PUR of polyurethaan

PUR of polyurethaan is een van de materialen die gebruikt kunnen worden om een kruipruimte te isoleren. PUR is in 2 type materialen beschikbaar: als plaatmateriaal en als gespoten materiaal. Voor gespoten PUR moet u een isolatiespecialist inschakelen. PUR-platen kunnen prima door een doe-het-zelver toegepast worden.

PUR-platen

Platen van PUR worden in de fabriek gesneden uit uitgehard PUR-schuim. PUR-platen en gespoten PUR zijn dus hetzelfde materiaal. De platen zijn licht van gewicht en kunnen vrij eenvoudig op de gewenste maat worden gesneden. In de kruipruimte worden ze tegen de onderkant van de vloer gelijmd. Eventuele naden en kieren dienen dichtgemaakt te worden met PUR-schuim.

Gespoten PUR

Naast platen van PUR is een kruipruimte ook te isoleren met gespoten PUR. Hierbij wordt vloeibare PUR met een spuitpistool tegen de onderkant van de vloer gespoten. De PUR hecht zich aan het oppervlak en hard vervolgens uit. Na het uitharden blijft een dikke, egale isolatielaag over die de warmte in de vloer houdt. Zo straalt er niet langer warmte vanuit de woning de kruipruimte in.

Voordelen van isoleren met PUR

Omdat gespoten PUR vloeibaar is, is het heel geschikt om een kruipruimte mee te isoleren. Lastig bereikbare hoeken en gaten, die met andere isolatiematerialen niet goed op te vullen zijn, kunnen nu eenvoudig bereikt worden. De isolatielaag die op deze manier wordt aangebracht is dan vrij van kieren en naden.

Bestand tegen vocht

PUR-isolatie is goed bestand tegen vocht, zowel als plaatmateriaal als in de gespoten vorm. Daarmee is PUR heel geschikt om toe te passen in kruipruimtes, ook als deze vochtig zijn.

Besparing energiekosten

Vloerisolatie van PUR in de kruipruimte levert niet alleen een warmere vloer op. Ook een besparing op de energierekening van circa 20% is haalbaar.

 

Vormvast

PUR is zowel in gespoten vorm als in plaatvorm vormvast. Dat betekent dat ze niet meeveren of platgedrukt worden als er kracht op wordt uitgeoefend.

Naast een aantal voordelen heeft PUR als isolatie voor de kruipruimte ook nadelen.

 

Hoogte kruipruimte

Om PUR-isolatie aan te brengen moet de kruipruimte voldoende hoogte hebben. Minimaal 50 cm is nodig om zowel PUR-platen als gespoten PUR aan te brengen. Heeft uw kruipruimte deze hoogte niet, dan is een ander type isolatiemateriaal beter, bijvoorbeeld isolatieparels.

 

Woning niet gebruiken tijdens werkzaamheden

Bij het aanbrengen van PUR-schuim komen nogal wat dampen vrij. Hierdoor kunt u tijdens het spuiten van de isolatie niet in uw woning blijven. Ook na het aanbrengen is het noodzakelijk om nog minimaal 2 uur niet in de woning te komen.

 

Kruipruimte isoleren met schuimbeton

Lastig te verwijderen

PUR-schuim hecht uitstekend aan de ondergrond waarop het wordt aangebracht. Grote nadeel hiervan is dat het ook lastig te verwijderen is. Eenmaal aangebracht onder de vloer zijn bijvoorbeeld leidingen die in het uitgeharde schuim zitten, alleen nog maar te bereiken door het PUR weg te snijden, hakken of breken. Na de werkzaamheden is moet de isolatie hersteld worden.

 

Gespoten PUR niet zelf aanbrengen

Zelf uw kruipruimte isoleren met gespoten PUR is niet mogelijk. Bij het spuiten van PUR-schuim komen giftige stoffen vrij. Het aanbrengen is dan ook werk voor specialisten die daarvoor de juiste apparatuur en beschermingsmiddelen hebben.

 

Isoleren is maatwerk

Het isoleren van kruipruimtes is maatwerk. Daarbij heeft het gebruik van PUR als isolatiemateriaal voor de kruipruimte voor- en nadelen. Wij adviseren daarom altijd om vooraf advies in te winnen bij een isolatiespecialist. Hij is op de hoogte van alle mogelijkheden die er zijn en kan u vertellen wat de beste isolatie is voor uw kruipruimte.

 

Isoleren is maatwerk


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.