Een teveel aan vocht in een woning is schadelijk voor de gezondheid van de bewoners. Ook tast het de constructie van de woning aan. Alle reden dus om overmatige vocht in huis te bestrijden.

Een vochtprobleem in een woning heeft vaak een of meerdere oorzaken:

 • Optrekkend vocht uit de grond
 • Koudebruggen of thermische brug
 • Lekkage
 • Condensatie

Per oorzaak worden kort besproken hoe je vocht in huis moet bestrijden.

 

Vocht in huis bestrijden

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht, vocht dat optrekt via de fundering en het metselwerk, is de verhelpen door de muren te injecteren met een vochtwerend middel. Dit middel zorgt ervoor dat het vocht niet langer in de muur kan doordringen. Daarnaast is het voorkomen van vocht in de ondergrond van belang. Bodemisolatie, denk hierbij aan zand of schelpen, zorgt ervoor dat het vocht in de bodem blijft en niet naar boven kan trekken. Dit heeft daarnaast ook een isolerende werking waardoor de vloer minder koud aanvoelt.

Koudebruggen

Koudebruggen ontstaan op die plek, waar de isolatie onderbroken is. Dat kan bijvoorbeeld zijn als de spouwmuur vervuild is, bij een slechte afdichting van kozijnen op de muur, of als vloerplaten tegen de buitenmuur aankomen. In alle gevallen is de oplossing het aanbrengen van isolatie waardoor de thermische schil rondom de woning weer één geheel vormt. In de praktijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Advies inwinnen bij een gespecialiseerd bedrijf is dan ook zeker aan te raden.

Lekkage

Van lekkage is sprake als vocht weglekt of wegsijpelt in de woning. Niet altijd is duidelijk waar dit vocht vandaan komt. Een lekkage wordt vaak pas zichtbaar als er vocht- of schimmelplekken op de muur of plafond ontstaan. Tenzij er sprake is van een lekkende waterleiding waar echt het water uitspuit. Dan is het stromende water vaak hoorbaar en ontstaat er op korte termijn waterschade. Als een lekkage geen direct duidelijke oorzaak heeft, schakel dan een lekdetectiebedrijf in. Zij kunnen met behulp van speciale apparatuur lekkages opsporen in muren, daken en leidingen, zonder dat hiervoor gesloopt hoeft te worden.

Condensatie

Condensatievocht is van de 4 oorzaken van vocht in huis, het makkelijkste door de bewoners zelf te verhelpen. Bijvoorbeeld door:

De mechanische ventilatie op de hoogste stand te zetten tijdens het douchen en koken en deze minstens tot een half uur na afloop aan te laten staan;

 1. Minder vocht te produceren en de was buiten te drogen;
 2. De badkamer of douche na gebruik droog te maken met een wisser;
 3. De afzuigkap te gebruiken tijdens het koken;
 4. In de winter de kamertemperatuur niet te veel te laten zakken, bij voorkeur niet onder de 15 graden;
 5. Bij vloerkoeling het verschil tussen de luchttemperatuur en de vloertemperatuur niet te groot te maken;
 6. Vaak en voldoende te ventileren door minimaal een half uur per dag de ramen open te zetten;
 7. Te zorgen dat ventilatieroosters open staan en deze regelmatig schoon te maken.

Deze maatregelen zijn eenvoudig uit te voeren. Als blijkt dat ondanks deze maatregelen de condensatie van vocht in de woning nog steeds problemen geeft door bijvoorbeeld het ontstaan van schimmels, is het raadzaam een bedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in het bestrijden van vochtproblemen in woningen.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.