De cementdekvloer

Een cementdekvloer, beter bekend als zandcementvloer, is een dekvloer die perfect te combineren is met vloerverwarming. Deze vloer is op basis van aardvochtig zand, met cement als bindmiddel. Bovendien biedt deze vloer een stevige ondergrond voor veel soorten eindvloeren, met name tegelvloeren. Daarnaast is deze vloer veelzijdig inzetbaar, duurzaam, hoge belastbaarheid en bijzonder geschikt voor vochtige ruimtes.

Wist u dat deze dekvloer een droogtijd van maar liefst 1 cm per week heeft? Besef dat bij een dikte van 8 cm dit enorm tijdrovend is. Gelukkig heeft Woodstock Vloeren de oplossing: door toevoeging van een droogversneller wordt de vloerrenovatie niet onnodig vertraagd.

Cementdekvloer zandcement oude boerderij

Een cementdekvloer is een ideale keuze als u een dekvloer zoekt voor een vochtige ruimte, of als u een vloer zoekt die extra snel droog is.

Wat is een cementdekvloer?

Een cementdekvloer, ook wel bekend als zandcementvloer, is een smeervloer die bestaat uit zand, cement en water. Deze dekvloer ligt boven de dragende constructievloer en onder de eindvloer. De cementdekvloer is ideaal voor bovenop de betonvloer waarvan de dekvloer verwijderd is. wij passen een zandcementdekvloer toe met een geïsoleerde noppenplaat, waar de vloerverarming in wordt geklikt. Deze vloer is zeer geschikt voor een warmtebron zoals een warmtepomp, want hij werkt namelijk op een lage temperatuur. Als tussenvloer is het ideaal om over een ruwe constructievloer een egale laag aan te brengen voor de ondervloer geplaatst wordt. Ook om niveauverschillen te overbruggen of een vloer op gewenst pijl te brengen is deze vloer een goede optie. Bovendien kan er goed vloerverwarming in verwerkt worden.

Sneldrogend

Wij hebben bij Woodstock de optie voor een snel drogende cementdekvloer.  Normaal gesproken is de droogtijd 1 cm per week. Bij Woodstock kan uw cementvloer in 15 dagen al klaar zijn als we versnellers aan het cement toevoegen. Een cementdekvloer bij Woodstock is dus een goede keus als u snel klaar wilt zijn!
Kijkt u hier voor meer informatie over de snel drogende cementvloer.

De cementdekvloer droogt heel snel als het opstookprotocol goed gevolgd wordt.

 

De cementdekvloer van Woodstock Vloeren

Bij Woodstock Vloeren hebben we niet alleen een een sneldrogende cementdekvloer, maar deze gebruikt ook minder cement dan regulieren vloeren. Ook is deze vloer erg duurzaam.

 

Goede keuze voor badkamer

Een zandcementdekvloer is het beste geschikt voor gebruik in de badkamer als er tegels op moeten. Hier zijn verschillende redenen voor. In de eerste plaats kan zandcement beter tegen vocht dan een anhydriet of magnesietvloer. En als er één ruimte in het huis te maken heeft met vocht, is het natuurlijk de badkamer. Daarnaast moet een vloer in de badkamer vaak (deels) op afschot worden gelegd, om ervoor te zorgen dat het water in de douche netjes naar het afvoerputje loopt. Dit kan goed met een cementvloer, maar is bijvoorbeeld met een gietvloer niet mogelijk.

Voordelen

  • Kan goed tegen vocht
  • Goed te combineren met vloerverwarming
  • Goede ondergrond voor de eindvloer
  • Prima op afschot te leggen
  • Ideaal voor wegwerken elektra, verwarmingsbuizen en waterleidingen

Wat is de dikte van een cementdekvloer?

Een zandcementvloer heeft meestal een dikte van ongeveer 5 centimeter. Dikkere vloeren zijn mogelijk, maar dan is de droogtijd wel een stuk langer. Wij adviseren om te kiezen voor een vloer die minimaal 3 centimeter dik is; dunnere vloeren scheuren een stuk sneller.

Wat is de droogtijd van een cementdekvloer?

Een cementdekvloer is na 2 tot 3 dagen beloopbaar. Belangrijk is dat u, totdat de vloer volledig is uitgehard, puntbelasting zo veel mogelijk vermijdt. De volledige droogtijd van een cementdekvloer is ongeveer een week per centimeter dikte. Als u een kortere droogtijd wilt, kunnen wij versnellers aan het cement toevoegen.

Met vloerverwarming

Een cementdekvloer is goed te combineren met vloerverwarming. Voor een maximaal rendement is een anhydrietvloer misschien een betere keuze. Met deze vloer verhoogt u het rendement met 8%. Belangrijk is wel dat het mogelijk is om deze vloer aan te leggen. Daarom is schuimbetonvloer onder de vloerverwarming ook een goed alternatief. Vraag hierover advies bij uw projectbegeleider.

 

Cementdekvloer aanbrengen

Eerst vinden de voorbereidende werkzaamheden plaats, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een vloerverwarming en het afplakken van de randen. Met een pompmachine die buiten staat wordt het cement gemakkelijk naar de stortlocatie getransporteerd.

Het cementmortel wordt verdeeld met een schep en tussen houten latten (regels) gestort. Door een spaan te gerbuiken  kan je dan het zandcement nog verder verdelen of uitsmeren. Met behulp van een afreilat wordt het tussen deze latten verder verdeeld en afgestreken. Tussendoor worden de latten verwijderd, waarna de ruimtes waar zij lagen ook opgevuld kunnen worden. De spaan gebruik je ook weer om de vloer glad te strijken. Om te zorgen dat de vloer ook echt waterpas is wordt met een laser en een maatstok de hoogte van de vloer gecontroleerd.

Egaliseren

Omdat een cementdekvloer geen gietvloer is, is deze vloer niet heel vlak. Soms is het nodig om de vloer nog af te werken met egaline. Dit is afhankelijk van de soort eindvloer die u wilt.

Coaten

Door uw cementdekvloer te coaten wordt de vloer minder gevoelig voor vocht, vuil en beschadigingen. Ook is het mogelijk om een zandcementvloer te verven met betonverf.

Schuren

Een volledige afwerking met egaline is niet altijd noodzakelijk. Als uw vloer iets te hoog blijkt te zijn, dan is het soms al voldoende om uw vloer te schuren.

Cementdekvloer buiten gebruiken

Dankzij het veelzijdige karakter van de cementdekvloer is het een uitstekende keuze om buiten te gebruiken voor bijvoorbeeld een terras of in de garage. De vloer is weerbestendig en houdt door de mix van zand, cement en water vocht en kou tegen. Als vloer voor een terras werkt het ook als uitstekende ondergrond om tegels op te lijmen. In een garage kan je de vloer onbehandeld laten of een coating over leggen.

 

De zwevende cementdekvloer

Een zwevende dekvloer is een vloer die niet rechtstreeks op de harde ondergrond wordt aangebracht, maar waar nog een verende laag of constructie tussen zit. Er wordt gebruikt gemaakt van een zogenaamd massa-veer systeem waarbij er een extra laag isolerend materiaal wordt toegepast. Het is mogelijk om ook van een cementvloer een zwevende dekvloer te maken. Als je de dekvloer redelijk snel weer wilt verwijderen dan is het handig als deze zwevend is geplaatst. Andere voordelen zijn dat er een extra isolerende laag ontstaat, dus warmte wordt beter vastgehouden en dat het kan helpen bij geluidshinder.
zwevende vloer cementvloer zandcement

Opstookprotocol cementdekvloer

Bij de cementvloer waarbij gekozen is voor vloerverwarming met versnellers is het belangrijk het opstookprotocool hiervoor te volgen. Hier zie je de stappen bij het opstookprotocol.

 

Dag Handeling
Dag 1 De zandcementvloer met versnellers wordt gesmeerd.
Dag 2 en 3 Laat de zandcementvloer drogen. Zet de vloerverwarming nog niet aan!
Dag 4 en 5 Watertemperatuur 20 °C (bij een omgevingstemperatuur van 15 °C)
Dag 6 en 7 25 °C
Dag 8 en 9 35°C
Dag 10 en 11 45 °C
Dag 12 30°C

 

Gepleisterde cementdekvloer

Bij een gepleisterde cementdekvloer komt er een toplaag bovenop de zandcementvloer zodra deze gelegd is. Deze laag wordt nat op nat gelegd, voor een betere hechting. Deze toplaag geeft een robuuste look. Dus voor een robuuste betonlook kiezen mensen wel vaker voor een gepleisterde vloer in de woonkamer. Een gepleisterde cementdekvloer heeft kans op werking dus er kunnen scheurtjes in de vloer ontstaan. Over de pleisterlaag kan er een coating of impregneermiddel gelegd worden om het vochtwerend en vuilbestendig te maken.

 

Gewicht cementdekvloer

Het gewicht van een cementvloer hangt af van variabelen, zoals welk zand er gebruikt wordt. Bij een klassieke zand-cementdekvloer is het gewicht ongeveer 1.700 kg/m³

Alternatieven voor cementdekvloeren

Is een zandcementvloer te zwaar? Dan kunt u overwegen om in plaats daarvan een magnesietvloer te laten leggen. Deze vloer is een stuk lichter. Voor een maximaal rendement in combinatie met vloerverwarming kunt u een anhydrietvloer overwegen.

Vloeibaar zandcement

Ook is er de optie om te kiezen voor vloeibare zandcement. In tegenstelling tot gewoon zandcement, wat aardvochtig is, hoef je deze mortel niet uit te smeren en af te vlakken met een rei. Je hoeft het alleen met water aan te maken, uit te gieten en af te werken. Het nivelleert zichzelf, met een klein beetje hulp. Scheelt ons een hoop werk en is snel droog!

Zorg dat de ondergrond die je gaat gebruiken goed dicht, draagkrachtig, droog en natuurlijk vuil en stofvrij is. Maak eventuele openingen dicht, zodat je lekkage voorkomt. De ruimte moet niet wind, maar wel waterdicht zijn.

Video vloeibare cementdekvloer

Additieven om de cementdekvloer te verbeteren

Er zijn verschillende additieven en toevoegingen die aan cementdekvloer kunnen worden toegevoegd om de eigenschappen ervan te verbeteren, zoals:

Vertragers of versnellers:

Deze additieven regelen de uithardingstijd van beton, wat handig kan zijn in verschillende weersomstandigheden of voor specifieke bouwvereisten.

Superplastificeermiddelen:

Deze additieven helpen de consistentie van cementdekvloer te verbeteren zonder de water-cementverhouding te verhogen, waardoor het beton beter verwerkbaar wordt zonder dat de sterkte verloren gaat.

Luchtbellenmiddelen:

Deze toevoegingen introduceren microscopische luchtbellen in het beton, wat de vorstbestendigheid kan verbeteren door de mogelijkheid te bieden aan water om uit te zetten en te krimpen zonder schade aan het beton toe te brengen.

Vezels:

Glasvezels, polypropyleenvezels of staalvezels kunnen worden toegevoegd om de treksterkte, taaiheid en duurzaamheid van het beton te vergroten.

Silica fume of vliegas:

Deze materialen kunnen worden toegevoegd om de dichtheid en sterkte van beton te verhogen, waardoor het bestand is tegen agressieve omgevingen en chemische aanvallen.

Krimpverminderaars:

Deze additieven worden gebruikt om de krimp van beton te verminderen, waardoor scheurvorming kan worden geminimaliseerd.

 

De keuze voor een bepaald additief hangt af van de beoogde toepassing van het dekvloer en de specifieke eigenschappen die men wil verbeteren. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen van een bouwprofessional of een betontechnoloog om het meest geschikte additief voor een specifiek project te bepalen.

 

Nadelen van cementdekvloeren

  • Niet heel vlak, moet misschien worden afgewerkt met egaline
  • Het rendement in combinatie met vloerverwarming is iets lager

Cementdekvloer verwijderen

Bent u niet tevreden over uw zandcementvloer of wilt u liever een andere dekvloer laten plaatsen? Dan kunt u een cementdekvloer laten verwijderen. Voordat de vloer wordt verwijderd is het belangrijk om na te denken over de leidingen die mogelijk in de vloer kunnen liggen. Als dit het geval is gaan we extra voorzichtig te werk.

Wat is de prijs van een cementdekvloer?

Wij kunnen u veel informatie verstrekken over een cementdekvloer laten leggen. Bijvoorbeeld over de juiste werkwijze om de nieuwe dekvloer in uw woonkamer, slaapkamers, badkamer of gehele huis te storten. De gemiddelde prijs van een cementdekvloer is ongeveer €25,- per m2. De prijzen zijn echter altijd afhankelijk van de situatie op locatie. Wilt u meer informatie over de zandcementvloer of ons totaalpakket, of wilt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen? Ga dan naar onze contactpagina, en laat daar uw gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. U kunt onze vloeren ook altijd zelf in onze showroom in Obdam komen bekijken.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.