Bij Woodstock Vloeren bieden we de mogelijkheid om bij te dragen aan het storten van uw schuimbetonvloer. Dit veelzijdige bouwmateriaal staat bekend om zijn uitstekende isolatiekwaliteiten en bestaat uit lucht, schuimmiddel, cement en water. 

Het is mogelijk om zelf de schuimbetonvloer te storten, maar er is wel altijd een schuimbeton pomp voor nodig is. U kunt dus assisteren bij de voorbereidingen, zoals het folie plakken en installeren van randfoam. Kiest u hier voor dan kunt u een hoge korting krijgen op de offerte! Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier.

De juiste verhouding bestandsdelen bepalen

In de renovatie wordt meestal gebruik gemaakt van een vaste leverancier. Die levert samenstellingen waarvan hij de eigenschappen goed keurt. Voor schuimbeton zijn de verhoudingen doorgaans: 1 deel cement, 2 delen zand en 3 schuim. Daarbij komt water dat ongeveer 40 procent van het geheel uitmaakt.  Voor het bereiden van één kubieke meter schuimbeton zijn vaste stoffen nodig: bij beton is het 260 liter = 325 kg = 13 zakken cement à 25 kg (20 ltr), 520 liter zand en 780 liter grind.

Mengen

Het mengen van een schuimbeton met een pomp gaat als volgt:

  1. Meng als eerst veel water. De helft van de granulaten en een deel van het water toevoegen is geen probleem
  2. Deel van het cement toevoegen
  3. Het zand en de rest van de granulaten toevoegen
  4. Water toevoegen tot de plasticiteit en menger in orde is
  5. Enkele minuten laten mengen:
  6. Gieten of storten in de bekisting of kruipruimte.

Schuimbeton is een lopende brij met lucht die in de juiste vorm gegoten kan worden. Vanwege het lage gewicht en de daarmee gepaard gaande kleine krachten is een versterkte bekisting niet nodig. Naast de traditionele houten kist onderscheidt men: tempex of flex kist (een bekisting die langzaam mee beweegt, in gebruik bij onder andere de opvul lagen), bekisting als, verloren bekisting (bekisting die niet meer verwijderd wordt en ter plekke achterblijft wordt vaal gebruikt).

Niet verdichten

Vlak maken van vers gestort schuimbeton doe je met een debber. Bij kleinere hoeveelheden of oppervlaktes wordt ook wel een houten lat gebruikt. Het doel van vlak maken is het de kunst de luchtbellen niet uit het mengsel te halen.

Bescherming tegen uitdroging

Indien het schuimbeton droogt, zal het krimpen waardoor er trekspanningen optreden die het schuimbeton laten scheuren (krimpscheuren). Het is belangrijk dat de ramen en deuren open gezet worden, om te voorkomen dat vocht niet in het hout trekt. Bij het schuimbeton zitten stoffen om het sneller te doen drogen ( de zogenaamde versneller). We dekken schuimbeton nooit af met een folie of zeil. Ook is het belangrijk dat het niet in een ruimte wordt gestort waarbij de luchtvochtigheid te hoog is.

Bescherming tegen vorst

Hoe lager de temperatuur, des te langzamer het schuimbeton uithardt. Onder 0 °C vindt geen uitharding meer plaats. Buiten gestort schuimbeton moet dus zo nodig tegen vorst worden beschermd. Dit kan onder andere door warm water te gebruiken. Het is niet nodig om beton te verharden. Het gaat om een  exotherme reactie; er komt warmte vrij en dit kan voldoende zijn om de temperatuur hoog genoeg te houden waardoor vocht er uit kan. Echter hierdoor is het soms ook niet mogelijk om grote hoeveelheden over de 50 cm schuimbeton in één keer te storten. In dat geval moeten er buizen in het beton opgenomen worden, waar kou doorheen circuleert om de warmte af te voeren.

Bescherming tegen ontmenging

Tijdens het storten en gedurende de eerste periode van het uitharden kan ontmenging inzakking optreden. Dat houdt in dat de zwaardere delen naar beneden zakken. Dit kan voorkomen worden door:

  • Voldoende juiste deeltjes toe te voegen
  • Een niet te hoge water zuur graad in de cement-factor te gebruiken
  • Zeker niet trillen
  • Een minder plast te gebruiken
  • Of een stabilisator te gebruiken.

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.