Wat is een marmoleum vloer?

Marmoleum is een eindvloer die u kunt gebruiken als vloerbedekking. Deze vloer is in diverse kleuren leverbaar. Marmoleum is een strakke afwerkvloer die makkelijk kan worden schoongemaakt. Het is slechts enkele millimeters dik, en bestaat hoofdzakelijk uit lijnolie, hars, jute, krukmeel, kalksteen en houtmeel. Veel van deze producten zijn biologische afbreekbaar, waardoor het een relatief milieuvriendelijke vloer is.

Marmoleum

Wat is het verschil tussen marmoleum en linoleum?

Het is een beetje verwarrend, maar linoleum is eigenlijk gewoon hetzelfde product als marmoleum. Het bedrijf Forbo heeft de handelsnaam marmoleum bedacht, omdat de vloer een beetje op marmer lijkt. De namen worden vaak door elkaar gebruik, maar het lijkt dus verwarrender dan het echt is.

Waarom een marmoleum vloer?

Een marmoleum/linoleum vloer heeft een meerdere voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk dat de vloer erg mooi is. Verder is de vloer heel makkelijk om schoon te maken. Stof veegt u door het strakke oppervlak zo weg. De vloer is kleur- en krasvast en kan erg lang meegaan. Veel leveranciers bieden dan ook een lange garantie aan, van soms wel 15 jaar. Vaak gaat de vloer nog een stuk langer mee dan dat. Ook heeft u weinig last van geluidsoverlast, omdat de vloer geluidsdempend is. Zoals eerder vermeld is de vloer ook milieuvriendelijk.

Marmoleum kleuren

Met marmoleum kunt u eigenlijk alle kanten op met kleuren. Vrijwel alle mogelijke kleuren zijn beschikbaar met deze vloer. U kunt bij voorbeeld kiezen voor een betonlook vloer, of juist een houtkleur die iets warmere sfeer geeft in uw woning. Een marmoleum vloer kan dus een mogelijk alternatief zijn voor veel verschillende andere vloeren, zoals bijvoorbeeld een woonbetonvloer. Een woonbetonvloer heeft natuurlijk ook een betonlook, maar is lastiger om te leggen, en heeft vaker opleverpunten.

Nadelen marmoleum vloer

Een marmoleum vloer heeft ook een aantal nadelen. Zo moet de ondergrond voor een marmoleum vloer wel echt vlak zijn. Oneffenheden zijn goed zichtbaar als de dekvloer niet voldoende vlak is. U kunt dit probleem eventueel oplossen met egaline. Verder kunnen marmoleum vloeren niet goed tegen vocht. Als de vloer in aanraking komt met water is het mogelijk dat de vloer losraakt. Het spreekt dus voor zich dat u deze vloer niet kunt gebruiken in de badkamer. Verder is deze vloer relatief lastig om te leggen, en daar door ook al snel nogal duur. U kunt linoleum en marmoleum kunt u beter laten leggen door een professional.

 

Voordelen en nadelen linoleum vloer

Marmoleum vloer prijs

Ook niet onbelangrijk: Wat gaat de vloer eigenlijk kosten? Zoals altijd verschild dit natuurlijk per product en per situatie, maar over het algemeen kunt u rekenen op een meterprijs van rond de €40,- en €80,- per vierkante meter. De kosten zijn vooral afhankelijk van het uurloon van de vloerenlegger en de materiaalkosten per product. Een ruimte met veel lastige hoeken duurder dan een makkelijke vierkante ruimte. Verder is click marmoleum over het algemeen iets duurder. Als u de ondergrond ook moet egaliseren met egaline zal de prijs nog een stuk hoger uitvallen, omdat egaline ook niet goedkoop is.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.