Elektrische vloerverwarming

Na lang wikken en wegen bent u eruit: u wilt vloerverwarming onder uw nieuwe vloer. Maar wist u dat u dan ook nog de keuze heeft uit verwarming via de CV en elektrische vloerverwarming? elektrisch of via de CV?

Een traditioneel vloerverwarmingssysteem is aangesloten op de CV-installatie. De CV-installatie warmt het water dat door de vloerverwarmingsbuizen stroomt geleidelijk op. Aan elektrische vloerverwarming komt geen water te pas. De verwarmingselementen, die in dunne matjes zijn verwerkt, sluit u aan op het elektriciteitsnet aangesloten. In principe kunt u in het gehele huis voor elektrische vloerverwarming kiezen, maar wat voor u de beste optie is hangt van veel factoren af. Wij leggen het voor u uit. Meer informatie

Nog meer informatie kunt u vinden op INFRAROOD WARMTE

Elektrische vloerverwarming badkamer

Woodstock vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming badkamer

De voordelen

  • Makkelijk (zelf) te realiseren
  • Goedkoper in aanschaf
  • Er kan een dunne vloer op: hierdoor is de vloer snel warm
  • Kan direct op de vloerverwarming betegeld worden
  • Kan makkelijk betegeld worden, want er hoeft geen dekvloer overheen
  • Temperatuur makkelijk te regelen via slimme thermostaat

Elektrische vloerverwarming zonnepanelen

De elektrische vloerverwarming van Woodstock vloeren kan uitstekend gevoed worden door zonnepanelen op u dak!. Hierdoor kunt u uw bestaande overcapaciteit gebruiken om uw woning te verwarmen dat leverd u heel veel geld op..

Tevens is er een kentering gaande waarbij elektriciteit in verhouding tot gas veel goedkoper wordt. De energiebelasting op gas stijgt door, waarbij de energiebelasting op elektriciteit juist daald. Voor het gebruik van de opgewekte stroom door middel van zonnepanelen wordt een omvormer gebruikt om deze opgewekte gelijkstroom om te vormen naar wisselstroom. Het is aan te raden om de vloerverwarming nooit rechtstreeks aan te sluiten op de omvormer, maar op het netstroom. Zodoende gebruikt u de elektrische vloerverwarming indien er geen sprake is van opwekking door de zonnepanelen.

Verder is het aan te raden om op 1 groep maximaal 25m² vloerverwarming aan te sluiten. Op 1 groep mag in een normale consumentenaansluiting niet meer dan 30 m2 aangesloten worden, echter het is niet verstandig om de gehele capaciteit te gebruiken. De vloerverwarming verbruikt 120W per m² zodat er bij 25m² nog 600W over is. In het geval van vloerverwarmingsmatten is het verbruik 150W/m², hierbij is het dus aan te raden om maximaal 20m² op 1 groep aan te sluiten. In het kader van duurzaam verwarmen is het een uitstekend idee om zonne-energie te gebruiken voor het verwarmen van een woning door middel van elektrische vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming ook in de badkamer

Elektriciteit een relatief duur middel is om een woning mee te verwarmen. Hierdoor is elektrische verwarming in heel uw woning een dure aangelegenheid. Elektrische vloerverwarming in de badkamer komen we echter wel steeds vaker tegen. Een badkamer is namelijk een ruimte die onregelmatig en vaak niet heel lang opgewarmd hoeft te worden. En daarvoor is elektrische verwarming geschikter dan een traditioneel systeem. Het heeft een stuk minder tijd nodig om een ruimte te verwarmen. En om speciaal voor de badkamer de vloerverwarming uren aan te hebben is zonde van het geld. Elektrische vloerverwarming kan direct betegeld worden: er zijn speciale tegels voor beschikbaar.
Wilt u toch een geleidelijke verwarming in uw badkamer denk er dan aan dat hier zandcement de beste dekvloer voor vloerverwarming is. Er zijn andere opties, bijvoorbeeld magnesiet en anhydriet, maar deze zijn niet geschikt voor natte ruimtes.

Nadelen

  • Geen bufferwerking: verwarming gaat minder geleidelijk en is daardoor een tikkeltje minder aangenaam. Een geleidelijke opwarming is aangenamer
  • Stroom is relatief duur; kan eventueel met zonnepanelen opgevangen worden

Sneller warm

Elektrische vloerverwarming bestaat uit dunne matjes met verwarmingselementen. Een vloer op elektrische verwarming hoeft niet dik te zijn. Hierdoor is deze een stuk sneller warm in vergelijking met een systeem dat op de CV is aangesloten. Ook is het aanschaffen van elektrische vloerverwarming goedkoper dan een traditioneel systeem. Daar staat tegenover dat verwarmen met elektriciteit een stuk duurder is. Dit kan eventueel worden opgevangen door zelf elektriciteit op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen.

Volledig pakket

Elektrische vloerverwarming kunt u bij Woodstock combineren met een dekvloer of eindvloer zodat het volledige pakket door één organisatie zal worden verzorgd. Dit is wel zo makkelijk voor u. Als u meerdere bedrijven inschakelt, zult u de werkzaamheden zelf moeten coördineren. En als er iets fout gaat is het lastig om aan te wijzen bij wie de fout ligt.

Dekvloer

Vloerverwarming moet vaak gelegd worden in combinatie met een goede dekvloer. Voor vloerverwarming bestaand uit leidingen adviseren wij u meestal om te kiezen voor een anhydrietvloer. Dit omdat deze vloer een maximaal rendement biedt in combinatie met vloerverwarming. Een zandcemetvloer of een magnesietvloer kan een goed alternatief zijn.

Isolatie

Voordat de vloerverwarming zal worden aangebracht brengen we vaak isolatiemateriaal aan. Als u direct isolatie laat aanleggen haalt u ook direct meer rendement uit uw verbouwing. Vloerverwarming leggen wij vaak aan op geisoleerde noppenplaten. Onder deze platen zit isolatiemateriaal. Eventueel kunnen wij ook schuimbeton gebruiken als isolatiemateriaal.

Elektrische vloerverwarming badkamer

De eindvloer

Nadat de vloerverwarming en eventueel de dekvloer zijn gelegd, kan de vloer worden afgewerkt met een eindvloer. Hierin heeft u veel keuzes, zoals parket, laminaat, pvc of zelf een vloer van woonbeton.

Verbruik elektrische vloerverwarming

Aan het verbruik van elektrische stroom zijn natuurlijk kosten verbonden. Om gefundeerde uitspraken te kunnen doen over deze kosten moeten we eerst een aantal zaken nader gaan bekijken. Elektrische vloerverwarming is in aanschaf gemiddeld € 200 goedkoper dan traditionele vloerverwarming! Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden als u geen zonnedak heeft !. Ook mag elektrische vloerverwarming niet onder elk type vloer geplaatst worden. Keramische tegelvloer als vloer is het meest geschikt voor elektrische vloerverwarming, aangezien tegels de warmte goed geleiden. Bij hout of parket is dit minder, waardoor deze soorten vloeren niet goed combineren met elektrische vloerverwarming. Hieronder een indicatie van de kosten van elektrische vloerverwarming. De prijzen zijn exclusief montage weergeven, gezien het meestal als doe-het-zelf pakket wordt aangeboden.

Elektrische vloerverwarming

Hoeveel kost elektriciteit?

Sinds dat er sprake is van een vrije markt voor het leveren van elektriciteit is er een ondoorzichtig woud ontstaan van prijzen, pakketten en andere aanbiedingen. Omdat het ondoenlijk is om alle prijzen te vergelijken, ook al omdat er voortdurend scherpe aanbiedingen zijn, zullen we in de tabellen met prijsstaffels werken. Als u weet wat u betaalt per Kwh kunt u snel kijken wat uw vermoedelijke verbruikskosten van de elektrische vloerverwarming zijn. De door ons gevonden prijzen inclusief Energiebelasting en BTW liggen tussen de 20,- en 22,- €-cent/Kwh.

Extra kosten elektriciteit

Vaak worden in de berekeningen ook vaste kosten meegenomen. Dit lijkt ons onzinnig omdat kosten voor de elektrische vloerverwarming al vaak gemaakt zijn, er is immers al elektriciteit aangelegd en dit gebeurt dus niet speciaal voor de aanleg van een elektrische vloerverwarming bijvoorbeeld met slngen een warmte pomp etc.. Als we de kosten optellen gaan we dus de ‘kale’ stroomkosten ik kaar brengen. Dit zijn alleen de kosten voor de stroom, dus zonder het zogenaamd vastrecht of kosten voor de installatie, maar inclusief belastingen en BTW.

Verbruikskosten per dag van vloerverwarmings

Eerst moeten we een goed beeld krijgen van het geschatte verbruik bij diverse omstandigheden. (winter/Zomer) We gaan uit van een volgens de huidige normen voldoende geïsoleerde ruimte. Verder hebben we het stookseizoen opgedeeld in een aantal weertypes. Aan het weer koppelen we dan een gemiddeld verbruik en dat verbruik is dan weer de basis voor het berekenen van de stookkosten. het blijft wel een schating, kan een lange zomer of winter zijn.