Wat is beton ciré?

Béton ciré is een mortel op basis van cement, hars, mineralen en verschillende additieven. Het is een veelzijdig materiaal dat wordt gebruikt in interieurontwerp en architectuur vanwege zijn esthetische aantrekkingskracht en duurzaamheid. Het wordt in een dunne laag aangebracht. Daarna wordt het gepolijst en gecoat om een ​​glad, waterdicht oppervlak te creëren.

Veel voorkomende toepassingen van béton ciré zijn onder meer vloeren, werkbladen, wandbekleding en zelfs meubels. De populariteit komt voort uit het moderne uiterlijk en het vermogen om een ​​naadloze, minimalistische look te creëren in binnenruimtes. Bovendien is het relatief eenvoudig te onderhouden en schoon te maken, waardoor het een praktische keuze is voor zowel residentiële als commerciële omgevingen.

 

Béton ciré is een veelzijdig materiaal

Waarom kiezen voor een beton ciré vloer?

Past uw oude vloer niet meer bij wat u wilt voor uw nieuwe interieur en wilt u graag een industrieel, stoer, sterk en moderne vloer met een bijzondere uitstraling? Dan is de beton ciré vloer de ideale vloer. Deze betonlook vloer is in nagenoeg elke kleur leverbaar en toepasbaar op vrijwel elk type ondergrond.

Dit type vloer kan worden aangepast aan uw persoonlijke woonwensen. U heeft keuze in kleur en hoe robust u wilt dat de vloer er uit ziet.  U profiteert van meerdere voordelen met dank aan de naadloze vloerafwerkingen van beton ciré. Dit type vloer is gemakkelijk schoon te maken, onderhoudsvriendelijk, voelt comfortabel en warm aan en is geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Beton ciré in de badkamer

Aangezien beton ciré een watervaste betonstuc is, wordt deze het meest toegepast in de badkamer. Het is een populaire keuze voor mensen die en strakke en eigentijdse uitstraling willen in de badkamer.

Beton ciré kan worden gebruikt voor verschillende oppervlakken in de badkamer, waaronder vloeren, wanden, douchebakken, wastafelbladen en zelfs badkuipen. Het vormt een naadloze en waterdichte afwerking die bestand is tegen vocht en gemakkelijk schoon te maken is.

Het is echter belangrijk om het beton ciré correct te laten aanbrengen en af te dichten, vooral in vochtige omgevingen zoals de badkamer, om ervoor te zorgen dat het langdurig bestand is tegen water en slijtage..

Hoe onderhoud je het?

Beton ciré vloer schoonmaken

Dankzij de naadloze vloerafwerking heeft de vloer hierdoor weinig onderhoud nodig. Het is echter wel belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een mild reingingsmiddel te kiezen. Geschikte reinigingsmiddelen zijn bijvoorbeeld milde allesreinigers of speciale reinigers voor beton cire. Gebruik ook geen harde borstels bij het schoonmaken.  U kan ook kiezen om na het reinigen ene beschermende coating aan te brengen voor nog beter onderhoud van uw beton ciré vloer.

 

  Waar moet ik voor uitkijken?

  Voorkom dat de vloer in contact komt met: agressieve schoonmaakmiddelen (Chloor, ammoniak, bleek, etc.), zuren (azijn, citroensap, sinaasappelsap, zoutzuur, etc.), antikalk-middelen, wijn en priklimonades (bijv. cola, fanta, sprite, etc.). Als het toch op de vloer komt moet je direct met veel water uitvoerig mogelijk schoonmaken. Hierdoor kunt u de schade beperken.

  Wanneer er olie- en of andere vethoudende producten op de grond valt ruim dat ook zo snel mogelijk op, anders kan het vlekken op de vloer veroorzaken. Het is sowieso al geen goed idee om producten op de vloeroppervlak te laten liggen. Zelfs water wil je niet te lang op de vloer laten liggen om kalkplekken te vermijden. Als u beton ciré heeft in de douche maakt u het droog met een handdoek nadat u klaar bent met douchen.

  Krassen

  Vergeleken met een gevlinderde woonbeton vloer is een beton ciré vloer minder kras- en slijtgevoelig. Dit is echter afhankelijk van welk microcement er wordt toegepast. Woodstock Vloeren brengt ook microcement aan die bijna geheel krasvast is. Daarom moet je ook uitkijken met het verschuiven van stoelen, kasten en ander interieur. Dit kan de coating laag van de vloer beschadigen. Gebruik hiervoor vilt van Scratch No More. Kijk ook uit met objecten zoals messen of wanneer er een bord of kopje stuk op de grond valt. Daarom raden we het echt af om met een schuurspons schoon te maken. Omdat ook de coating laag van de vloer kan beschadigen.

  Om verdere vorming van krassen te voorkomen zorg er voor dat u deurmatten bij de ingangen heeft. Daar kunnen mensen hun schoenen afvegen. Hierdoor wordt er geen vuil (bijv. zand en grind) naar binnen gebracht.

   

  Coaten

  Beton ciré is van nature niet vloeistofdicht en als er vethoudende producten op de vloer terecht komen kan dit  vlekvorming veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat de  vloer wordt gecoat. Na het aanbrengen van de beton cire vloer wordt er een twee componenten PU coating laag aangebracht. Bij een badkamer worden er meerdere coating lagen toegepast. 

   

  Voor- en nadelen van beton ciré

  Uiteraard is een groot voordeel de uitstaling een veelzijdigheid van dit materiaal. Naast dat je het als vloer kan gebruiken is het ook toepasbaar als wand stuc. Het wordt in een vrij dunne laag aangebracht. U heeft vrije kueze in kleur aangezien er veel kleurpigmenten zijn die toegevoegd kunnen worden aan de substantie. Dankzij de coating wordt de vloer waterdicht en is het goed te gebruiken in badkamers. Ook een groot voordeel is dat het te combineren is met vloerverwarming. Beton ciré is een  onderhoudsvriendelijke vloertype.

  Ook zitten er wel een aantal nadelen aan beton ciré. Het kan een wat duurdere type vloer zijn dan traditionele afwerkingen zoals tegels of verf. Ondanks dat beton ciré toepasbaar is op de meeste ondergronden, kan bij onstabiele of slecht voorbereide ondergronden de scheurgevoeligheid toenemen.

    

    

   Voordelen van beton ciré

   • Het is zowel strak als in een vorm aan te brengen
   • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
   • Ideaal voor gebruik in combinatie met vloerverwarming
   • Geeft een stoere betonlook
   • Door een coating waterdicht en daarom toepasbaar in badkamers

    

   Nadelen van beton ciré

   • De patronen in Beton Ciré zijn nooit hetzelfde
   • Doordat het ambachtig wordt aangebracht kan er een afwijking in zitten
   • Scheurvorming kan nooit 100% worden voorkomen

   Hoe lang gaat het mee?

   Een beton cire vloer is een sterke en duurzame vloer. Maar hoe lang gaat het mee? Dit hangt van verschillende factoren af. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen. Dit kan uw vloer beschadigen waardoor het minder lang mee zou gaan. Het is ook belangrijk dat de coatinglaag niet word beschadigd. Zolang u goed oplet hoeft u het bijna niet te onderhouden. Hierdoor kunt er jarenlang van genieten!

    

   Waar kan je het toepassen?

   De vloer kan zowel binnen als buiten worden toegepast. Het is een slipvrije vloer dat zeer makkelijk is te onderhouden. Beton cire is echter voor meer te gebruiken dan alleen de vloer.  Het kan ook gebruikt worden om een wand te stucen of zelfs voor een keukenblad worden gebruikt. Hierdoor is er bijna altijd wel iets tussen voor u.

   Diverse keuze aan kleuren

   Betonstuc komt in een breed scala aan kleuren waardoor je een vloer kan creeeren die perfect past bij uw persoonlijke stijl. Ook de manier van aanbrengen maakt dat de vloer op een unieke manier wordt gevormd. Hierdoor is geen enkele wand of vloer hetzelfde.

    

   Combineren met vloer vloerverwarming? Dat kan!

   Vloerverwarming is tegenwoordig vrij gewoon in nieuwbouwwoningen. Je komt het bijna overal tegen. Daarom krijgen we steeds vaker de vraag: "Zijn deze vloeren te combineren met vloerverwarming?". Ja natuurlijk! Sterker nog, omdat beton cire vloeren snel omgevingswarmte absorbeert, voelen je vloeren niet alleen zacht aan, maar ook ongelooflijk warm.

    

    

   Oude vloertegels afwerken met beton cire

   Een groot voordeel van beton cire is dat deze toegepast kan worden op oude tegelvloeren. De oude tegelvloer hoeft niet gesloopt te worden, wat een hoop werk en stof scheelt! Het is echter wel een voorwaarde dat de tegels goed vastgezet moeten worden. Als er losse tegels tussen zitten, verwijder deze dan en vul de gaten met mortel.

    


   Bart Strooper

   Bart Strooper

   Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.