Isolatiechips
Isolatiechips is een 100% recyclebaar en duurzaam isolatiemateriaal, gemaakt van EPS (Expanded Polystyrene), beter bekend als piepschuim. Dankzij het lichte gewicht en de vochtbestendigheid wordt dit materiaal vaak gekozen als isolatiemaatregel voor de kruipruimte. Het biedt een betaalbare en directe oplossing tegen vocht in de kruipruimte, terwijl het slechts maar een redelijke isolerende werking heeft. Deze eigenschappen maken isolatiechips tot een snel overwogen keuze, mede dankzij de gunstige prijs-kwaliteitverhouding en praktische toepasbaarheid ervan.
Bovendien hergebruikt Woodstock als enige in Nederland isolatiechips door te combineren met schuimbeton. Wist u dat het combineren van deze materialen al de vereiste isolatiewaarde sneller bereikt bij een kleinere dikte? Dit is ideaal als er al isolatiechips in uw kruipruimte ligt. Meer erover lezen? Druk hier om direct verder te gaan op de pagina.
Vocht in de kruipruimte
Een vochtige kruipruimte kan diverse problemen veroorzaken, zoals schimmelvorming, houtrot, onaangename geuren in huis en vochtige, koude vloeren. Al deze problemen samen kunnen uiteindelijk leiden tot sterk verminderd wooncomfort. In extreme gevallen gezondheidsproblemen veroorzaken of bestaande luchtwegklachten verergeren bij extreme schimmelgroei in huis. Hoewel dit gelukkig zelden voorkomt, is het nog steeds belangrijk om schimmelvorming in huis aan te pakken voordat het zich verspreidt naar andere ruimtes.
Oorzaak vocht in de kruipruimte?
Water of vocht in de kruipruimte kan verschillende oorzaken hebben. Enkele voorbeelden zijn optrekkend vocht van grondwater, een gebrek aan ventilatie, of een lekkende leidingen. In geval van een lekkende leiding kan het probleem eenvoudig worden verholpen door de kapotte leiding te repareren of door de hele leiding te vervangen met een nieuwe.
Daarnaast is het van cruciaal van belang om goede ventilatie in de kruipruimte te hebben. Voldoende ventilatie voorkomt dat de vocht omhoog trekt via de vloer en zorgt ervoor dat het vocht kan ontsnappen via het ventilatiesysteem. De ventilatie in de kruipruimte kan eenvoudig worden verbeterd door te controleren of bestaande ventilatieopeningen open zijn. Als u ziet dat ze gesloten zijn, moeten ze worden geopend. Zijn er onvoldoende ventilatieopeningen, dan kunnen er altijd extra openingen worden aangebracht.
Grondwater in kruipuimte
Grondwater in de kruipruimte is een uitdagend probleem omdat het telkens weer terugkomt. Een mogelijke oplossing om snel van af te komen is door het eruit te pompen. Helaas is dit slechts maar een kortetermijnoplossing en na een bepaalde tijd of regenval komt het weer tevoorschijn. Dit komt doordat grondwater altijd de gemakkelijkste weg naar boven zoekt, waardoor het dus een terugkerende probleem is. Daarom wordt het sterk afgeraden om de kruipruimte te gaan leegpompen als oplossing.
Isolatiechips bieden daarnaast helaas ook geen oplossing tegen grondwater, omdat Isolatiechips isoleren doordat ze op het grondwater drijven en zijn ook daarvoor ontworpen. Bovendien houdt het de vocht 100% tegen, omdat isolatiechips de vochtdampen tegenhouden. Het is overigens echter nog steeds mogelijk dat dampen via de muur naar boven kan trekken als er grote plas water in de kruipruimte ligt. Daarnaast bij een hoge waterstand in de kruipruimte wordt de laagdikte wat toegepast worden vrij beperkt en kan hierdoor niet de gewenste isolatiewaarde worden bereikt. Waardoor isolatiechips dus niet de meest beste efficiënte oplossing biedt tegen de problemen van de grondwater.
Hoe werkt isoleren met isolatiechips?
Isolatiechips, ook wel bekend als EPS-chips, zijn kenmerkend aan zijn S-vorm (soms ook acht-vormig) piepschuimvormpjes wat aan elkaar haakt om samen één geheel te vormen. Het wordt in de kruipruimte aangebracht door het erin te blazen. Deze isolerende piepschuimchips bestaan voor ongeveer 98% uit lucht. Dankzij dit hoge percentage aan lucht drijven ze moeiteloos boven op het laagje grondwater in uw kruipruimte drijft als één groot geheel wat ook lucht vasthoudt. De isolatiechips functioneert als een soort van scheidingslaag die de koude vochtdampen en optrekkende lucht tegenhoudt. De lucht in het isolatiemateriaal staat stil, wat het een slechte thermische geleider maakt en zo dus de kruipruimte isoleert.
Verschil isolatiechips & EPS parel
EPS-chips en EPS-parels zijn beide producten gemaakt van EPS (piepschuim) en worden gebruikt voor bodemisolatie in kruipruimtes. Ondanks de overeenkomsten, waardoor verwarring kan ontstaan, zijn het niet dezelfde producten. Er is namelijk een duidelijk verschil tussen de twee.
EPS-chips zijn witte piepschuimvormpjes die een S-vorm of de vorm van een acht kunnen hebben. EPS-parels, daarentegen, zijn kleine donkergrijze balletjes. Daarnaast zijn EPS-parels waterafstotend en, in vergelijking met EPS-chips, vaak voordeliger. Hoewel het verschil niet enorm is, bieden EPS-parels een betere isolatie, waardoor ze vaak de voorkeur hebben boven EPS-chips.
Nadelen isolatiechips
Isolatiechips bieden een betaalbare en snelle oplossing voor het isoleren van uw kruipruimte, hoewel het niet de beste keuze is, maar ook niet de slechtste. Zijn er betere alternatieven om uw kruipruimte te isoleren, zoals schuimbetonisolatie of vloerisolatie, die veel efficiënter zijn dan isolatiechips. Een nadeel van eps-chips is dat de onderzijde van de vloer niet volledig is geïsoleerd, waardoor er een luchtlaag ontstaat tussen het isolatiemateriaal en de vloer. Deze luchtlaag wordt voortdurend geventileerd en kan vrij koud aanvoelen. Dit probleem geldt voor alle soorten bodemisolatie, behalve schuimbetonisolatie.
Daarnaast kunnen ongedierte en optrekkend vocht nog steeds voorkomen in de kruipruimte, en het is ook lastig om een egale laag te krijgen. Het vullen van alle uithoeken kan moeilijk zijn, wat gauw kan leiden tot een ongelijke verdeling van het isolatiemateriaal. Dit is voornamelijk zo als het niet door een professional wordt uitgevoerd. Alhoewel isolatiechips één geheel vormen doordat ze in elkaar haken is het mogelijk dat de isolatiechips wegspoelen, waardoor het zijn isolerende eigenschap verliest als de kruipruimte niet goed is afgedicht. Verder kan het ook oneven worden verdeel. Dit komt allemaal door zijn lichte structuur.
Alternatief isolatiechips: schuimbetonisolatie
Het beste alternatief voor isolatiechips is schuimbeton. Het schuimbeton van Woodstock is een ontzettend duurzaam product met een uitstekende isolerende eigenschap. Het enige nadeel van schuimbeton is dat het duurder is dan chips en een volledige vloerrenovatie vereist. De schuimbetonvloer heeft een Rc-waarde van 3,5 m²K/W bij een dikte van ongeveer 35 cm. Het materiaal is zeer licht van gewicht, sterk, milieuvriendelijk en volledig recyclebaar.
Wat het schuimbeton van Woodstock onderscheidt, is het duurzame schuim dat wordt toegevoegd als bindmiddel. Dit schuim wordt opgeklopt vanuit dierlijke eiwitten, wat het product zijn milieuvriendelijke eigenschappen geeft. Na het storten van het schuimbeton in de kruipruimte laten we het drogen, waarbij een celstructuur ontstaat die lucht vasthoudt. Dit resulteert in de licht van gewicht en isolerende eigenschappen van het materiaal. Na het drogen wordt op de schuimbetonvloer verder gewerkt, waardoor u technisch gezien geen kruipruimte meer hebt. Hierdoor bent u voorgoed verlost van problemen zoals vocht, mare geurtjes, schimmels, of ongedierte vanuit uw kruipruimte. Bovendien drijft schuimbeton ook op water en nadat het is uitgehard kan het niet wegspoelen zoals isolatiechips.
Samen voor een beter isolatiewaarde
Naast de verkoop van duurzame schuimbetonisolatie combineren wij soms schuimbeton met isolatiechips, zoals te zien is in de onderstaande afbeelding. Door deze combinatie bereiken we sneller de vereiste Rc-waarde van 3,7, waardoor u eerder in aanmerking komt voor een subsidie. Met ongeveer 20 cm bereikt u al een Rc-waarde van 3,5, waardoor dit ideaal is voor woningen met een lage kruipruimte, voor woningen waarin al isolatiechips liggen, of wanneer u streeft naar een hogere isolatiewaarde. Hierbij behoudt u alle voordelen van schuimbeton en ervaart u hetzelfde wooncomfort als bij een schuimbetonvloer zonder isolatiechips.
Isolatiechips kruipruimte verwijderen
Het verwijderen van isolatiechips gebeurt meestal met behulp van speciale afzuigapparatuur, zoals zuigwagens of zuigunits, die lange slangen gebruiken om het lichte isolatiemateriaal op te zuigen. Hoewel het ook mogelijk is om het met de hand te doen, wordt dit sterk afgeraden, aangezien het erg tijdrovend en intensief is. Een andere methode is het gebruik van een bladblazer om de isolatiechips te verwijderen. Hierbij wordt het lichte isolatiemateriaal in grote zakken geblazen om later af te voeren.
Een alternatieve oplossing in plaats van verwijderen is het hergebruiken van de isolatiechips. In dit geval wordt eerst de oude vloer uit de woning verwijderd. Als de isolatiechips nog in goede staat zijn, kunnen ze worden hergebruikt door schuimbeton erbij te storten. Dit is een zeer duurzame manier om oud isolatiemateriaal opnieuw te gebruiken en tegelijkertijd een hogere isolatiewaarde te behalen bij een kleinere dikte, zonder extra kosten.
Isolatiechips zelf aanbrengen?
Het is volledig mogelijk om isolatiechips zelf aan te brengen in uw kruipruimte, en het is ook eenvoudig te regelen. U kunt isolatiechips makkelijk en snel regelen via de website van drowa een blowa huren wat nodig is voor het aanbrengen. Een blowa is een blaasmachine die wordt gebruikt om isolatiechips in de kruipruimte te blazen.
Het zelf aanbrengen van isolatiechips lijkt misschien op een vrij eenvoudige klus, maar het is iets lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt. Het is namelijk een vrij tijdrovende klus. Bovendien is een vrij moeilijk om het egaal over de hele kruipruimte aan te brengen. Het komt vaak voor isolatiechips ongelijk wordt verspreid tijdens het aanbrengen, wat resulteert in een ongelijke verdeling van isolatiemateriaal. Waardoor deze klus dus niet voor iedereen is weggelegd. Uiteindelijk is het belangrijk op te weten dat u niet in aanmerking komt voor een subsidie wanneer u het isolatiechips zelf aanbrengt.
Als u twijfelt of u het zelf moet doen of het moet laten uitvoeren, raden wij aan om bij twijfel de klus te laten uitvoeren door professionals. Op deze manier weet u zeker dat het goed wordt aangebracht en kunt u genieten van een betere wooncomfort plus u komt dan zeker in aanmerking voor een subsidie.