Gevlinderde betonvloer | Waar moet ik rekening mee houden

Gevlinderde betonvloer
Als een 'normale' betonvloer opdroogt, krijgt deze een hele ruwe structuur. Voor industrieel gebruik is dat natuurlijk prima, maar misschien wilt u wel een betonvloer, in uw winkelpand bijvoorbeeld, met een wat gladdere structuur. Dat kan, maar dan moet de vloer wel behandeld worden. Die behandeling noemen we het 'vlinderen' van beton en gebeurt met een zogenaamde vlindermachine.

Het vlinderen van een betonvloer

Door een betonvloer te vlinderen, wordt deze dus mooi glad. Het vlinderen vindt plaats als de betonvloer nog aan het uitharden is en eigenlijk net belopen kan worden. Eerst schuren we de vloer open en strooien deze met een slijtmiddel in; zo ontstaat later een extra harde vloer. Daarna gaan we de betonvloer dichtvlinderen met een vlindermachine.

Een vlindermachine heeft een ronddraaiende bladen aan de onderkant. Deze zorgen ervoor dat de ruwe structuur van de betonvloer wordt afgewerkt. Ook verdichten we op deze manier de toplaag van het beton; hiermee zorgen we ervoor dat de toplaag van het beton goed hecht aan de rest van de betonlaag. Als er kleurpigmenten zijn gebruikt om het beton een bepaalde kleur te geven, zorgt het vlinderen ervoor dat deze pigmenten goed in het beton komen te zitten.

Betonvloer impregneren

Beton is hard, maar slijt toch. Gelukkig is er een manier om een (gevlinderde) betonvloer extra te beschermen. Hoe? Door de vloer na het vlinderen te polijsten en vervolgens te impregneren. Een gevlinderde betonvloer krijgt zo een extra beschermende laag die in het beton trekt. Zo slijt de betonvloer minder snel en is schoonmaken ook een stuk eenvoudiger.

Betonvloer renoveren

Is uw oude betonvloer teveel afgesleten? De uitstraling van een vervaagde of versleten betonvloer is een stuk minder. Dan kunt u natuurlijk de vloer eruit slopen en een nieuwe vloer laten storten. Maar een betonvloer opknappen kan ook. Zeker als u geen budget heeft voor een nieuwe vloer is dit een perfecte oplossing. Door de vloer te bewerken met speciale polijstmachines ziet uw vloer er weer als nieuw uit.

Contact

Meer informatie over betonvloeren? Of over vlinderen of renoveren? Bekijk de website van ons partner West-Friesland-betonvloeren.

shares