PIR isolatie is breed inzetbaar en zeer geschikt voor het isoleren van platte daken of spouwmuren. PIR heeft uitstekende thermische eigenschappen. Zelfs in het geval van zeer dunne isolatieplaten, is de isolatieprestatie beter dan bij andere isolatieproducten. In dit artikel leer je meer over PIR-isolatieplaten. Na het lezen van dit artikel weet je wat PIR isolatie is, wat de voor en nadelen zijn en wat de prijzen zijn.

PIR isolatie

Wat is PIR isolatie?

Antwoord: PIR wordt oorspronkelijk ook wel Polyisocyanuraat genoemd. Dit materiaal is hard kunststofschuim dat hoofdzakelijk gebruikt wordt voor warmte-isolatie. Voor deze toepassing heeft het betere eigenschappen dan polyurethaan (pur). Vanuit brandstandpunt is PIR ook veiliger omdat het bij verhitting minder schadelijke dampen afgeeft. PIR isolatie wordt voornamelijk gebruikt voor het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren. Omdat het materiaal goede thermische eigenschappen heeft, kan het ook met een kleinere dikte worden gebruikt. De isolatiewaarde is 0,023-0,026 W / Mk en scoort zeer goed.

Verschil PIR en PUR

PIR en PUR zijn gebaseerd op dezelfde grondstof: MDI. Het verschil tussen PUR en PIR is dat PIR een betere isolatie heeft en niet brandbaar is. Je kunt zeggen dat PIR een verbeterde versie van PUR is. PIR is polyisocyanuraat en PUR wordt ook wel polyurethaan genoemd. De isolatie van PUR is niet zo goed als PIR, en de weerstandsspanning van PIR is ook hoger. Daarom is de PIR-isolatieplaat succesvol geweest. Dit is de reden waarom PIR-platen erg populair zijn. De voorloper van PIR is PUR. In feite wordt PUR alleen gebruikt voor sandwichpanelen en wordt het verkocht als polyurethaanschuim in schuimvorm (spuitbussen) om de naden tussen PIR-panelen af ​​te dichten.

PIR isolatie dak

Wist je dat PIR zowel voor platte daken als voor schuine daken kan worden gebruikt? De PIR-plaat is ook zeer geschikt voor interne of externe isolatie. Ongeveer 30% van de warmte in de woning verdwijnt via het dak. Daarom is het erg belangrijk om het dak te isoleren. Het voordeel van dakisolatie met PIR-isolatie is dat de isolatie dun is en ruimte bespaart. Dit is logisch in huis; hoe dunner de isolatie, hoe meer woonruimte er overblijft. De redelijke vochtbestendigheid van PIR is ook een ideale keuze voor dakisolatie. PIR is behoorlijk waterafstotend. Waardoor het materiaal geschikt is voor buitengebruik. Daarnaast is het materiaal sterk, waardoor het gebruik van dakpannen of grind voor contragewichten de PIR niet zal schaden.

 

PIR isolatie plat dak

Pir isolatie plat dak

Wil je voorkomen dat er water op het platte dak blijft staan? Kies er dan voor om de PIR afschotplaten te kopen. PIR-hellingsisolatie kan een helling op het dak vormen en zorgt voor onmiddellijke isolatie. Voor het isoleren van platte daken of licht hellende daken wordt meestal gekozen voor een combinatie van PIR (polyisocyanuraat) en EPDM. Bij platte daken of licht hellende daken (tot 20% helling) wordt meestal PIR toegepast in combinatie met bitumen. Doordat de PIR-isolatieplaat licht (en sterk) is, is deze eenvoudig te plaatsen. De plaat is ook gemakkelijk om op te stappen. Dit is bijvoorbeeld handig bij het plaatsen van platen op platte daken. Het is ook belangrijk om te weten dat bij het plaatsen van PIR-isolatiepanelen geen schadelijke vezels vrijkomen.

PIR vloerisolatie

PIR is ook zeer geschikt als vloerisolatiemateriaal. Afhankelijk van uw constructie en de gebruikte materialen kan PIR zowel onder als boven de vloer worden geplaatst. Bij toepassing van isolatie op de vloer kunt u de PIR bovenop de bestaande vloer (in het kozijn) plaatsen. Bij toepassing van vloerisolatie (of kruipruimte-isolatie) wordt de PIR-plaat met de onderzijde van de vloer verbonden. Heb je geen kruipruimte en wil je de vloer isoleren, dan is PIR ook een goede keuze, omdat je een relatief dunne PIR-plaat kunt gebruiken om tot een goede isolatie te komen. Dan moet je zo min mogelijk ruimte in de kamer opofferen.

Heb je een kruipruimte? Dan raden wij je aan om dit artikel over kruipruimte isoleren te lezen.

 

Milieuschadelijk materiaal

PIR is een milieubelastend isolatiemateriaal. Bij de productie ervan wordt er namelijk veel energie gebruikt en worden schaarse grondstoffen aangewend. Bovendien komt het materiaal na zijn levensduur op de hoop chemisch afval terecht. Hoewel de lambdawaarden van PIR een iets efficiëntere energiebesparing aangeven dan alternatieve isolatiematerialen wordt dit effect teniet gedaan door een milieubelastend productieproces, mogelijke gezondheidsrisico’s bij de plaatsing, ernstige milieuverontreiniging in geval van brand, en een moeilijk recyclageproces. Wie ecologisch wil renoveren of bouwen kiest beter één van de talrijke andere, groenere isolatiematerialen.

Voordelen PIR isolatie

  • Licht materiaal
  • Hoge isolatiewaarde
  • Kan in vochtige condities worden gebruikt
  • Goede brandvertragende eigenschappen
  • Platen zijn voorzien van een dampscherm
  • Op veel plekken toepasbaar

Nadelen PIR isolatie

  • Bij de productie worden milieuschadelijke chemicaliën gebruikt
  • Moeilijk recyclebaar

PIR isolatie prijs per m²

De prijs van PIR dakisolatiepanelen met een speciale toplaag varieert van 5 tot 20 euro per stuk. De kostprijs is afhankelijk van de dikte van de gebruikte plaat en de toplaag. De dikte van de plaat varieert van 30 mm tot 120 mm

Alternatief PIR isolatie

Als je niet overtuigd bent van deze vorm van isolatie kun je ook kijken bij onze duurzame alternatieven zoals schuimbeton of magnesiet.

Schuimbeton

Schuimbeton is een vloeibaar mortel dat bestaat uit: cement (eventueel verschillende soorten), fijn zand, water, schuimmiddel en soms eventuele vulmiddelen (poederkoolvliegas - steenmeel).

Dit product is licht, goedkoop, gaat lang mee en is makkelijk aan te brengen.
Door de jaren heen is schuimbeton flink ontwikkeld tot het product dat het nu is. Met nieuwe technieken, betere en kleinere pompen, en het ontwikkelen van chemische en biologische schuimvormers blijft schuimbeton continue in ontwikkeling.

Schuimbeton wordt voor diverse doeleinden ingezet, zoals:

  1. Een isolerende funderingsvloer.
  2. Opvullen van kruipruimtes in verband met vochtproblemen of schimmels.
  3. Renovatievloer bij vervanging van houten balkenvloer.
  4. Uitvulmateriaal voor bestaande vloeren.
  5. Vulling rondom zwembaden.
  6. Onderlaag voor vloerverwarming.
  7. Dak afschotlaag.
  8. Basis voor het aanbrengen van een Anhydriet gietvloer of Woonbeton.

Magnesiet

Een magnesietvloer van Woodstock is een duurzame dekvloer op basis van houtvezels. De Woodstock magnesietvloer moet worden afgewerkt met een eindvloer. Het bijzondere aan magnesiet is dat het ontzettend licht is. Een stuk lichter dan anhydriet bijvoorbeeld. Daarmee is het een goed alternatief voor anhydriet voor toepassing in (oudere) huizen met vloeren die niet veel gewicht mogen dragen. De vloer is ook goed te combineren met vloerverwarming.

Categorieën: Isolatie

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.