Infrarood vloerverwarming

Tegenwoordig bied Infraroodfolie de mogelijkheid om elektrische vloerverwarming toe te passen.
De ultradunne folie van 0,38 mm dik komt direct op de geisoleerde vloer te liggen, waardoor de hoogte beperkt blijft dit geeft een groot voordeel, deuren hoeven dus niet ingekort worden.

Door de snelle reactie en gelijkmatige verdeling van de warmte is deze techniek zeer goed en heel comfortabel, efficiënt en veelal duurzaam in combinatie met zonnen panelen.

De infrarood vloerverwarmingsfolie is beschikbaar in een breedte van 50, 75, 100, 125, 150, 175 of 200 cm (100 of 160 watt per m²) en 40, 60, 100cm (50 watt per m²). Hierdoor is deze methode van elektrisch verwarmen geschikt voor alle type ruimtes geworden, waarbij kan worden gekozen voor comfort of gewoon als hoofdverwarming!

De voordelen van infrarood vloerverwarming

  • Geen ongewenste luchtcirculaties
  • Gunstig energieverbruik
  • Eenvoudige installatie

Hoe werkt infrarood vloerverwarming?

De infrarood straling wordt opgewekt door het koolstof element. Wanneer er stroom door dit element loopt, zal de koolstof vezel opwarmen en infrarood gaan uitstralen. De koolstof vezels zijn op de basis film geprint als een serie parallel geplaatste banen. Dwars op deze banen is aan iedere zijde een geleidende koperen strip geplaatst die in direct contact staat met de koolstof vezel via een zilveren strip wordt warmte uitgestraald.

De infrarood vloerverwarming werkt op een spanning van 230 volt. Om ervoor te zorgen dat de vloerverwarming op het juiste moment aan gaat, dient er een thermostaat te worden toegepast. De thermostaat wordt aangesloten tussen de stroom aanvoer van de huisinstallatie. Vervolgens sluit u de infrarood folie aan op de thermostaat.(dit kan zelfs u smartfoon zijn) De thermostaat is voorzien van 2 sensoren, een ruimte en vloer sensor. De ruimte sensor meet de temperatuur in de ruimte en wanneer deze lager is dan de gewenste temperatuur, schakelt de thermostaat de stroom in naar de vloerverwarming. Als de ruimte op temperatuur is zal de thermostaat de stroom weer onderbreken en gaat de vloerverwarming vanzelf weeruit.

Daarnaast heeft de thermostaat een vloersensor, waarvan het uiteinde in de vloer wordt geplaatst. Met deze sensor meet de thermostaat de temperatuur in de vloer om te voorkomen dat deze te warm wordt. Gaat deze temperatuur over de ingestelde maximum waarde heen, dan zal de thermostaat de vloerverwarming uitschakelen hiermee wordt de vloer te beschermd.

Gezien de vele afhankelijkheden is het niet mogelijk om een exacte besparing te geven. Op basis van de ervaringen in de afgelopen jaren zien wij besparingen tussen de 10 en 30% op de energierekening.

Heeft u een werkruimte in huis waar het nu te koud is, dan kunt u overwegen om daar infrarood vloerverwarming toe te passen. Met de mogelijkheid om onder laminaat, parket of vinyl/pvc de folie toe te passen is infrarood vloerverwarming op de meeste plekken in huis een goede optie.

Wanneer de slaapkamer ook een studeerkamer wordt, is er vaak te weinig vermogen om deze kamer op de juiste temperatuur te brengen. Een studeerkamer moet namelijk enkele graden warmer zijn dan een slaapkamer. Door infrarood vloerverwarming in deze kamer toe te passen, wordt er vermogen toegevoegd aan de ruimte, waarmee deze op de juiste temperatuur kan worden gebracht. En met een aangename warme vloer neemt ook het comfort toe.

Doordat elektriciteit vrijwel overal in huis beschikbaar is, kan er eigenlijk altijd wel infrarood vloerverwarming worden toegepast. Door onze comfort infrarood folie (50, 100 of 160 watt per m2) te kiezen is het zelfs mogelijk om het comfort te verhogen en de infrarood vloerverwarming in te zetten naast de traditionele verwarming middels radiatoren.
meer informatie

Besparing infrarood vloerverwarming

Veel van onze lezers vragen zich af wat is nu eigenlijk de besparing. wat bespaar ik nu met infrarood vloerverwarming ten opzichte van traditionele verwarming met slangen of radiatoren als verwarming. De besparing die kan worden behaald is afhankelijk van de specifieke situatie, maar in onze ervaring zijn besparingen van 10% tot 30% haalbaar.

De techniek achter infrarood verwarming is geheel anders dan bij het gebruik van warm water. Hierdoor kan er op diverse manieren een forse besparing worden gerealiseerd.
Warm water radiatoren geven hun warmte voor slechts maar voor 40% af op basis van straling. De andere 60% warmte wordt geleverd op basis van convectie warmte, wat betekent dat ze de lucht verwarmen. Omdat warme lucht stijgt, ontstaat een groot verschil in de temperaturen binnen de kamer. Wanneer het op lichaamshoogte 19 graden is, zal het bij uw voeten vaak rond de 17 graden zijn, terwijl de lucht tegen het plafond zeer warm is wel hoger dan 26 graden is. Door de natuurlijke convectie (stijging van warme lucht) gaat veel van de energie die de warmte verloren.

Bij infrarood verwarming bestaat de warmte voor het grootste deel uit straling en komt de warmte bovendien van onderaf. Het gevolg hiervan is dat er een gelijkmatige verdeling van de warmte optreedt en geen ophoping van warmte tegen het plafond. Hierdoor kan de ruimte met minder energie toch hetzelfde comfort qua temperatuur bieden.
Warm water vloerverwarming heeft dus niet de zelfde voordelen ten aanzien van de verdeling van de warmte als infrarood vloerverwarming. Nog een nadeel is echter dat het water middels een slang van circa 90 meter per groep moet worden rondgepompt, ook weer energie wat verspilt wordt. Hierbij dient de volledige vloer opgewarmd te worden alvorens de ruimte verwarmt kan worden. Hierdoor is het niet of nauwelijks mogelijk om bij warm water vloerverwarming de thermostaat tijdelijk lager te zetten. Opwarmtijden van meer dan 12 uur zijn dan ook geen uitzondering bij vloerverwarming met water. Infrarood vloerverwarming ligt direct onder de vloer en geeft zijn warmte tegelijk over het gehele oppervlak af zodra de stroom wordt ingeschakeld. Hierdoor is de gehele vloer binnen 15 tot 30 minuten op temperatuur en wordt de ruimte in veel kortere tijd verwarmt.

Tijdelijke verwarming

Infrarood vloerverwarming geeft daarmee meer mogelijkheden om de temperatuur tijdelijk omlaag te zetten en energiekosten te besparen. Middels een goed systeem en kan gemakkelijk worden ingesteld dat de vloer bijvoorbeeld 60 minuten voor het opstaan aangaat, zodat de ruimte altijd op de juiste aangename temperatuur is.
Bij een traditionele CV ketel is de regeling van het gehele pand meestal afhankelijk van een thermostaat die in de woonkamer hangt. Vaak worden thermostaatknoppen toegepast in de andere ruimtes, maar dit levert slechts een beperkte verbetering in de regeling op.Vaak is het ook nog zo dat als er warmwater gevraagd wordt de vloer afkoelt! Dus als het helle gezin klaar is met douche wordt de vloer weer opgewarmd. Bijkomend voordeel is dat voor infrarood verwarming direct op elektriciteit wordt gebruikt in plaats van de verbranding in een ketel bij radiatoren of vloerverwarming. Veel ketels kunnen inmiddels gedeeltelijk moduleren in hun vermogen, maar nog altijd zal er vaak meer gas worden verbrand dan nodig is en zoals u weet moeten wij van het gas af!, Aangezien alle ruimtes in het huis niet tegelijk verwarmd hoeven te worden kan er een mogelijkheid zijn om onderscheid te maken..

Thermostaat

Voor het verwarmen middels infrarood wordt per ruimte een thermostaat toegepast die de vloerverwarming op basis van de situatie in de ruimte aanstuurt. Door te kiezen voor programmeerbare thermostaten zal bovendien een ruimte alleen nog worden verwarmt op de gewenste tijden. Doordat de warmtebehoefte per ruimte wordt geregeld, is het mogelijk om nog meer flink te besparen op de totaal benodigde hoeveelheid warmte.
Een kostenpost die vaak ten onrechte wordt vergeten is die van onderhoudskosten. Een CV ketel (systeem) vergt regelmatig onderhoud en zal gedurende de levensduur zeer waarschijnlijk enkele reparaties nodig hebben. De kosten hiervan zijn vaak substantieel, in de vorm van een onderhoudscontract en de arbeid en onderdelen voor de reparaties. Bij infrarood vloerverwarming zijn er geen bewegende delen die kunnen slijten. De onderhoudskosten zijn dan ook nihil. Ten opzichte van een CV systeem met ketel levert dit een forse jaarlijkse besparing op.
Op basis van ervaring en onderzoek is de aanschaf van een systeem gebaseerd op infrarood als verwarming. De conclusie is dat vloerverwarming een stuk minder kost dan een CV systeem met radiatoren of vloerverwarming. Het systeem van infrarood als vloerverwarming met thermostaten is veel goedkoper dan de CV ketel met vloerverwarming of radiatoren. Daarnaast zijn er veel minder spullen nodig en minder arbeid om alles te installeren, waarbij vooral het trekken en aansluiten van de leidingen bij CV systemen een tijdrovende klus zijn. Indien er een keuze moet worden gemaakt tussen het installeren van CV of een infrarood verwarmingssysteem, dan zijn de kosten voor de infrarood optie substantieel lager.
Wanneer er volledig wordt overgestapt op elektrisch verwarmen met infrarood, is het mogelijk om zelfs je gasaansluiting te verwijderen. Daarmee kan je vast recht rond de € 200,00 per jaar worden bespaard doordat je de netwerkkosten en het vastrecht voor het gascontract niet meer betaald hoeven te worden.
Vanuit de overheid is aangekondigd dat de energiebelasting op gas de komende jaren verhoogd zal worden, terwijl de belasting op elektriciteit met circa 5 cent verlaagd zal worden. De huidige investering om de traditionele gasverwarming om te zetten naar elektrisch op infrarood basis kan daarmee een nog grotere besparing realiseren in de komende jaren, doordat het gasverbruik wordt omgezet naar elektriciteit.

Besparingsfactoren

De daadwerkelijke besparing in euro's ten opzichte van vloerverwarming op warm water verwarming is afhankelijk van vele factoren die invloed hebben op ons energiegebruik. Denk hierbij aan.

Gezinssamenstelling (hoeveel personen wonen er in huis)
Type woning en hoe goed is de isolatie (isolatie waarden)
Instellen van de thermostaten(laag is altijd beter)
Energie gedrag (hoe zuinig springen de bewoners om met energie)
Belastingen op gas en elektriciteit (geen invloed, hiermee onafhankelijk)
Het weer (In een koude winter zal er meer verbruikt worden)
Zeer goed te combineren met zonnepanelen ( u gebruikt u eigen energie op de tijd dat u het nodig heb)

Wat kost infrarood warmte?

Infrarood warmte is een mooi alternatief voor de dure gestookte cv-ketel om je huis te verwarmen. Deze oplossing wordt hiervoor steeds vaker als alternatief gekozen met zonne daken. Het is echter niet aan te raden om infraroodpanelen als hoofdverwarming te installeren; doe dit alleen als je huis wel heel goed is geïsoleerd. In een advies gesprek gaan we in op vragen als: wat kosten infrarood panelen? Hoeveel elektriciteit verbruiken ze? Wanneer rendeert een investering in infraroodpanelen?

Infrarood (IR) panelen worden ook wel warmtepanelen genoemd. De panelen verwarmen op een manier die vergelijkbaar is met die van zonlicht. Infraroodpanelen stralen echter alleen infrarood uit en geen schadelijke UV-straling. Als het paneel aanstaat voelt het zeer vergelijkbaar met zonlicht aan. De panelen verwarmen niet de lucht, zoals radiatoren, maar geven een straling af die warmte afgeeft zodra er een object mee in aanraking komt. Dat is efficiënt en zorgt voor minder lucht- en stofcirculatie in huis dus heel gezond!

 

Bezoek ook onze pagina over vloerverwarming

Ontdekt onze uitgebreide pagina over vloerverwarming! Hier vindt u alles wat u moeten weten van de verschillende vloerverwarming systemen tot de kosten van vloerverwarming en de opstartprotocol. Bezoek hier de pagina over vloerverwarming.

Heeft u nog steeds vragen na het lezen van onze pagina's of is zit de antwoord waar u naar zoekt niet op één of onze pagina? Neemt vrijblijvend contact op met onze team! Wij beantwoorden graag al u vragen en geven graag advies op maat. Naast dat u telefonisch contact met ons kan nemen bieden wij ook een mogelijkheid om persoonlijke adviesgesprek inplannen. Wij zijn elke zaterdag van 10 tot 15 uur open voor gesprek. Let op onze adviesgesprekken zijn op afspraak.

 


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.