Wat is een PVC vloer?

PVC vloeren zijn gemaakt van een hard  kunststof: Polyvinylchloride. Dit zorgt voor vele voordelen, waardoor de vloer momenteel zeer populair is en steeds meer wordt toegepast. Niet alleen bij bedrijven, maar ook bij particulieren. PVC is onderhoudsarm, slijtvast, waterbestendig, geluiddempend en warmte isolerend. Door de warmte isolatie van de vloer is hij zeer goed te combineren met vloerverwarming. Wanneer je kijkt naar laminaat of parket dan voelt de PVC prettiger aan omdat die net wat zachter aanvoelt. Dit is prettiger voor spelende kinderen en uw voeten.

Naast al deze voordelen is de PVC ook nog eens toepasbaar bij bijna alle interieurstijlen door de grote diversiteit aan designs. Zo zijn prachtige bedrukkingen als houtdesigns in allerlei tinten, aluminium tranenplaat, betonlook, zandsteen of graniet allemaal mogelijk. Het assortiment in designs heeft zich de afgelopen jaren steeds groter uitgebreid en verfijnd. De keuzevrijheid is enorm, bijna elke uitstraling is mogelijk! Zo kan de PVC vloer passen bij een modern, klassiek of mystiek interieur tegen een zeer betaalbare prijs.

PVC vloer

Ten slotte is de PVC van Woodstock zeer duurzaam en milieuvriendelijk. De vloeren gaan lang mee en in het productieproces worden geen weekmakers en schadelijke stoffen gebruikt. Omdat PVC zo sterk is wordt de vloer gebruikt door bedrijven en particulieren op plekken die intensief belopen worden en waar beschadiging zich kan voordoen. Denk hierbij aan plekken zoals scholen en winkels, maar ook voor verdiepingsvloeren is het een slimme keuze door het karakter van geluidsdichtheid. Voor slijtage hoeft u zich ook weinig zorgen te maken door de slijtvaste eigenschap van de PVC.

Hoe leg je PVC een vloer?

Gaat u zelf een PVC leggen? Dan bent u hier op de juiste plek. Hier nemen alle stappen met u door. Hoe moet u het doen? Waar moet u op letten? Wat is belangrijk? Het nauwkeurig leggen van de vloer is zeer belangrijk. Bij PVC vloeren kan de moeilijkheidsgraad verschillen, dit komt omdat er verschillende soorten vloeren zijn. Zo is een PVC klik-vloer makkelijker te plaatsen dan een verlijmde PVC vloer. Ook kunt u een PVC vloer op vloerverwarming plaatsen, dit is een zeer rendabele combinatie.

Vloer opmeten

Om te weten hoeveel PVC u nodig heeft is het belangrijk om de vloer goed in te meten of laten meten. Houd hierbij rekening met het snijverlies. Bestel genoeg PVC, liever te veel dan iets te weinig.

Voorbereiding ondervloer

Het soort ondervloer heeft een grote impact op het eindresultaat. Zorg ervoor dat de ondervloer droog, schoon en vlak is om oneffenheden in de PVC te vermijden. Om te zorgen dat het eindresultaat van de vloer vlak en stabiel is moet de ondervloer worden geëgaliseerd. Lees hier meer over het egaliseren. Na het egaliseren moet de ondervloer minimaal een dag drogen. Schuur dan de ondervloer om oneffenheden te verwijderen. Hierna kan het leggen van de PVC beginnen.

leggen pvc vloer

PVC vloer leggen

Nu de ondervloer netjes is kunt u beginnen met het leggen van de PVC vloer. Hieronder een stappenplan:

 1. Begin in de verste hoek van de kamer.
 2. Plaats de lijm en de PVC stroken op de vloer (alleen voor een verlijmde vloer).
 3. Plaats de stroken in de lengterichting van de kamer.
 4. Hou circa drie millimeter tussen de muur en de vloer over.
 5. Wals de vloer om kleine luchtbellen te verwijderen en zodat de stroken goed in de lijm hechten (alleen voor een verlijmde vloer).
 6. Kit de randen af of plaats plinten.
 7. Geniet van uw nieuwe PVC vloer!

Om stroken in te korten kunt u met een stanleymes door de stroken snijden en de toplaag doorbreken.

De vloer kan meteen gebruikt worden na plaatsing.

Tips

Ten slotte nog een aantal tips om de vloer perfect te leggen.

 1. Laat de vloer circa 48 uur acclimatiseren voor het leggen met een kamertemperatuur van 18 tot 25 graden en een aanbevolen luchtvochtigheid van 50 tot 60 procent, zodat de vloer lekker soepel en hanteerbaar wordt;
 2. Gebruik stroken uit verschillende verpakkingen. Hierdoor krijgt u het mooiste resultaat;
 3. Gooi over gebleven stroken niet weg. Bewaar deze voor als een strook beschadigd raakt;
 4. Het is beter om eerst de PVC vloer aan te leggen en daarna de plinten te plaatsen.
 5. Een PVC vloer met vloerverwarming leggen is een stuk lastiger. Wij raden aan om dit te laten doen door één van onze gespecialiseerde medewerkers.

Vindt u het toch lastig om de vloer zelf te leggen? Dan willen wij dat graag voor u doen! Neem hier contact met ons op.

PVC vloer badkamer

Een PVC vloer voor in de badkamer is zeer geschikt. Omdat de vloer van kunststof is gemaakt kan het binnendringend water tot een bepaalde hoogte aan. Dit betekent dat ze niet beschadigen door water of vocht. Toch is het zo dat PVC vloeren niet te lang tegen een laagje water kunnen, de voegen en randen kunnen dan beschadigen. Dit kan op lange termijn uw vloer kosten. Daarom raden wij af om PVC te gebruiken in het douchegedeelte.

Wel is de PVC vloer niet zo glad is, dit kan dus zeer toepasselijk zijn in de badkamer bij oudere mensen, kleine kinderen of moeilijk lopende. Ook heeft de PVC vloer een lage geleiding en zacht eigenschap waardoor het altijd comfortabel en warm aanvoelt, vooral met vloerverwarming of tijdens een koude winterochtend.

Omdat de vloer in zoveel verschillende designs verkrijgbaar is kan het ook in badkamer zeer netjes worden afgewerkt. Bij een moderne look kiezen veel mensen voor de betonlook. En voor een iets chiquere look kiezen veel mensen voor de marmerlook.

Onderhoud PVC vloer

Een PVC vloer heeft vrij weinig onderhoud nodig en is mede daarom een populaire vloer vandaag de dag, maar u moet wel weten wat u doet. Welke middelen u het best kunt gebruiken om de vloer te reinigen en welke niet. Door op een goede manier schoon te maken kunt u nog vele jaren genieten van uw duurzame PVC vloer.

De PVC vloer is een hygiënische vloer. Dit komt omdat er niet zoveel onderhoud nodig is en de vloer eenvoudig en vlot schoon te maken is.

Veel van deze vloeren hebben bij aankoop al een beschermlaag.  Vroeger stonden we vele uren te schrobben om onze vloeren schoon te maken, vandaag de dag boenen we vloeren vliegensvlug. Zeker als het gaat om een PVC vloer. In de meeste gevallen hebben deze vloeren niet eens naden of kieren, waardoor je in één keer door kunt gaan met schoonmaken.

pvc vloer schoonmaken

PVC vloer schoonmaken

Iedere vloer waarop geleefd word moet worden schoongemaakt, dus ook de onderhoudsvriendelijke PVC vloer. Maar hoe en waarmee? Dat gaan wij u uitleggen!

Stof en loszittend droog vuil

Haal stof en loszittend droog vuil weg doormiddel van stofwissen, het liefst met een geïmpregneerd wisdoekje. Stofzuigen kan ook alleen zijn zand en kleine steentjes de grootste vijand van de meeste vloeren, ook bij de PVC vloer. Om kleine krasjes te voorkomen is het verstandig om te stofzuigen met de borstels naar beneden.

Vastzittend vuil, vlekken en strepen

Haal vastzittend vuil, vlekken en strepen weg met lauw water en PVC reiniger, dat geen filmlaagje achter laat. Gebruik bij vochtig onderhoud nooit te veel water en neem het overgebleven water direct op.  Gebruik ook nooit teveel reinigingsmiddel, lees op de verpakking altijd de aanbevolen hoeveelheid.

Hardnekkige vlekken

Haal Hardnekkige vlekken eenvoudig weg met een kleine hoeveelheid wasbenzine, aceton of spiritus. Daarna even na wrijven met een vochtige doek met PVC reiniger. Kijk heel goed uit bij het gebruik van deze zware middelen aangezien ze bij verkeerd gebruik de vloer kunnen beschadigen.

Voorkom schade

Plaats onder meubelen beschermviltjes en zorg voor een goede schoonloopmat bij de voordeur en/of achterdeur. Schuif niet met zware voorwerpen over een PVC vloer. Vooral bij morsen van vloeibaar eten, drinken en middelen direct verwijderen.

  Voordelen PVC vloer

 • Sterk
 • Duurzaam
 • Zacht
 • Onderhoudsarm
 • Slijtvast
 • Water en vochtbestendig
 • Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar
 • Geluiddempend
 • Warmte isolerend
 • Toplaag (beschermlaag) snel te vervangen
 • Niet glad
 • Na plaatsing beloopbaar
 • Veel designmogelijkheden

Meer informatie

Wilt u meer informatie over PVC vloeren, of wilt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen? Ga dan naar onze contactpagina toe, en laat uw gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. U kunt onze vloeren ook altijd zelf in onze showroom in Obdam komen bekijken. Het adres is Meiland 17, en de koffie staat er altijd klaar.

 

Categorieën: Afwerkvloeren

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.