Polyetheen folie wordt ook wel PE folie voor kort genoemd. Is een polymeer van etheen. PE folie is een veelzijdig soort folie wat in veel verschillende industrieën word gebruikt waaronder de bouw. Eén van de vele toepassing voor polyetheen folie in de bouw is als bodembedekking of bodemfolie voor in de kruipruimte. Dit is een heel belangrijke stap in het stap voordat schuimbeton word gestort. Maar wat is polyetheen folie nou precies en waarom passen wij dat toe? Dat lees je allemaal in dit artikel!

 

Geschiedenis PE folie

Het materiaal polyetheen wat voorheen polymethyleen heette was pas voor de allereerst ontdekt door een Duitse chemicus Hans von Pechman. Dit gebeurde in 1898 en werd perongelijk ontdekt doordat de Duitse chemicus een andere stof verhitte. Hieruit ontstond er een witte wasachtige substantie oftewel de stof polyetheen. Deze substantie werd door zijn collega’s toen vernoemd naar de materiaal polymethyleen.

De materiaal PE-folie werd pas in 1933 voor het eerst geproduceerd in een Engelse laboratorium. Dit gebeurde toen de stofje polyetheen (polymethyleen) voor de eerste in een autoclaaf werd toen gedaan en onder een hoge druk werd gezet met een temperatuur van 170 graden Celsius. Hieruit ontstond er witte wasachtige laagje op de wand van de autoclaaf.

Later in 1939 werd er pas een goede productieproces voor PE folie ontwikkelt en werd het ook voor de eerst commercieel verkrijgbaar wat we vandaag kennen als de materiaal LDPE-folie. De materiaal HDPE folie werd pas later ontwikkelt en dit gebeurde in 1951.

 

Welke vormen van PE zijn er?

Het product PE kan voor komen in verschillende vormen. Maar de twee bekendste vormen van PE is LDPE en HDPE. De materiaal LDPE en HDPE zijn afkorting vanuit de Engels en staan voor low-density polyetheen en high-density polyetheen. Dit betekent in de Nederlands hoge en lage dichtheid polyetheen.

 

De eigenschappen van LDPE en HDPE folie

LDPE folie is een vrij soepele, flexibele en sterk soort folie. Het materiaal LDPE folie vervolgens ook vloeistofdicht. Daarnaast is LDPE folie ook redelijk slag- en scheurvast. Deze lage dichtheid PE folie is daarom een beetje vergelijkbaar met de plastic van een boterhamzakje of een vershoudfolie. De plastic vergeleken daarmee wat in de bouw wordt toegepast wat sterker.

HDPE folie daarentegen is harder en veel stugger dan wat het nog veel meer bestand maakt tegen scheuren dan LDPE folie. Net zoals LDPE folie is HDPE folie ook waterdicht en uv-besteding. Beide folie zijn bovendien ook licht van gewicht. Wat het allebei een zeer geschikt product maakt.

 

Hoe wordt LDPE folie gemaakt?

Om LDPE folie te produceren moet als eerste de PE korrels gesmolten worden onder een temperatuur van ongeveer 200°C. Nadat de korrels gesmolten zijn gaat het door allerlei verschillende machine om de gesmolten PE korrels tot een folie te verwerken. Dit wordt gedaan onder een hoge druk proces van ongeveer 2000 bar.

 

Hoe wordt HDPE folie gemaakt?

Vergeleken met LDPE wordt HDPE folie niet op een hoge druk proces geproduceerd maar onder een lage druk proces van ongeveer 1400 bar. Om het via lage druk proces te produceren moet het worden gedaan met behulp van een katalysator. Een katalysator is een stof die de snelheid van een chemische reactie kan verhogen of verlagen zonder iets aan de stof zelf te veranderen. Welke type katalysator er wordt gebruikt voor het produceren van HDPE folie is volledig afhankelijk van de productieomstandigheden en is verschillende per fabrikant. De overige productieproces is hetzelfde als LDPE folie.

 

Is PE folie schadelijk voor de milieu?

PE folie is niet schadelijk voor de milieu. Het kunststof PE is een vrij duurzame soort kunststof het gaat zeer lang mee gaat. Bovendien is vrij eenvoudig en kost het weinig energie om het te produceren. Daarnaast is PE ook zeer goed te recyclen en te verwerken tot een nieuwe product. PE kan namelijk ontzettend vaak worden gerecycled wat helpt bij het minderen van plastic in onze milieu. Een andere voordeel van PE waarom het niet schadelijk is voor het milieu is dat het slecht reageert met andere stoffen. Hierdoor hoeven we ook geen zorgen over de probleem dat er giftige stoffen in de natuur terecht wat schade aan de milieu of onze gezondheid kan brengen.

Hoewel de kunststof PE zelf niet echt schadelijk is vergeleken met andere soorten kunststof zoals PVC is het essentieel dat het goed afgevoerd zodat het niet in de natuur terecht komt. Het is ook erg belangrijk dat het op de juiste manier word gerecycled.

 

Waarvoor wordt PE folie allemaal toegepast?

PE folie komt voor in verschillende vormen en kan daarom ook op verschillend manieren worden toegepast. Maar de meest voorkomende toepassing van PE folie is bodemfolie in kruipruimte, landbouwfolie, beschermmateriaal tijdens een verbouwing, dampremmende folie voor in muren en daken. Naast deze toepassingen zijn er nog talloze verschillende toepassingen in andere industrieën.

 

 

Waar past Woodstock PE folie toe?

Woodstock vloeren gebruikt PE folie altijd in combinatie met schuimbeton in de kruipruimte als een bodemfolie. De isolatiemiddel schuimbeton is een light van gewicht en natuurlijke betonsoort. Deze betonsoort of mortel wordt vloeibaar in de kruipruimte aangebracht. Doordat schuimbeton in vloeibaar vorm in de kruipruimte wordt gestort is het dus belangrijk dat er van te voren folie wordt geplaats. Dit is om te voorkomen dat schuimbeton niet wegvloeit. Woodstock vloeren gebruikt een dampremmende lage dichtheid PE folie van ongeveer 0,2 – 0,5 mm (is gelijk aan 200 – 500 micron) om de kruipruimte af te werken. Het is daarom belangrijk dat de folie goed wordt aangebracht. De folie moet namelijk ruim worden toegepast zodat die zich goed kan uitzetten voor wanneer schuimbeton word gestort.

Als de folie te strak word aangebracht bereikt de schuimbeton de zijkant en de hoeken van de ruimte niet waardoor het minder goed gaat isoleren. Daarnaast loop je de kans dat de folie scheurt en wegvloeit.

opbouw schuimbetonvloer

 

Kan je HDPE folie toepassen met schuimbeton?

Het is zeker mogelijk om HDPE folie te gebruiken in combinatie met schuimbeton maar dit gebeurd alleen onder bepaalde omstandigheden. HDPE folie is wat sterker en minder flexibeler waardoor het minder snel scheurt dan LDPE folie en word daarom dus vaak gebruikt bij een scherp ondergrond. HDPE folie word dan in combinatie met LDPE folie gebruikt. De LDPE folie wordt dan in deze situatie aan de buitenkant en in de hoeken geplaatst zodat de folie zich goed kan uitzetten. In de midden word HDPE folie geplaats en dat wordt weer verbonden met LDPE folie aan de buitenkant.

 

Wat is goedkoper LDPE of HDPE folie

LDPE folie is vergeleken met HDPE folie een lagere kostprijs heeft om aan te schaffen doordat het een dunnere soort folie is. Daarnaast is er ook minder materiaal nodig om LDPE folie te produceren.

 

Folie zelf aanbrengen?

Het is zeer goed mogelijk om folie zelf aan te brengen. Dit is ontzettend handig als u op een budget zit maar toch u vloer goed wilt isoleren. Maar let op! Folie aanbrengen is niet zomaar een klusje. Het is erg belangrijk dat het goed wordt aangebracht. Zo niet dan is er kans dat schuimbeton wegvloeit.

Daarom hebben wij een pagina gemaakt met 6 tips bij het plakken van folie voor schuimbeton.

Wij raden u sterk aan om die pagina goed door te lezen. Heeft u nog wat vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag op weg. Of vraag een adviesgesprek aan in onze showroom. Wij zijn elke zaterdag open voor advies op maat. Let op onze adviesgespreken zijn op afspraak.

 

 


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.