De PU-vloer

Een PU-vloer is een kunststof gietvloer zonder naden. Hij past perfect in een modern en strak interieur. We brengende vloer in verschillende lagen op de ondervloer aan en werken hem af met een lak of coating. Naast de PU-vloer leveren we nog een andere gietvloer: de epoxyvloer. PU-vloeren zien we vaker in de woningbouw, terwijl epoxy vooral in fabriekshallen en garages wordt gelegd.

Designvloer

De PU-vloer is een echte designvloer, naadloos en strak. Het is een elastische vloer, en scheurt daardoor minder snel dan epoxy en is bovendien een stuk minder krasgevoelig. Ook is PU goed te combineren met vloerverwarming – epoxy is dit niet. De PU-vloer is zowel geschikt voor woningen als bedrijfspanden, is leverbaar in alle mogelijke kleuren, en er kan een afbeelding of patroon in de vloer worden verwerkt.

Krassen

Een gietvloer is gevoelig voor krasvorming. Hoewel een PU-vloer een stuk flexibeler dan epoxy is, kunnen ook in PU-vloeren krassen ontstaan. Dat is de aard van het product, en iets om mee rekening te houden bij de aanschaf. Lichte krassen in een PU-vloer kunnen overigens wel hersteld worden door de vloer opnieuw te lakken. Het helpt vaak ook door een dubbele (in plaats van een enkele) laklaag aan te brengen op de polyurethaan.

Samenstelling en werkwijze

Stap 1: egaliseren

Om een PU-vloer goed te kunnen aanbrengen, egaliseren we waar nodig eerst de bestaande ondervloer. Dit doen we meestal door het aanbrengen van een laag egaline van minimaal 0,5 centimeter. Voordat we de egaline over de ondervloer gaan verdelen, brengen we eerst een primer aan. Deze primer zorgt ervoor dat de egaline goed gaat hechten aan de ondervloer. De beste primer is de zogenaamde twee-componentenprimer; deze is iets duurder, maar zorgt wel voor het mooiste eindresultaat.

Stap 2: schraplaag

Als de egaline goed is opgedroogd, geschuurd en stofvrij gemaakt is het tijd voor de volgende laag: de schraplaag. Dit is een kunststof uitvlakmiddel dat ervoor zorgt dat alle nog aanwezige gaatjes, luchtbellen en oneffenheden worden afgesloten. Ook deze laag zorgt ervoor dat de vloerlagen goed hechten. Als deze laag is opgedroogd, schuren we de vloer weer goed en maken hem stofvrij.

Stap 3: PU

Na de schraplaag volgt de PU-vloer zelf. Deze bestaat uit twee componenten (A en B) die op locatie met elkaar gemengd moet worden; dit gebeurt met een betonmixer. Ook de kleur wordt er dan doorheen gemengd. Dit proces luistert heel nauw, omdat als de kleur niet steeds gelijkmatig en op dezelfde manier gemengd wordt, er kleurverschillen ontstaan. Het mengsel verdelen we vervolgens met een speciale spaan over het vloeroppervlak.

Stap 4: laklaag

Als dit geheel weer goed opgedroogd is brengen we ten slotte nog een beschermende laklaag aan. Als u de vloer echt goed tegen krassen wilt beschermen raden we aan om een dubbele laklaag aan te laten brengen.

Schoonmaken

Het onderhouden van een PU-vloer is eenvoudig. Dit kan met een gewone stofzuiger of een stofdoek. Met de stofzuiger moet u wel voorzichtig te werk gaan, anders kunnen er krassen ontstaan. Het grovere vuil veegt u op met een stoffer en blik. Daarnaast kunt u de vloer ook nat reinigen. Dit doet u met normaal schoonmaakazijn en water. We raden af om sterke schoonmaakmiddelen en schuursponsjes te gebruiken, want die werken eigenlijk alleen maar averechts.

De prijs van een PU-vloer

Een gietvloer is een arbeidsintensieve vloer, omdat er meerdere lagen worden aangebracht die allemaal apart moeten drogen. Dat zie je in de prijs; het is wel zo dat hoe groter het vloeroppervlak hoe lager de prijs per vierkante meter wordt. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder: het aantal vierkante meters, de staat van de ondervloer, de locatie, de kleur en het gebruikte materiaal. Wilt u een exacte prijs? Vraag dan vrijblijvend een offerte op maat aan.

De voordelen van een PU-vloer

  • Onderhoudsvriendelijk
  • Comfortabel
  • Vloeistofdicht
  • Rand- en naadloos
  • Kleurvast
  • Zeer weinig krasvorming
  • Leverbaar in alle kleuren
  • Gaat lang mee
  • Blijft lang mooi
  • Brandwerend
  • Geluiddempend
  • Goed te combineren met vloerverwarming


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.