Wat is WARP systems?
Een nieuwe methode van vloerverwarming leggen is dat van WARP systems (Water Air Renovation Products). Dit is een vorm van watergedragen vloerverwarming, waarbij waterbuizen in matten of platen worden gelegd, vergelijkbaar met het traditionele vloerverwarming systeem. Bij WARP systems is de constructie echter dunner en lichter. Er zijn twee soorten vloerverwarming bij WARP systems: SpeeTile en SpeeTherm. Hieronder leggen we u uit wat deze verschillende vormen zijn en hoe WARP systems vloerverwarming verschilt van traditionele vloerverwarming. In het kort kunnen we uitleggen hoe het werkt. Eigenlijk maakt u een soort van cementgebonden dekvloer op een geïsoleerde noppenplaat en een geïsoleerde kantstrook (randfoam). Woodstock vloeren verwijderd de oude zandcementdekvloer tot aan de betonvloer. Daarop leggen wij een geïsoleerde noppenplaat van 1cm en daar klikken wij vervolgens weer de slangen in. Als de vloerverwarming klaar is smeren wij hem af met een cementgebonden deklaag van 3 tot 5 centimeter. De cementgebonden deklaag is zeer snel droog, dus de eindvloer is snel geschikt voor tegels, egaline met daarop bijvoorbeeld pvc. Pas wel op met een gietvloer want er kunnen namelijk (haar)scheurtjes ontstaan.
Voordelen WARP systems
- Lage opbouwhoogte
- Lange levensduur
- Aansluitbaar op alle verwarmings- en koelbronnen
- Licht in gewicht
- Onderhoudsvrij
- Makkelijk te plaatsen
- Snelle reactietijd
- Energiebesparend
SpeeTile en SpeeTerm
Bij WARP systems zijn twee soorten vloerverwarming: SpeeTile en SpeeTherm. Beide zijn licht, met een opbouwhoogte van 1,5cm. Bij SpeeTile worden de buizen in op maat knipbare matten geklikt. Het is een “natbouw systeem ”waarbij er een vloeimortel over de matten wordt gelegd na instalatie. SpeeTerm is daarentegen een “droogbouw systeem”. Hier worden de buizen in warmtegeidingsprofielen gelegd die rusten op kunststof platen. De eindvloer wordt direct op deze constructie geplaatst. met eventueel een laag heatfoil ertussen. Het voordeel van de droogbouw optie is dat er geen rekening gehouden moet worden met droogtijd.
Bij beiden worden de buizen gekoppeld aan een verdeler die weer aansluit op een CV-ketel of warmtepomp. Bij het WARP system worden groene SpeeTube buizen gebruikt van PE-RT. (polyethylene of raised temperature resistance) Deze hebben een diameter van 10mm en een wanddikte van 1,3mm (SpeeTube 10) of een diameter van 12mm en wanddikte van 1,5mm. (SpeeTube 12).
Het verschil met traditionele vloerverwarming is dat de opbouwhoogte bij WARP systems minder hoog is. Ook is geen frees- en slijpwerk nodig, wat in sommige gevallen nodig is bij vloerverwarming. Het is een lichtgewicht systeem en makkelijk te leggen. Als er meer opbouwhoogte mogelijk is kan u kiezen voor SpeeTile 12, die kan worden afgewerkt met zandcement of anhydriet. Is er weinig opbouwhoogte beschikbaar, dan kiest u voor SpeeTile 10.
Het bijzondere aan het SpeeTile systeem is dat het eenvoudig is te instaleren door klik en schuifsysteem van de matten. Daarnaast is het SpeeTile systeem niet alleen als vloerverwarming te gebruiken maar ook als wandverwarming en plafondverwarming. Bij de wanden en het plafond kan dan een stuclaag over de verwarming gelegd worden. Mogelijk wilt u de vloer niet aantasten vanwege een historische vloer, of heeft u liever stralingswarmte van boven. Dan zijn dit ideale oplossingen.
Verwarmen en koelen
Niet alleen is het een energiezuinige manier van je huis verwarmen. Met WARP systems kan je ook je huis koelen in combinatie met een geschikte primaire warmtebron zoals een warmtepomp. De SpeeTube buizen zijn geschikt om mee te verwarmen maar ook te koelen.
Het plaatsen van SpeeTile van WARP systems
De ondergrond dient schoon en vlak te zijn. Op zuigende ondergronden moet eerst een voorstrijkmiddel worden aangebracht. Op een houten ondergrond breng je reflectiefolie aan. Langs de wanden komt isolerende randfolie. Dan worden de tegels geplaats die eenvoudig in elkaar te klikken zijn. De matten zijn makkelijk breekbaar waardoor ze snel op maat te maken zijn zonder extra gereedschap. De tegels zijn in de lengte en breedte uitschuifbaar zodat de maat aanpasbaar is. De matten moeten dan vastgezet worden. (alle langs de rand en de rest in een dambord patroon). Hierna worden de buizen bevestigd in een slakkenhuis of dubbel meander patroon. Zijn alle buizen gelegd dan moeten de aanvoer- en retourleidingen aangesloten worden op de verdeler.
De groep waar de buizen aan gemonteerd zijn moet open staan moeten open staan en de Kogelkranen moeten dicht staan. Bij de watertoevoer kan met een tuinslang (en een koppelingsstuk) worden geregeld. Als de tuinslang onder druk staat moet de vultoevoer op de verdeler worden open gezet worden. Het systeem moet tot 2 bar waterdruk worden gevuld en dit moet enige tijd (30 min) zo gelaten worden om te kijken of de druk blijft. De thermostaat moet op laagste stand staan.De stekker van de pomp in stopcontact. De doorstroming kan worden geregeld met flowmeters. Bij de juiste instellingen kan de stekker weer uit het stopcontact
Als alle instellingen goed zijn kan nu over de matten egalisatiemortel worden aangebracht. er moet een minimale dekking van 3mm te zijn. De pomp kan weer ingeschakeld worden. Het is belangrijk dat er een blijvende druk is van 2 bar. De eerste keer dat het systeem in gebruik wordt genomen moet de tempratuur stapsgewijs opgevoerd t worden. Op dag 1 is dat 20 graden (24 uur). Elke 24 uur daarna kan de temperatuur met 5 graden worden verhoogd tot een temperatuur van 40°C. Dan wordt de temperatuur elke dag weer af gebouwd van 40 naar 20 graden, met 5 graden per dag. Voor de wanden en het plafond is er een ander opstookprotocol in verband met specificaties van het gebruikte stuc of leem.
Totaalpakket: vloerverwarming met isolatie en dekvloer
Wist u dat u WARP systems, of andere vloerverwarmingssystemen, ook goed kunt combineren met isolatie producten en de andere vloeren van Woodstock?
Wij kunnen een volledige "bespaar vloer" aanbieden met schuimbeton isolatie en een anhydriet- of zandcementvloer. Het is verstandig om uw vloerrenovatie direct goed en volledig aan te pakken, en het maximale uit uw investering te halen. Ook kunt u de vloer direct netjes afwerken met bijvoorbeeld een parket of pvc vloer. Zelfs woonbeton- of gietvloeren zijn een mogelijkheid.
Door onze samenwerking met diverse specialistische bedrijven kunnen we het totaalpakket aanbieden tegen een uitstekende prijs. Er ontstaat ook nooit wrijving tussen de verschillende leveranciers, omdat u bij ons altijd één vast aanspreekpunt heeft.
Terugverdientijd
Vloerverwarming systemen zijn tegenwoordig efficiënter dan vroeger. De systemen zijn energiezuiniger, waardoor uw terugverdientijd een stuk korter is dan voorheen. Net als de kosten van vloerverwarming is ook te terugverdientijd tegenwoordig korter dan eerder het geval was. U bespaart meestal ongeveer €155,- tot €140,- per jaar indien uw woning goed is geïsoleerd. De terugverdientijd ligt dan vaak rond de 5 tot 15 jaar.