Hoe schadelijk is vocht in huis voor je gezondheid? Vocht in huis is goed. Pas als er sprake is van een teveel aan vocht in huis, is het schadelijk. Er is sprake van een teveel aan vocht als de luchtvochtigheid boven de ideale waarden van 40 – 60% komt. Te veel vocht in huis is schadelijk voor de gezondheid van de bewoners en tast het huis zelf aan.

Vocht in huis gezondheid

1. Gezondheidsproblemen

Te veel vocht in een woning kan tot gezondheidsproblemen leiden bij de bewoners. Door de te hoge luchtvochtigheid in een woning kunnen bacteriën en schimmels zich makkelijk vermeerderen. Schimmels kunnen onder andere de volgende klachten veroorzaken:

  • Keelpijn
  • Verstopte neus
  • Niezen en hoesten
  • Benauwdheid
  • Piepende ademhaling

 

Deze klachten aan de luchtwegen zijn geen gewone verkoudheidsklachten maar worden dus veroorzaakt door de schimmels in een woning. Naast de klachten aan de luchtwegen kan ook astma veroorzaakt of verergerd worden door schimmels.

Aantasten immuunsysteem

Vocht in huis werkt niet alleen schimmels in de hand met alle gevolgen voor de gezondheid. Het kan ook het immuunsysteem aantasten waardoor allerlei kleine kwaaltjes ontstaan met een verminderde gezondheid tot gevolg.

Allergieën

Ook een allergie voor huisstofmijt en zilvervisjes kan ontstaan bij een te hoge luchtvochtigheid in huis. Dit uit zich in luchtwegklachten die vergelijkbaar zijn met astma.

Eczeem

Naast veroorzaker van astma kan de huisstofmijt ook eczeem veroorzaken. Door te zorgen voor een goede luchtvochtigheid in huis, kan de huisstofmijt zich minder makkelijker handhaven. Hiermee wordt het ontstaan van eczeem en ook astma voorkomen.

Reumatische aandoeningen

Klachten die het gevolg zijn van reumatische aandoeningen kunnen worden verergerd door te veel vocht in huis. Denk hierbij aan moeilijker bewegen, meer gewrichtsklachten en hevigere pijn. Een goed luchtvochtigheid is voor een reumapatiënt dus van groot belang.

Chronische ontstekingen

De voortdurende aanwezigheid van schimmels en huisstofmijt als gevolg van een teveel aan vocht in huis, veroorzaken ook irritaties en ontstekingen aan de slijmvliezen rond neus, keel en ogen. Als de vochtigheid in de woning niet wordt aangepast, worden de ontstekingen chronisch.

Vocht in huis is niet alleen schadelijk voor de gezondheid ook de constructie van de woning kan aangetast worden.

2. Schade aan de woning

Schimmels in een woning kunnen donkere vlekken in de muren veroorzaken. Daarnaast kan door een teveel aan vocht het behang loslaten, het pleisterwerk afbrokkelen en de verf gaan bladderen. Dit zijn zichtbare gevolgen van een teveel aan vocht.

Erger is de aantasting van de constructie door het teveel aan vocht. Zo kan de houten balkenconstructie van een vloer wegrotten waarna de vloer volledig vervangen moet worden. Ook het bol gaan staan of omhoogkomen van een houten of laminaatvloer is een teken van een teveel aan vocht in huis. In het ergste geval zet het hout of laminaat zoveel uit, dat de vloer uit elkaar klapt.

Vocht in huis is dus schadelijk voor zowel de bewoners als het huis zelf. Lees hier hoe schadelijk vocht is voor i

Categorieën: Verbouwen

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.