Vaak horen we de vraag van mensen die luid: Waarom moet ik mijn woning isoleren? Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om een woning te isoleren. We beginnen met de twee belangrijkste en dat zijn energiebesparing en verbetering van het binnenklimaat.

 

Waarom huis isoleren

Verlaging energiekosten

De energieprijzen stijgen elk jaar verder door. Het gevolg is dat de energiekosten van een woning een steeds groter deel van de vaste lasten vormen. Minder verbruiken is de enige manier om deze kosten minder snel te laten stijgen. Het verbruik verminderen kan door de kachel een graadje lager te zetten en door isolatie. Door te isoleren gaat de warmte minder makkelijk het huis uit waardoor er minder verwarmd hoeft te worden. In de zomer warmt het juist minder makkelijk op. Dat scheelt in het energiegebruik om de woning te koelen met behulp van airco’s en ventilatoren. De totale energiekosten van de woning worden daarmee zowel in de winter als in de zomer lager.

Beter binnenklimaat

Isoleren zorgt ook voor een beter binnenklimaat in de woning. De temperatuurverschillen zijn minder groot en ook tocht is verleden tijd. Schimmels, zilvervisjes en huisstofmijt hebben veel minder kans in een goed geïsoleerde en goed geventileerde woning. De gezondheidsklachten veroorzaakt door een vochtig en ongezond binnenklimaat zijn heel divers. Reden te meer om tot isoleren van de woning over te gaan. Vocht in huis wordt vaak veroorzaakt door de kruipruimte. Bij Woodstock Vloeren kan jouw kruipruimte geïsoleerd worden met schuimbeton.

Naast energiebesparing en een beter en gezonder binnenklimaat zijn er nog een 5 redenen om uw woning te isoleren.

Beter energielabel

Een goed geïsoleerde woning krijgt een beter energielabel waardoor de woning aantrekkelijker is ten opzichte van woningen met een lager energielabel in geval van verkoop.

Waardestijging van de woning

De waarde van een goed geïsoleerde woning ligt hoger dan de waarde van een niet-geïsoleerde woning. Dit vertaalt zich in meer belangstelling en een hogere verkoopprijs als de woning verkocht wordt.

Opstap naar meer energiebesparende maatregelen

Een energiezuinige woning is niet mogelijk zonder goede isolatie. Een warmtepomp, zonnepanelen of zonneboiler hebben geen nut als de woning niet goed geïsoleerd is. Het rendement dat behaald zou kunnen worden met een dergelijke installatie blijft ver achter als goede isolatie ontbreekt. Het isoleren van de woning is een eerste begin op weg naar een energieneutrale woning.

Beschikbaarheid diverse financiële regelingen

Het isoleren van een woning kost geld maar er zijn diverse regelingen die het financieel aantrekkelijker maken. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) geeft subsidie bij een aantal isolatiemaatregelen, mits u aan de voorwaarde voldoet. Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kunt u tegen een voordelig rentetarief geld lenen om de energiebesparingsmaatregelen van uw woning te financieren.
Verbetering brandveiligheid
Goede isolatie gemaakt van het juiste materiaal, is niet brandbaar. Daardoor verhoogt isolatie de brandveiligheid van een woning. Van alle toepasbare isolatiematerialen hebben glas- en steenwol de hoogste brandveiligheidsklasse.

Een woning isoleren heeft dus meerdere voordelen dan alleen besparing op de energiekosten en een verbetering van het binnenklimaat. Mede gelet op de financiële regelingen die beschikbaar zijn, is het zeker iets om over na te denken.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.