Vloerisolatie pur ervaringen

Het is mogelijk om zelf uw kruipruimte te isoleren met PUR. In dat geval kiest u niet voor gespoten PUR, maar voor kant-en-klare platen. Het zelf spuiten van PUR-schuim in de hoeveelheden zoals die nodig zijn voor isolatie van de kruipruimte, is onbegonnen werk. In dat geval kunt u beter kiezen voor PUR-platen. U heeft de keuze uit een breed scala aan platen.

Naast PUR-platen worden er steeds meer PIR-platen verkocht. Deze platen zijn gemaakt van polyisocyanuraat, een stof met vergelijkbare eigenschappen als PUR, dat gemaakt is van polyurethaan. In beide gevallen gaat het om platen van kunststofschuim.

Ten opzichte van PUR heeft PIR een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid. Wilt u zelf uw kruipruimte gaan isoleren met PUR-platen, dan is het zeker aan te bevelen om ook naar platen van PIR te kijken.

Ten opzichte van andere isolatiematerialen hebben PUR-platen de volgende voordelen:

– goede isolatiewaarde

– licht van gewicht

– makkelijk te verwerken

– lange levensduur

 

Goede isolatiewaarde

PUR laat weinig warmte door en heeft daardoor een betere lambda-waarde dan bijvoorbeeld EPS en glaswol. De lambda-waarde is de warmtegeleidingscoëfficiënt en geeft aan hoe goed het materiaal warmte geleidt. Hoe lagere de lambda-waarde, hoe minder warmte de isolatie geleidt.

Licht van gewicht

PUR-platen zijn licht van gewicht en vragen weinig mankracht om ze te verplaatsen. Ze hebben wel een groot volume en passen niet in de achterbak van de auto.

Makkelijk te verwerken

PUR-platen kunnen eenvoudig op maat gemaakt worden. Dit kan met een handzaag, cirkelzaag of reciprozaag maar ook met een scherp breekmes. Doordat de platen makkelijk op maat te maken zijn, zijn ze prima geschikt om er zelf de kruipruimte mee te isoleren.

Lange levensduur

PUR-platen behouden hun isolatiewaarde gedurende een lange tijd. De huidige isolatiematerialen zijn van een dermate goede kwaliteit, dat ze zeker 60 tot 75 jaar meegaan.

Helaas hebben PUR-platen als isolatiemateriaal voor de kruipruimte niet alleen voordelen. Ze hebben ook een aantal nadelen.

Naden en kieren vereisen goede afwerking

Langs de randen van de platen blijven altijd kieren en naden zichtbaar na het plaatsen. Om echt een goede, dichte isolatie te krijgen is het nodig om de naden en kieren af te sluiten met PUR-schuim uit een spuitbus of isolatietape. Gebeurt dit niet, dan ontstaan koudebruggen. Via deze koudebruggen zal de warmte alsnog het huis verlaten of de koude binnendringen. Daarnaast ontstaan vochtplekken door de condens die neerslaat en kan rot en schimmel optreden.

Voldoende hoogte van de kruipruimte

In de kruipruimte moet voldoende hoogte zijn om de platen te verwerken. Een afstand tussen de bodem en onderkant vloer van 50 cm is nodig om de isolatieplaten te kunnen hanteren. Is de kruipruimte minder hoog en wilt u toch isoleren met PUR, dan kunt u kiezen voor PUR-schuim.

Doe het zelf isoleren met PUR

Het is voor een handige doe-het-zelver goed mogelijk om de kruipruimte zelf te isoleren met PUR. De platen worden tegen de onderkant van de vloer gelijmd. Belangrijk is wel om de naden en kieren goed af te dichten. Bestaande ventilatieopeningen moeten openblijven om vochtproblemen en het ontstaan van schimmels te voorkomen. Als aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan, zijn PUR-platen een uitstekend isolatiemateriaal voor een kruipruimte.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.