Wat is een kruipruimte?

In deze paragraaf vertel ik u kort en bondig wat een kruipruimte is. Allereerst de plaatsing van de kruipruimte; de kruipruimte is een open ruimte welke zich onder de woning bevindt. Deze ruimte heeft geen stahoogte en is meestal 30cm tot 100cm hoog waarin het leidingwerk van de woning is ondergebracht. De kruipruimte wordt door roosters voorzien van frisse lucht zodat er een luchtcirculatie ontstaat. Zonder deze luchtcirculatie is de kruipruimte niet gezond en kan er houtrot of betonrot ontstaan.
Daarnaast is er door de luchtcirculatie in de kruipruimte altijd tocht en dus ook koude. Wanneer de vloer boven de kruipruimte van hout is, of niet (goed) geïsoleerd, kunt u in de woning een koude vloer ervaren. Een koude vloer voelt onprettig aan en zorgt voor een oncomfortabel gevoel. Uiteindelijk trekt deze koude ook over de vloer naar andere vertrekken.

kruipruimte isoleren

Heeft kruipruimte isoleren zin?

Het isoleren van de kruipruimte met schuimbeton is een isolatie waar u geen spijt van krijgt. Nooit meer koude voeten en uw energierekening gaat een stuk omlaag. Hoe pakt u het isoleren van uw oude vloer en van de kruipruimte precies aan? Wat kost schuimisolatie? En wat levert het op? Op deze vragen geven we graag antwoord.

Wilt u de staat van uw kruipruimte weten? Laat dan uw kruipruimte inspecteren.

Wanneer u last heeft van optrekkende kou of vocht, schimmels of stank vanuit de kruipruimte, dan heeft isoleren zin. Het geeft een warm, comfortabel gevoel maar beschermt de woning ook tegen vocht en verrotting van bv. de houten balkvloer. Daarnaast heeft het een positief effect op de energierekening, want u bespaart direct op de energiekosten.

Wat levert het isoleren van de kruipruimte op?

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal scheelt vloerisolatie tussen de € 170 (tussenwoning) en € 330 (vrijstaande woning) op de jaarlijkse energierekening.

Wat is de beste isolatie voor een kruipruimte?

De beste isolatie is de hele kruipruimte op te vullen met schuimbeton. Schuimbeton is een lichtgewicht betonspecie waaraan lucht en eiwitten aan worden toegevoegd. Schuimbeton heeft betere isolerende eigenschappen dan bijvoorbeeld wol of kunststof isolatieplaten (tempex), folie-isolatie of met gespoten isolatieschuim. Daarnaast is schuimbeton milieuvriendelijk en volledig recyclebaar!
Wanneer u wilt gaan isoleren, dan is het aanpakken van de onderkant van de begane grondvloer niet de meest efficiënte stap. Bij deze isolatiemethode blijft u altijd last houden van wat vocht en tocht.

Wat kost het om je kruipruimte te isoleren?

Er zijn diverse factoren van invloed op het berekenen van de kosten voor kruipruimte isolatie.
Hierbij moet je ten eerste denken aan: het soort vloer.
Het isoleren van een betonnen vloer brengt vaak lagere kosten met zich mee dan het isoleren van houten vloeren.
Ten tweede zijn de materialen waar je voor kiest om de isolatie mee uit te voeren van invloed op de prijs.
Tot slot speelt het woningtype mee. Als voorbeeld: het isoleren van de kruipruimte van een vrijstaande woning (mede door het grotere oppervlak) zal meer kosten dan een twee onder één kap woning. Houd gemiddeld rekening met een prijs rond de € 80,- tot € 100,- per m3 (kuub).
Wij helpen u graag met het bereken van de prijs inclusief alle kosten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Kosten berekenen van kruipruimte isoleren

Wilt u berekenen wat de exacte kosten zijn voor het aanbrengen van kruipruimte isolatie? U kunt de gemiddelde prijzen berekenen met behulp van de volgende formule: vloeroppervlak (m2) x 0.50 (de diepte van de kruipruimte). Het aantal kuubs kunt u vermenigvuldigen met de prijs per kuub.

Een voorbeeld van het berekenen: een huis van 8 meter lang en 6 meter breed heeft een vloeroppervlak van 48m2. Dit vermenigvuldigd u met 0.50. In dit geval 48m2 x0.50 = 24 kuub. Keer ongeveer €90,- voor de prijs per kuub. Komen de kosten voor kruipruimte isoleren rond de €2160,- ex btw. Dit is een grove inschatting. Het is beter om een direct een offerte aan te vragen voor een definitieve prijsopgave.

Kosten van uitdiepen kruipruimte

Om extra ruimte te creëren is het mogelijk om de kruipruimte onder uw woning / bedrijfsruimte uit te diepen. Vaak wordt er dan zoveel zand uitgehaald dat er een kruipruimte hoogte ontstaat van minimaal 50 centimeter. De doorsnee kruipruimte van huizen in de Benelux is circa 40 – 80 cm. Dit is net hoog genoeg om uw huis te isoleren, maar te ondiep om deze ruimte structureel te gaan gebruiken. De prijs voor het uitdiepen van uw kruipruimte is niet inbegrepen bij de prijzen per kuub.

Overzicht kosten kruipruimte isoleren

Voorrijkosten Aantal kuub Prijs per kuub Totale kosten */**
€450,- t/m €850,- 10 m3 €80,- t/m €100,- €1250,- €1850,-
€450,- t/m €850,- 20 m3 €80,- t/m €100,- €2050,- t/m €2850,-
€450,- t/m €850,- 30 m3 €80,- t/m €100,- €2850,- t/m €3850
€450,- t/m €850,- 40 m3 €80,- t/m €100,- €3650,- t/m €4850,-
€450,- t/m €850,- 50 m3 €80,- t/m €100,- €4450,- t/m €5850,-
€450,- t/m €850,- 60 m3 €80,- t/m €100,- €5250,- t/m €6850,-
*Prijzen zijn exclusief het verwijderen van de oude houten vloer. **Prijzen zijn slechts indicatief, en zijn geen definitieve aanbieding voor werkzaamheden. Voor een definitieve prijsopgave kunt u een offerte aanvragen.

Waarom isoleren met schuimbeton?

Door de kruipruimte te isoleren met schuimbeton heeft u nooit meer last van vocht in de kruipruimte. De vochtwerende kwaliteit van schuimbeton zorgt ervoor dat het vocht onder de woning blijft. Uw woning blijft ook beter warm, waardoor u ook nog eens op uw energiekosten bespaart.

De voordelen van schuimbeton

  • Goede isolerende werking
  • Relatief goedkoop
  • Erg licht, maar toch relatief sterk
  • Gaat vocht en schimmel tegen
  • Goed bestand tegen vorst en dooi
  • Zelf-nivellerend
  • Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar
  • Lange levensduur
  • Al beloopbaar na 48 uur
  • Zeer goed om houtenvloer isoleren

Kun je subsidie krijgen voor kruipruimte isolatie

Ja, als particulier kunt u vanaf 2 september 2019 een subsidie aanvragen voor de isolatie van uw koopwoning. Ook uw Vereniging van Eigenaren (VvE) kan een subsidie aanvragen. Daarnaast kunt u ook geld lenen met de Energiebespaarlening om uw huis te isoleren.
Wilt u als VvE subsidie voor isolatie aanvragen? Dan kunt u terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Subsidie voor particulieren

Particulieren kunnen vanaf 2 september 2019 gebruikmaken van de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Met deze subsidie kunt u uw woning energiezuiniger maken met isolatie. Hoe u de subsidie kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn, maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in augustus 2019 bekend.

Subsidie isolatie woningen VvE

Verenigingen van Eigenaren kunnen tot 1 januari 2023 subsidie krijgen voor: de isolatie van een gebouw met koopwoningen. Een VvE moet dan minstens 2 soorten isolatie toepassen in het gebouw. Daarnaast kunnen VvE’s subsidie aanvragen voor: energieadvies: bijvoorbeeld over de beste aanpak voor isolatie; opstellen van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan (MJOP). Een VvE kan gemiddeld € 20.000 subsidie per appartement krijgen. VvE's krijgen een bonus als ze hun gebouw extra isoleren. Per appartement € 4.000 bovenop de subsidie van ongeveer 20%.

Energiebespaarlening

Wilt u isoleren maar heeft u geen spaargeld of wilt u dat achter de hand houden? Met de Energiebespaarlening is het mogelijk om boetevrij en tegen een lage rente geld te lenen voor energiebesparende investeringen. Deze lening is voor eigenaren van een koopwoning. De besparing op energiekosten kan genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening te dekken. Dit hangt af van de isolatiemaatregel die u kiest en hoeveel energie u verbruikt. Voor VvE's is er de speciale VvE Energiebespaarlening. Overzicht van prijzen houten vloer isoleren kruipruimte isoleren kosten.

Kan ik zelf de kruipruimte isoleren?

De kruipruimte kan ook zelf geïsoleerd worden. Als de kruipruimte hoger is dan 50 cm kan er kruip- of liggend gewerkt worden. Het isolatie materiaal dat het meest wordt gebruikt is Glaswol. De glaswolplaten of rollen worden vastgemaakt aan de onderkant van de vloer. Hoewel Glaswol veel wordt gebruikt is het niet ideaal als isolatiemateriaal in vochtige ruimtes. Ondanks de waterafstotende eigenschap, verliest het zijn isolatiewaarde zodra het in contact komt met water.

Zelf een kruipruimte isoleren met isolatiechips

Naast glaswol zijn bodemisolatiechips ook geschikt om zelf mee te isoleren. Als de kruipruimte goed bereikbaar is kunnen de isolatiechips gemakkelijk zelf aangebracht worden. Het nadeel is alleen dat de meeste kruipruimtes niet zo goed bereikbaar zijn waardoor het zeer lastig wordt om het zelf te doen. Daarnaast hebben isolatiechips helemaal geen goede isolatiewaarde.

Kruipruimte isolatie

Welke soorten isolatie voor de kruipruimte zijn er?

Afhankelijk van de staat van de kruipruimte en de gewenste isolatiegraad, kiest u de isolatie. Bij veel vocht, schimmel en zelfs een laag water in de kruipruimte is het verstandig om een isolatie te kiezen die het probleem grondig aanpakt. Schuimbeton is hiervoor de beste isolatie in uw kruipruimte.
Wanneer de vocht en koude problemen in uw kruipruimte minder erg zijn, kunt u kiezen voor een bodemisolatie. Wij informeren u op deze pagina graag over de verschillende soort bodemisolatie.

Schelpen

Schelpen hebben van nature een sterke isolerende werking en vormen tevens ook nog eens het meest duurzame isolatiemateriaal dat er op de markt is terug te vinden. De schelpen worden in de kruipruimte geblazen door middel van een pomp. Wel verliezen schelpen hun werking als ze onder water komen en zijn zeer zwaar (700 kilo per kubieke meter).

Isolatieparels

Isolatieparels is in principe piepschuim isolatie dat gemaakt is van EPS. De parels zijn niet alleen gemakkelijk in de kruipruimte te storten (ook als deze onbegaanbaar is), bovendien blijven de parels op beperkte hoogte drijven en lijden geen schade aan vocht. Hierdoor vormen ze een goede mogelijkheid voor kruipruimtes waar water in staat. 

Isolatiechips

Isolatie chips bestaan uit koolstof en waterstof. Deze chips worden in de kruipruimte gestort of geblazen. Het gebruik van isolatiechips in de kruipruimte is erg populair maar er moet gezegd worden dat dit isolatiemateriaal eerder een matig isolerende werking heeft.

Woodstock vloer doet de kruipruimte isoleren en geeft u meer comfort en u bespaart hiermeeu op de energiekosten.

Waar in de kruipruimte wilt u isoleren?

Afhankelijk van het type kruipruimte dat u bezit kunt u de kruipruimte op verschillende manieren isoleren. Los van uw materiaalkeuze kunt u een kruipruimte op grofweg twee verschillende manier isoleren: Door middel van vloerisolatie of door bodemisolatie. Bij vloerisolatie monteert u isolatieplaten direct onder uw vloer, en laat u de rest van de kruipruimte voor wat het is. Het gaat dan vaak om een houten vloer die gesoleerd word met EPS of PIR platen. Bodemisolatie is de betere keus als u last heeft van een vochtige kruipruimte. In dat geval kiest u bijvoorbeeld voor EPS parels of schuimbeton.

Bovenzijde vloer isoleren

Heeft u geen kruipruimte of is deze niet bereikbaar? Dan kunt u de bovenzijde van de vloer laten isoleren met bijvoorbeeld voldoende drukvast pur plaat of noppenplaat van isolatiemateriaal. Dit is wel ingrijpend omdat de vloer hierdoor enkele centimeters hoger wordt (afhankelijk van de isolatiedikte). Vaak moet men na een dergelijke isolatie deuren inkorten en aanpassingen maken in de keuken en het het toilet.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.