Hoe herken ik vocht in de muur? Dat is een vraag die wij veel gesteld krijgen. In dit artikel geven we antwoordt op deze vraag. Vocht kan zich namelijk op veel plaatsen in een huis ophopen. De meest voor de hand liggende plaatsen zijn de plaatsen waar het vocht ook geproduceerd wordt. Denk hierbij aan de douche, badkamer en keuken. Ook de ruimte waar de was gedroogd wordt op een rekje of in de wasdroger is een plek waar vocht zich kan verzamelen. Dit vocht is vaak redelijk eenvoudig te verhelpen door goede ventilatie. Een raam en als dat mogelijk is een deur openzetten laat veel vocht verdwijnen en voorkomt langdurige ophoping.

Moeilijker wordt het als het vocht zich langzaam inwerkt in de woning. Denk hierbij aan optrekkend vocht dat via de kruipruimte de muren intrekt of via de spouwmuur naar boven komt en deze langzaam maar zeker steeds meer verzadigd met vocht. In eerste instantie is het niet duidelijk dat de muur of muren vochtig worden. Pas als het aan de buitenkant van de muur te zien is, gaan de alarmbellen rinkelen. Toch is al in een eerder stadium te zien dat er vocht in de muren komt.

vocht in de muur

Niet zichtbaar vocht in de muur

Bij een vochtig wordende muur zonder dat dit duidelijk zichtbaar is, verraadt deze muur zich door:

  1. de aanwezigheid van ongewenste gasten als pissebedden en zilvervisjes
  2. muffe geur

1. Ongedierte

Ongedierte als pissebedden en zilvervisjes houden van vochtige ruimtes. Komen er in een kamer meer pissebedden en zilvervisjes voor dan in andere delen van het huis, dan kan dit een teken zijn van een vochtig wordende muur.

2. Muffe geur

Het vele vocht in een muur zorgt voor een verslechtering van het binnenklimaat. Doordat het vocht blijft hangen, gaat de lucht muf ruiken. Het is dus goed om de lucht in een kamer af en toe flink op te snuiven zodat uw neus zijn werk kan doen.

Zichtbaar vocht in de muur

Een muur die langere tijd vochtig is, gaat dit ook laten zien. Dit zijn de signalen:

  • Het behang begint om te krullen en laat los van de muur
  • De verf gaat bladderen
  • Er komen vlekken of verkleuringen in de muur
  • Het pleisterwerk verkleurt en brokkelt af
  • Er is sprake van schimmelvorming op de muur
  • De plinten komen los

Naast dat een vochtige muur slecht is voor de woning, heeft schimmelvorming in de woning een grote invloed op de gezondheid van de bewoners. Lees hier meer over de gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door teveel vocht in huis.

Een andere manier om te bepalen of een muur vochtig is, is door met de hand te voelen aan de muur. Optrekkend vocht uit de grond kan tot ongeveer 1,5 meter hoogte de muur in trekken. Is er sprake van optrekkend vocht, dan zal de muur net boven de plint anders aanvoelen – kouder, vochtiger, klammer - dan boven uw hoofd. Ook dit is een signaal dat er vocht in de muur zit.

In alle gevallen is het advies om de oorzaak van het vocht in de muur te achterhalen en dit zelf of door een gespecialiseerd bedrijf op te laten lossen.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock vloeren en verteld graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.