Wat is tempex isolatie?

Tempex is hetzelfde als piepschuim. En dat is hetzelfde als EPS. EPS staat voor Expanded PolyStyrene en is een aardolieproduct. In de volksmond noemen we dit piepschuim. Dus tempex, EPS of piepschuim? In alle gevallen is het hetzelfde materiaal. Overigens is Tempex een merknaam, net als Styropor en Isomo.

Waar wordt tempex van gemaakt?

Tempex wordt gemaakt van polystyreen. Polystyreen is een chemische grondstof die gemaakt wordt uit aardolie. Door polystyreen toe te voegen aan water en dit door te roeren, ontstaan kleine polystyreendruppeltjes. Als deze lang genoeg geschud of geroerd zijn, vormen de druppeltjes kleine harde bolletjes. Nadat deze uit het water zijn gehaald en gedroogd, worden deze bolletjes parels genoemd. Door ze te verhitten met stoom zetten de bolletjes uit, dit noemen we expanderen. Daar komt ook de naam Expanded Polystyrene vandaan.

Is tempex goede isolatie?

Tempex of piepschuim komt in verschillende vormen voor. Naast dat het gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal, is het ook prima geschikt als isolatiemateriaal. Doordat het grotendeels uit lucht bestaat, 98%, houdt het de warmte goed vast en laat de koude niet door. Als isolatiemateriaal zijn er 2 vormen: losse korrels en als platen.

Tempex heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Naast warmte-isolatie is het ook geschikt als geluidisolatie.

Wat zijn de voordelen van tempex isolatie?

Piepschuim of tempex of EPS-isolatie heeft als isolatiemateriaal aanmerkelijk meer voordelen dan nadelen. De voordelen zijn:

  • goede isolerende en geluidwerende eigenschappen
  • licht van gewicht
  • vochtbestendig
  • recyclebaar
  • drukvast
  • makkelijk te verwerken
  • relatief goedkoop
  • onderhoudsvrij

 

Goede isolerende en geluidwerende eigenschappen

Tempex heeft goede isolerende en geluidwerende eigenschappen. Het kan uitstekend toegepast worden als isolatiemateriaal voor vloeren, daken en muren. Bij vloeren en daken worden tempex platen gebruikt. Bij muurisolatie is het afhankelijk of het om isolatie tijdens de bouw of na-isolatie van de spouw gaat. Tijdens de bouw worden platen toegepast. Bij na-isolatie worden de EPS-parels in de spouw gespoten.

Licht van gewicht

Tempex bestaat voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Hierdoor heeft het zeer veel volume en zeer weinig gewicht. Dit maakt dat het makkelijk te verplaatsen is. Geen gesjouw met loodzware platen maar een vederlicht materiaal dat vriendelijk is voor de mensen die er mee werken.

Vochtbestendig

EPS of tempex is waterafstotend. Onder invloed van vocht verandert het niet, wordt het niet aangetast en behoudt het zijn isolatiewaarde. Daarmee is het goed toe te passen in vochtige ruimtes zoals een kruipruimte.

Recyclebaar

Tempex is een kunststof maar wel eentje die volledig recyclebaar is. Door middel van persen of verschredderen. In geval van persen wordt het piepschuim samengeperst – de lucht gaat eruit – waardoor het een compact geheel wordt. Dit pakket gaat terug naar de fabriek om nieuwe kunststofproducten van te maken.

Bij verschredderen wordt het piepschuim verbrokkeld, vermalen en versneden tot kleine EPS-parels. Deze parels worden voor het grootste deel gebruikt in de bouw als woningisolatie.

 

Drukvast

Tempex isolatieplaten zijn drukvast. De platen worden samengeperst waardoor ze compacter worden. Voordeel hiervan is dat met een dunnere plaat toch een hoge isolatiewaarde wordt behaald. Daarnaast zijn drukvaste platen heel geschikt als isolatie op beloopbare oppervlakten zoals parkeergarages en platte daken.

Makkelijk te verwerken

Tempex platen zijn makkelijk te verwerken. Met een mes kan een plaat op maat gesneden worden zodat deze precies in de te isoleren ruimte te plaatsen is. Denk hierbij aan een hoek in de vloer of rondom een dakraam bij gebruik als dakisolatie. Door het geringe gewicht van de platen zijn ze makkelijk te hanteren en daarmee makkelijk te verwerken.

In chips- of parelvorm wordt piepschuim nooit los gebruikt. Bij gebruik als spouwmuurisolatie of bodemisolatie in de kruipruimte wordt het via een buis of pijp in de ruimte geblazen. Ook hiervoor is nauwelijks mankracht vereist.

 

 

Relatief goedkoop

Piepschuim, tempex of EPS is een relatief goedkoop isolatieproduct. Het is te koop in de bouwmarkt en kan vrij eenvoudig aangebracht worden. Het inhuren van een aannemer is niet per se noodzakelijk. Daarmee is het een ideaal isolatiemateriaal voor doe-het-zelvers.

 

 

Onderhoudsvrij

Tempex is onderhoudsvrij. Het kan niet rotten en schimmelen. Daarnaast is het ongevoelig voor vocht. Omdat het niet vervormt of verweert, blijft de isolatiewaarde behouden. Eenmaal aangebracht als isolatie, hoeft er niet meer naar omgekeken te worden.

Naast het grote aantal voordelen heeft tempex ook een paar nadelen. Dit zijn er echter veel minder dan de voordelen.

 

 

Nadelen tempex isolatie

• niet flexibel/ breekbaar
• niet milieuvriendelijk

Niet flexibel

Tempex platen zijn niet flexibel en kunnen niet meebuigen. Daarmee zijn ze lastig aan te brengen rondom leidingen en buizen. Ook in krappe ruimtes is het lastig manoeuvreren met een grote plaat. Daar waar het om het isoleren van rechte stukken gaat, zoals bij dakisolatie, is tempex goed toepasbaar.

 

 

Niet milieuvriendelijk

Hoewel piepschuim volledig recyclebaar is, is de grondstof waarvan het wordt gemaakt dit niet. Tempex wordt gemaakt van aardolie en dat is een fossiele brandstof. Producten gemaakt van een fossiele brandstof, worden niet als duurzaam aangemerkt.

 

 

Een goed advies

Als u van plan bent om uw woning te gaan isoleren, dan is het raadzaam om u vooraf goed te laten adviseren door een vakman. Omdat elke woning anders is, is een goed isolatieadvies maatwerk. Een adviseur kijkt naar welke maatregelen al genomen zijn, welke maatregelen uitvoerbaar zijn en wat het te verwachten rendement van de investering is. Op basis daarvan kunt u een weloverwogen beslissing nemen over de uit te voeren isolatiemaatregelen.

 

 

Bent u particulier, en wilt u snel een offerte op maat? Dat kan! Wij sturen meestal binnen 2 werkdagen een offerte op maat.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.