Wat is EPS isolatie

Een kruipruimte kan prima geïsoleerd worden met EPS-parels, –chips of -platen.

In geval van een lage kruipruimte, waarbij de ruimte tussen de bodem en de onderkant vloer minder dan 30 cm is, zijn EPS-parels toe te passen. De parels of korrels worden in de kruipruimte geblazen tot een laag van ongeveer 20 cm. Omdat de parels op de bodem van de kruipruimte liggen, noemen we deze vorm van isoleren bodemisolatie.

EPS-isolatiechips

Een kruipruimte die hoger is dan 30 cm, kan ook geïsoleerd worden met isolatiechips. Deze chips zijn groter dan parels en ook goedkoper. Isolatieparels hebben wel een hogere isolatiewaarde dan isolatiechips. Daarom kan worden volstaan met een dunnere laag isolatieparels en worden deze vooral toegepast bij kruipruimtes lager dan 30 cm.

Ook isolatiechips ligt op de bodem van de kruipruimte en valt onder bodemisolatie. In een natte kruipruimte gaat de chips – net als parels – drijven op het water en remt daarmee de verdamping van het water. Hierdoor wordt de kruipruimte droger en de luchtvochtigheid lager. Goede ventilatie van de kruipruimte blijft wel nodig!

EPS-platen

Is de hoogte van de kruipruimte 50 cm of hoger, dan kunnen EPS-platen toegepast worden als vloerisolatie. Deze platen zijn eenvoudig op de gewenste maat te snijden en worden tegen de onderkant van de vloer bevestigd. De benodigde dikte van de EPS-plaat, is afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde.

 

Voordelen EPS-isolatie

Welke soort EPS gebruikt wordt om een kruipruimte te isoleren, is vooral afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte. In alle gevallen heeft EPS de volgende voordelen:

ongevoelig voor vocht

– geen vrijkomende schadelijke stoffen bij verwerking

– schimmel- en rotvrij

– makkelijk te verwerken

lange levensduur

EPS-parels en -chips zijn te koop in grote zakken. Een handige doe-het-zelver kan zelf de isolatie aanbrengen maar met een hoogte in de kruipruimte van 30 cm is het niet heel gemakkelijk om het zelf te doen. Een bladblazer of bladzuiger kan een handig hulpmiddel zijn. Het blijft dan wel lastig om alle hoeken te bereiken en om een gelijkmatige laag aan te brengen.

EPS-platen zijn makkelijker te verwerken omdat het mogelijk is om bij een hoogte van 50 cm in de kruipruimte te kruipen. De platen worden met lijm tegen de onderkant van de vloer geplakt. De toegang tot de kruipruimte moet wel voldoende groot zijn om de isolatieplaten door te laten.

Isoleren met EPS heeft alleen effect als het isolatiemateriaal goed wordt aangebracht. Bij EPS-parels en chips bestaat de kans dat de laag niet gelijkmatig is. Hierdoor kunnen koudebruggen voor een lek in de isolatie zorgen en zo het effect van de isolatiemaatregel tenietdoen. Bij EPS-platen moeten de randen en kieren goed afgedicht worden, anders ontstaan ook hier koudebruggen.

Kruipruimte isoleren met schuimbeton

Subsidie isoleren met EPS

Het isoleren van de kruipruimte met EPS is een goede en goedkope isolatiemethode. Zeker als de werkzaamheden zelf worden gedaan. In dat geval bent u alleen de materiaalkosten kwijt. Toch is het raadzaam om voordat u begint met isoleren, advies te vragen aan de isolatiespecialist. Hij kan bepalen wat in uw geval de beste manier van isoleren is. Vervolgens kunt u er dan voor kiezen om het werk zelf uit te voeren, als dat mogelijk is bij de gekozen isolatiemethode. Houd er rekening mee dat als u in aanmerking wilt komen voor isolatiesubsidie volgens de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing), de werkzaamheden altijd door de vakman moeten worden uitgevoerd.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.