Een houten vloer brengt vaak heel wat problemen met zich mee. Bij een vochtige of natte kruipruimte gaan de vloerbalken en de vloerplanken rotten. Als dit proces lang doorgaat, rotten de balken door en zak je door de vloer. Dat wil niemand dus is het belangrijk om tijdig in te grijpen. De houten vloer moet verwijderd en een nieuwe vloer gelegd. Makkelijker gezegd dan gedaan want waar vervang je de houten vloer dan door?

Schuimbeton is beton waaraan een schuimmiddel is toegevoegd. Het schuimmiddel zorgt ervoor dat er hele kleine luchtbelletjes in het beton achterblijven na het drogen. Deze luchtbelletjes hebben een isolerende werking omdat de lucht die erin zit, de warmte vasthoudt.

Voordelen van schuimbeton

Het vervangen van een houten vloer door schuimbeton heeft een aantal voordelen:

  1. geen vocht meer in de kruipruimte
  2. geen koude vloer meer
  3. kruipruimte is geïsoleerd
  4. goede combinatie met vloerverwarming
  5. besparing op energieverbruik
  6. elke eind- of gebruiksvloer mogelijk
  7. duurzaam

Een korte toelichting bij elk voordeel.

Geen vocht meer in de kruipruimte

Schuimbeton wordt aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Voordat het schuimbeton in de kruipruimte gespoten kan worden,wordt eerst een kuip van plasticfolie aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het schuimbeton niet kan weglopen tijdens het aanbrengen. De plasticfolie zorgt er ook voor dat er geen vocht vanuit de bodem in het schuimbeton kan trekken. De kruipruimte blijft dus droog.

 

Geen koude vloer meer

Het schuimbeton wordt de eerste vloer oftewel constructievloer. Op het schuimbeton worden de afwerklaag en de eindvloer aangebracht. Door de isolerende werking van het schuimbeton is de onderkant van de vloer niet langer koud en trekt er geen koude meer door de vloer naar boven.

Kruipruimte geïsoleerd

De laag schuimbeton vult de gehele kruipruimte. Het wordt aangebracht op de bodem van de kruipruimte en vult deze volledig op. De kruipruimte is hierdoor meteen geïsoleerd. Aanvullende isolatiemaatregelen zijn dan ook niet nodig.

Goede combinatie met vloerverwarming

Een vloer van schuimbeton is uitstekend te combineren met vloerverwarming. De vloerverwarming wordt op het schuimbeton aangebracht met daar overheen de dekvloer van bijvoorbeeld anhydriet. Na de uitvoering van het werk is de vloer volledig vrij zodat de buizen of leidingen van de vloerverwarming goed over de ruimte verdeeld kunnen worden. Het vervangen van een houten vloer door schuimbeton is een uitgelezen moment om vloerverwarming aan te brengen.

 

Besparing op energieverbruik

Schuimbeton in combinatie met vloerverwarming levert om diverse redenen een besparing op het energieverbruik op.

  1. De kruipruimte is niet langer vochtig en koud waardoor de vloer warm blijft.
  2. Vloerverwarming is een gelijkmatige manier van verwarmen. De volledige ruimte wordt opgewarmd waardoor er minder lang hoeft te worden verwarmd in vergelijking tot radiatoren.
  3. De temperatuur van het water in het verwarmingssysteem is minder hoog dan bij radiatoren.
  4. De warmteopwekker wordt minder belast

Het vervangen van een houten vloer door schuimbeton levert sowieso een energiebesparing op doordat de kruipruimte geïsoleerd is. De meeste besparing is te behalen door niet alleen schuimbeton toe te passen maar ook gelijktijdig vloerverwarming aan te leggen.

Elke eind- of gebruiksvloer mogelijk

Op de afwerkvloer die op het schuimbeton komt, is vrijwel elke eind- of gebruiksvloer mogelijk. Tegels, tapijt, laminaat, parket maar ook een epoxyvloer of betonlookvloer zijn allemaal soorten vloeren die geschikt zijn om te gebruiken. In principe zijn er geen beperkingen en bepaalt u zelf welke eindvloer er in uw woning komt.

Duurzaam

Schuimbeton is erg duurzaam. Het is niet gevoelig voor schimmels en rot in tegenstelling tot een houten vloer. Een vloer van schuimbeton wordt niet slechter in de loop van de tijd en behoudt zijn isolerende waarde. Ligt er eenmaal een schuimbeton, dan gaat dit mee zolang de woning blijft staan.

duurzaam

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.