. Deze luchtlaag wordt voortdurend geventileerd en kan vrij koud aanvoelen. Dit probleem geldt voor alle soorten bodemisolatie, behalve schuimbetonisolatie.
Daarnaast kunnen ongedierte en optrekkend vocht nog steeds voorkomen in de kruipruimte, en het is ook lastig om een egale laag te krijgen. Het vullen van alle uithoeken kan moeilijk zijn, wat gauw kan leiden tot een ongelijke verdeling van het isolatiemateriaal. Bovendien kan het gemakkelijk wegspoelen, waardoor het zijn isolerende werking verliest.

Alternatief isolatiechips: schuimbetonisolatie

Het beste alternatief voor isolatiechips is schuimbeton. Het schuimbeton van Woodstock is een zeer duurzaam product met een uitstekende isolerende werking. Het enige nadeel van schuimbeton is dat het duurder is dan chips en een volledige vloerverbouwing vereist. De schuimbetonvloer heeft een Rc-waarde van 3,5 m²K/W bij een dikte van ongeveer 35 cm. Het materiaal is zeer licht van gewicht, sterk, milieuvriendelijk en volledig recyclebaar.

Wat het schuimbeton van Woodstock onderscheidt, is het duurzame schuim dat wordt toegevoegd als bindmiddel. Dit schuim wordt opgeklopt vanuit dierlijke eiwitten, wat het product zijn milieuvriendelijke eigenschappen geeft. Na het storten van het schuimbeton in de kruipruimte laten we het drogen, waarbij een celstructuur ontstaat die lucht vasthoudt. Dit resulteert in de licht van gewicht en isolerende eigenschappen van het materiaal. Na het drogen wordt de schuimbetonvloer verder bewerkt, waardoor u technisch gezien geen kruipruimte meer hebt. Hierdoor bent u voorgoed verlost van problemen zoals vocht, geur, schimmels, of ongedierte vanuit uw kruipruimte

Samen voor een beter isolatiewaarde

Naast de verkoop van duurzame schuimbetonisolatie combineren wij soms onze schuimbeton met isolatiechips, zoals te zien is in de onderstaande afbeelding. Door deze combinatie bereiken we sneller de vereiste Rc-waarde van 3,7, waardoor u eerder in aanmerking komt voor subsidie. Met ongeveer 20 cm bereikt u al een Rc-waarde van 3,5, waardoor dit zeer geschikt is voor woningen met lage een kruipruimte.

Isolatiechips

Isolatiechips kruipruimte verwijderen

Het verwijderen van isolatiechips gebeurt meestal met behulp van speciale afzuigapparatuur, zoals zuigwagens of zuigunits, die gebruikmaken van lange slangen om het lichte isolatiemateriaal op te zuigen. Hoewel het ook mogelijk is om het met de hand te doen, wordt dit sterk afgeraden doordat het erg tijdrovend is en vrij intensief. Nog een andere methode is door gebruik te maken van een bladblazer om de isolatiechips te verwijderen. Daarmee blaas je de lichte isolatiemateriaal in grote zakken om het later weer af te voeren.
Een andere oplossing in plaats van het verwijderen is door het te hergebruiken van de isolatiechips. In dit geval wordt eerst de oude vloer uit de woning verwijderd. Als de isolatiechips nog in goede staat zijn, kunnen ze worden hergebruikt door schuimbeton erbij te storten. Dit is een zeer duurzame manier om oude isolatiemateriaal te hergebruiken.

Isolatiechips zelf aanbrengen?

Het is volledig mogelijk om isolatiechips zelf aan te brengen in uw kruipruimte, en het is ook eenvoudig te regelen. U kunt isolatiechips makkelijk en snel regelen via de website van drowa en een blowa huren wat nodig is voor het aanbrengen. Een blowa is een blaasmachine die wordt gebruikt om isolatiechips in de kruipruimte te blazen.
Het zelf aanbrengen van isolatiechips lijkt misschien op een vrij eenvoudige klus, maar het is iets lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt. Het is namelijk een vrij tijdrovende klus. Bovendien is een vrij moelijk om het egaal over de hele kruipruimte aan te brengen. Het komt vaak voor isolatiechips ongelijk wordt verspreid tijdens het aanbrengen, wat resulteert in een ongelijke verdeling van isolatiemateriaal. Waardoor deze klus dus niet voor iedereen is weggelegd. Uiteindelijk is het belangrijk op te weten dat u niet in aanmerking komt voor een subsidie wanneer u het isolatiechips zelf aanbrengt.
Als u twijfelt of u het zelf moet doen of het moet laten uitvoeren, raden wij aan om bij twijfel de klus te laten uitvoeren door professionals. Op deze manier weet u zeker dat het goed wordt aangebracht en kunt u genieten van een betere wooncomfort plus u komt dan zeker in aanmerking voor een subsidie.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.