U vraagt zich misschien af wat het verschil is tussen droogbouw vloerverwarming en 'natte' vloerverwarming. Het verschil is nogal simpel. Normaal wordt vloerverwarming op de ruwbouw vloer aangelegd, en daarna wordt een dekvloer hier overheen aangebracht. Deze dekvloer wordt meestal als vloeistof over de vloerverwarming gegoten en droogt daarna op. Bij droogbouw vloerverwarming wordt de vloerverwarming op de dekvloer aangebracht in plaats van andersom. Hierover zal ten slotte de eindvloer worden aangebracht.

Het belangrijkste voordeel van droogbouw vloerverwarming is dat er minder opbouwhoogte nodig is dan bij 'normale' vloerverwarming. Bij ruimtes met een beperkte ruimte voor vloeren kan droogbouw vloerverwarming uitkomst bieden.

Droogbouw vloerverwarming

Voordelen droogbouw vloerverwarming

  • Minder opbouwhoogte nodig dan bij 'normale' vloerverwarming
  • Op termijn een lagere energierekening
  • Meer ruimte door ontbreken radiatoren
  • Gelijkmatig verdeelde warmte
  • In de zomer te gebruiken als koeling
  • Hele winter warme voeten

Infrezen van vloerverwarmingsbuizen

Gipsvezelplaten, cementgebonden platen en vloerelementen, hier is Fermacell producent van. De gipsvezelplaten zijn stootvast, brandwerend, vochtbestendig en ook geluidswerend. Heel fijn: je kunt ze uitstekend gebruiken voor het in te frezen van de vloerverwarming buizen. Hoe we dit doen? Easy, de Fermacell vloerplaten worden over de ondervloer geplaatst, ze zijn 25 mm hoog. Vervolgens worden er sleuven in de platen gefreesd waar de buizen in geplaatst kunnen worden. De sleuven zullen op 17 mm diepte geplaatst worden. Als alles is in gefreesd en geplaatst gaan we de sleuven met een speciaal reparatiemortel dicht zetten.

Het voordeel van Fermacell

De buizen liggen erg vlak onder het oppervlak, hierdoor is de ruimte erg snel warm. Op deze manier haalt u alles uit uw vloer. Ook kunnen ze op (bijna) alle ondervloeren worden ingezet, beton, tegels, cement en hout, geen enkel probleem.

Waar moet u op letten?

Omdat de platen zelf 25mm dik zijn en sleuven van 17 mm krijgen is het belangrijk dat er een opbouwhoogte is van maximaal 40 mm hoogte.

Mijn nieuwe vloer is voor aanleg 'droog gemeten', maar er zijn toch blaasjes ontstaan.."

Dit kan verschillende oorzaken hebben. We lichten er een paar uit:

1. De dekvloer ligt op het zand en is niet geïsoleerd. Dan heb je te maken met optrekkend grondwater wat uiteindelijk voor problemen zorgt.
2. Er zit een lekkende leiding in de dekvloer. Ook als er maar een piepkleine lekkage in een afvoer/waterleiding of verwarmingsbuis zit, heeft dit na verloop van tijd grote gevolgen voor je vloer.
3. De dekvloer is aan de onderkant niet geïsoleerd en heeft een kruipruimte. Tussen de isolatie en de betonvloer moet een dampfolie zitten. Als dat er niet zit, ontstaat er door condensatie vocht aan de onderzijde van de dekvloer. Het vocht wil omhoog vanwege de capillaire werking en heeft grote gevolgen voor de gietvloer.

Soorten vloerverwarming

Wanneer u vloerverwarming in uw woning wilt kunt u kiezen uit 2 verschillende soorten vloerverwarming. De Elektrische vloerverwarming en de Water gedragen vloerverwarming. De water gedragen variant heeft verwarmingsbuizen en maakt gebruik van de centrale verwarming, de verwarmingsbuizen kunnen dan op verschillende manier bevestigd worden. Als je de buizen op noppenplaten en krimpnetten vast zet kun je gebruik maken van een Thinmat of Tracker systeem. Deze systemen worden afgewerkt met een cementdekvloer, reparatiemortel of isolatieplaten.

Het is ook mogelijk om de verwarmingsbuizen in te frezen in o.a. Fermacell platen.

Traditionele vloerverwarming

Vloerverwarming
Traditionele vloerverwarming is een vloerverwarming systeem dat werkt op warm water wat afkomstig is van een warmtebron. Deze warmtebron is vaak cv ketel op gas, maar het ook een warmtepomp zijn. In Nederland wordt steeds vaker vloerverwarming toegepast die werkt op een warmte wisselaar.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming
wordt ook wel toegepast in badkamers en kleine keukens, en is een alternatief voor een traditionele vloerverwarming. Een mogelijk voordeel is dat u op een kleine ruimte zoals een badkamer niet de gehele vloer hoeft te verwarmen.Elektrische vloerverwarming kost echter wel erg veel energie. Wij raden daarom elektrische vloerverwarming alleen aan als u zonnepanelen heeft,
en u vaak stroom terug levert aan het net.

Infrarood verwarming

Infrarood vloerverwarming
Infrarood vloerverwarming wordt steeds vaker toegepast in combinatie met zonnepanelen, het terugleveren van stroom levert soms niet zo veel op als de stroom die u gebruikt. Dus u kunt beter stroom gebruiken. Elektrische vloerverwarming van infrarood gebruikt relatief veel minder energie dit werkt namelijk op gevoelstemperatuur (infra rood). Wij van Woodstock Vloeren nodigen u graag uit in de showroom om de verschillen te laten zien.

Kosten droogbouw vloerverwarming

De kosten van droogverwarming zijn vooral afhankelijk van het aantal vierkante meters en de voorrij kosten. Gemiddeld liggen de kosten rond de €25,- per vierkante meter. Op termijn verdient u deze investering waarschijnlijk wel terug. Met vloerverwarming hoeft u minder geld uit te geven aan stookkosten. Als u dit combineert met een totaal pakket inclusief vloer kunnen wij eventueel een lagere prijs aanbieden. Kijk voor meer informatie ook op droogbouw-vloerverwarming-prijs.nl


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.