Een kruipruimte is goed te isoleren met parels. Met parels bedoelen we isolatieparels. Deze zijn gemaakt van EPS (Expanded Polystyrene). De witte bolletjes, of parels staan bekend onder de naam piepschuim maar ook de merknamen Tempex en Styropor worden vaak gebruikt. De losse bolletjes die voor 98% uit lucht bestaan, zijn geschikt als bodemisolatie voor de kruipruimte.

 

piepschuim

De voordelen van isoleren met parels:

1) Licht van gewicht

De parels zijn zeer licht van gewicht en daardoor makkelijk te verwerken.

2) Ongevoelig voor vocht

Vocht heeft geen invloed op de isolatiewaarde van parels. Daardoor kunnen ze ook prima toegepast worden in natte kruipruimtes waar een laag(je) water in staat.

3) Bestand tegen schimmels

Schimmels tasten de kwaliteit van isolatieparels niet aan. Ook zullen parels niet gaan rotten of uit elkaar vallen als gevolg van schimmels die in de kruipruimte aanwezig zijn.

4) Kruipruimte minder vochtig

Door een laag parels op de bodem van de kruipruimte aan te brengen, wordt de kruipruimte minder vochtig. Bij een niet-geïsoleerde kruipruimte condenseert vocht op de overgang van koude naar warmte. Dit is in de praktijk tegen de bovenkant van de kruipruimte – de onderkant van de vloer. Door een laag parels aan te brengen komt de overgang tussen koude en warmte onder de laag parels, dus op de bodem van de kruipruimte te liggen. Hierdoor wordt de kruipruimte minder vochtig.

5) Muffe lucht verdwijnt

Vocht in de kruipruimte kan een nare en muffe lucht in de woning veroorzaken. Met een laag isolatieparels verdwijnt een groot deel van het vocht waarmee ook de muffe lucht verdwijnt.

6) Veilig in gebruik

Bij het verwerken van parels komen geen gevaarlijke of giftige stoffen vrij. Ze kunnen veilig verwerkt worden, ook als u ze zelf aanbrengt in de kruipruimte.

Wanneer isolatieparels gebruiken?

Isolatieparels zijn vooral geschikt voor vochtige en natte kruipruimtes met een geringe hoogte. Denk hierbij aan een hoogte van maximaal 30 cm. De meest gangbare benodigde dikte van de laag parels is rond de 20 cm. Ze kunnen ook toegepast worden als er water in de kruipruimte staat. De parels gaan dan drijven maar sluiten daarmee nog steeds de bovenkant van het water af, zodat verdamping wordt voorkomen.

Nadelen van isolatieparels

1) Beperken bewegingsruimte

De bewegingsruimte in de kruipruimte wordt door isolatieparels erg beperkt. Onderhoudswerkzaamheden aan bijvoorbeeld leidingen zijn dan erg lastig uit te voeren.

2) Vloer blijft koud

Met isolatieparels wordt vooral vocht uit de bodem tegengehouden. De onderzijde van de vloer blijft onbeschermd en daarmee straalt nog steeds koude uit de kruipruimte de vloer in. Wilt u een warmere vloer dan is vloerisolatie een betere oplossing dan bodemisolatie. Vloerisolatie zorgt er wel voor dat de vloer de warmte beter vasthoudt en daarmee warmer aanvoelt.

3) Ophoping door tocht

Isolatieparels zijn erg licht van gewicht en daardoor gevoelig voor tocht. Bij een sterke luchtstroom door de kruipruimte kunnen de parels op een hoop geblazen worden. De bodem is dan niet langer bedekt met een gelijkmatige laag parels waardoor het isolerend effect vermindert.

Beste isolatie voor kruipruimte

Wat de beste isolatie is voor een kruipruimte hangt af van de situatie IN de kruipruimte. Bij een droge kruipruimte en voldoende hoogte onder de vloer is een vorm van vloerisolatie het beste. Is de kruipruimte erg vochtig, staat er zelfs water in en of heeft de kruipruimte een hoogte van minder dan 30 cm? Dan zijn isolatieparels de meest voor de hand liggende oplossing.

Advies kruipruimte isoleren

Bent u van plan zelf uw kruipruimte te gaan isoleren maar twijfelt u over wat in uw situatie de beste oplossing is? Laat u dan goed informeren door een isolatiespecialist. Hij bespreekt graag alle mogelijkheden met u. Ook kan hij u adviseren over de subsidiemogelijkheden die er zijn voor de isolatie van uw woning.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.