Wat is elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming kunt u bij Woodstock combineren met een dekvloer of eindvloer zodat het volledige pakket door één organisatie zal worden verzorgd. Dit is wel zo makkelijk voor u. Als u meerdere bedrijven inschakelt, zult u de werkzaamheden zelf moeten coördineren. En als er iets fout gaat is het lastig om aan te wijzen bij wie de fout ligt. Enkel elektrische vloerverwarming laten leggen kan natuurlijk ook.

Elektrische vloerverwarming van woodstock vloeren

Dekvloer

Vloerverwarming moet vaak gelegd worden in combinatie met een goede dekvloer. Voor vloerverwarming bestaand uit leidingen adviseren wij u meestal om te kiezen voor een anhydrietvloer. Dit omdat deze vloer een maximaal rendement biedt in combinatie met vloerverwarming. Een zandcemetvloer of een magnesietvloer kan een goed alternatief zijn. Maar voor elektrische vloerverwarming is dit vaak niet nodig.

Isolatie

Voordat de vloerverwarming zal worden aangebracht brengen we vaak isolatiemateriaal aan. Als u direct isolatie laat aanleggen haalt u ook direct meer rendement uit uw verbouwing. Vloerverwarming leggen wij vaak aan op geïsoleerde noppenplaten. Onder deze platen zit isolatiemateriaal. Eventueel kunnen wij ook schuimbeton gebruiken als isolatiemateriaal.

De eindvloer

Nadat de vloerverwarming en eventueel de dekvloer zijn gelegd, kan de vloer worden afgewerkt met een eindvloer. Hierin heeft u veel keuzes, zoals parket, laminaat, pvc of zelf een vloer van woonbeton.

De voordelen van elektrische vloerverwarming

 • Makkelijk (zelf) te realiseren
 • Goedkoper in aanschaf
 • Er kan een dunne vloer op: hierdoor is de vloer snel warm
 • Kan direct op de vloerverwarming betegeld worden
 • Kan makkelijk betegeld worden, want er hoeft geen dekvloer overheen
 • Temperatuur makkelijk te regelen via slimme thermostaat

Sneller warm

Elektrische vloerverwarming bestaat uit dunne matjes met verwarmingselementen. Een vloer op elektrische verwarming hoeft niet dik te zijn. Hierdoor is deze een stuk sneller warm in vergelijking met een systeem dat op de CV is aangesloten. Ook is het aanschaffen van elektrische vloerverwarming goedkoper dan een traditioneel systeem. Daar staat tegenover dat verwarmen met elektriciteit een stuk duurder is. Dit kan eventueel worden opgevangen door zelf elektriciteit op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen.

Wat is elektrische vloerverwarming en hoe werkt het?

Een traditioneel vloerverwarmingssysteem is aangesloten op de Cv-installatie. De Cv-installatie warmt het water dat door de vloerverwarmingsbuizen stroomt geleidelijk op. Aan elektrische vloerverwarming komt geen water te pas. De verwarmingselementen, die in dunne matjes zijn verwerkt, sluit u aan op het elektriciteitsnet aangesloten. Bij elektrische verwarming wordt de vloer dus doormiddel van elektriciteit opgewarmd. Via deze stralingswarmte warmt vervolgens de ruimte op. Dit proces werkt via verwarmingselementen die onder de vloer worden geplaatst. In principe kunt u in het gehele huis voor elektrische vloerverwarming kiezen. Elektrische vloerverwarming is vooral interessant in ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden. Voor ruimtes die veel verwarmd moeten worden zoals een woonkamer of keuken is elektrische vloerverwarming minder geschikt omdat de stroomkosten op lange termijn dan te ver gaan oplopen. Voor dit soort ruimtes kun je beter kiezen voor de traditionele vloerverwarming.

Soorten elektrische vloerverwarming

Er zijn drie verschillende soorten elektrische vloerverwarming:

  1. Kant-en-klare matten
  2. Verwarmingsfolie
  3. Verwarmingskabels

 
Hieronder leggen we uit welke vloerverwarming het meest geschikt is in uw situatie.

Kant-en-klare matten

kant-en-klare vloerverwarmingsmatten

Het mattensysteem wordt tot dus ver het meest toegepast omdat het zeer eenvoudig is te installeren. Het systeem bestaat uit elektrische kabels die op een mat van glasvezel zijn bevestigd. De matten kunnen met een dikte van circa 4 mm rechtstreeks op een bestaande afwerkvloer worden aangebracht. Vervolgens kan de eindvloer direct boven de matten worden geplaatst. Deze vloerverwarming is vooral geschikt voor gebruik in ruimtes die niet constant worden gebruik zoals de badkamer, toilet, hobbyruimte of garage.

Verwarmingsfolie

Elektrische vloerverwarmingsfolie

Dit zijn zeer dunne kunststof folies waar koperen verwarmingsbanen in zijn verwerkt. Deze elektrische folies zijn slechts 0.3 mm dik! Hierdoor zijn ze voornamelijk geschikt voor gebruik onder een houten vloer, parketvloer of laminaat. De folie is gemakkelijk op maat te maken en wordt op dunne isolatieplaten bevestigd. Deze isolatieplaten zijn nodig om warmteverliezen aan de onderzijde van de folie te voorkomen. Voordat de eindvloer geplaatst kan worden moet er eerst een vochtscherm over de folie.

Verwarmingskabels

Elektrische vloerverwamingkabels

Dit systeem bestaat uit één of meerdere elektrische kabels die in een lussenpatroon worden gelegd. De kabel is flexibel en kan met aluminium tape op zwaluwstaartplaten worden geplaatst of aan de wapening met tie-wraps. De kabel wordt aangesloten op 220 volt en de temperatuur is met behulp van een (slimme) thermostaat te regelen. Dit is een van de meest voordelige systeem, zowel in aanschaf als in energieverbruik.

Elektrische vloerverwarming met zonnepanelen

De elektrische vloerverwarming van Woodstock vloeren kan uitstekend gevoed worden door zonnepanelen op uw dak. Hierdoor kunt u uw bestaande overcapaciteit gebruiken om uw woning te verwarmen en dat levert u veel geld op!

Tevens is er een kentering gaande waarbij elektriciteit in verhouding tot gas veel goedkoper wordt. De energiebelasting op gas stijgt waardoor de energiebelasting op elektriciteit juist daalt. Voor het gebruik van de opgewekte stroom doormiddel van zonnepanelen wordt een omvormer gebruikt om deze opgewekte gelijkstroom om te vormen naar wisselstroom. Het is aan te raden om de vloerverwarming nooit rechtstreeks aan te sluiten op de omvormer, maar op het netstroom. Hierdoor gebruikt u de elektrische vloerverwarming indien er geen sprake is van opwekking door de zonnepanelen.

Elektrische vloerverwarming in de badkamer

Elektriciteit een relatief duur middel is om een woning mee te verwarmen. Hierdoor is elektrische verwarming in heel uw woning een dure aangelegenheid. Daarom is alleen elektrische vloerverwarming in de badkamer een stuk voordeliger. Een badkamer is namelijk een ruimte die onregelmatig en vaak niet heel lang opgewarmd hoeft te worden. En daarvoor is elektrische verwarming geschikter dan een traditioneel systeem. Het heeft een stuk minder tijd nodig om een ruimte te verwarmen. En om speciaal voor de badkamer de vloerverwarming uren aan te hebben is zonde van het geld. Elektrische vloerverwarming kan direct betegeld worden: er zijn speciale tegels voor beschikbaar.
Wilt u toch een geleidelijke verwarming in uw badkamer denk er dan aan dat hier zandcement de beste dekvloer voor vloerverwarming is. Er zijn andere opties, bijvoorbeeld magnesiet en anhydriet, maar deze zijn niet geschikt voor natte ruimtes.

Nadelen

 • Geen bufferwerking: verwarming gaat minder geleidelijk en is daardoor een tikkeltje minder aangenaam. Een geleidelijke opwarming is aangenamer
 • Stroom is relatief duur; kan eventueel met zonnepanelen opgevangen worden

Verbruik elektrische vloerverwarming

Aan het verbruik van elektrische stroom zijn natuurlijk kosten verbonden. Om gefundeerde uitspraken te kunnen doen over deze kosten moeten we eerst een aantal zaken nader gaan bekijken. Elektrische vloerverwarmingssystemen zijn in aanschaf gemiddeld €200,- goedkoper dan traditionele vloerverwarming! Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden als u geen zonnedak heeft. Ook mag elektrische vloerverwarming niet onder elk type vloer geplaatst worden. Zo is een Keramische tegelvloer het meest geschikt voor elektrische vloerverwarming aangezien deze tegels de warmte goed geleiden. Bij hout of parket is dit minder, waardoor deze soorten vloeren niet goed combineren met elektrische verwarming. Hieronder een indicatie van de kosten van elektrische vloerverwarming. De prijzen zijn exclusief montage weergeven, gezien het meestal als doe-het-zelf pakket wordt aangeboden.

Elektrische vloerverwarming

Hoeveel kost elektriciteit?

Sinds dat er sprake is van een vrije markt voor het leveren van elektriciteit is er een ondoorzichtig woud ontstaan van prijzen, pakketten en andere aanbiedingen. Omdat het ondoenlijk is om alle prijzen te vergelijken, ook al omdat er voortdurend scherpe aanbiedingen zijn. Als u weet wat u betaalt per Kwh kunt u snel kijken wat uw vermoedelijke verbruikskosten van de elektrische vloerverwarming zijn. De door ons gevonden prijzen inclusief Energiebelasting en BTW liggen tussen de 20 en 22 cent/Kwh.

Extra kosten elektriciteit

Vaak worden in de berekeningen ook vaste kosten meegenomen. Dit lijkt ons onzinnig omdat kosten voor de elektrische vloerverwarming al vaak gemaakt zijn, er is immers al elektriciteit aangelegd en dit gebeurt dus niet speciaal voor de aanleg van een elektrische vloerverwarming bijvoorbeeld met slngen een warmte pomp etc.. Als we de kosten optellen gaan we dus de ‘kale’ stroomkosten ik kaar brengen. Dit zijn alleen de kosten voor de stroom, dus zonder het zogenaamd vastrecht of kosten voor de installatie, maar inclusief belastingen en BTW.

Verbruikskosten per dag van vloerverwarmings

Eerst moeten we een goed beeld krijgen van het geschatte verbruik bij diverse omstandigheden. (winter/Zomer) We gaan uit van een volgens de huidige normen voldoende geïsoleerde ruimte. Verder hebben we het stookseizoen opgedeeld in een aantal weertypes. Aan het weer koppelen we dan een gemiddeld verbruik en dat verbruik is dan weer de basis voor het berekenen van de stookkosten. het blijft wel een schating, kan een lange zomer of winter zijn.

Veel gestelde vragen elektrische vloerverwarming

Welke ruimtes zijn geschikt voor elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming is vooral interessant in ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden. Voor ruimtes die continu moeten worden verwarmd zoals een woonkamer of keuken is elektrische vloerverwarming minder geschikt omdat de stroomkosten op lange termijn dan te ver gaan oplopen. Voor dit soort ruimtes kun je beter kiezen voor de traditionele vloerverwarming.