Een goede randfoam of anders kantstrook voor woonbeton ( gevlinderde betonvloer) is ook om een koudebrug (ook wel thermische brug) in uw woning te voorkomen. Er gaat namelijk warmte verloren én er is een hogere kans op condensatie en dus vochtplekken in uw woning. Veel mensen weten niet wat een koudebrug is en misschien wel belangrijker: hoe je het voorkomt. In deze blog en film leggen we dat uit.. kijkt u rustig verder.

Met randfaom of een geïsoleerde kantstrook heeft u geen last van een koudebrug. Meer informatie neem dan vandaag nog contact op met Bart Strooper voor het oplossen van koudebruggen.

 

randfoam

Koudebrug krimp uitzetting oplossen

Wat is een koudebrug eigenlijk? Een koudebrug voorkomen is een onderbreking in de isolatielaag van de buitenschil van de woning en de betonvloer. Door deze onderbreking kan kou van buiten niet gemakkelijk naar de binnenzijde van de woonbeton worden geleid. Veel mensen zijn zich niet bewust van koudebruggen in de constructie van hun woning. Toch hebben veel vloeren met vloerverwarming met krimp en uitzetting te maken. Voorbeelden van koudebruggen zijn spouwmuurvervuiling (gevallen specie of puin in de spouwmuur bijvoorbeeld), vloeren die tegen de muur leggen, overgang van de muur naar ramen of deuren, etc. Wat bij al deze voorbeelden het geval is: er vindt een overgang plaats van goed geïsoleerde delen naar slecht of helemaal niet geïsoleerde delen. Hierdoor ontstaat als het ware een gat in isolatie. Door dit gat gaat veel warmte verloren en moet er meer moeite worden gedaan om een vloer te verwarmen.

Met een warmtecamera is goed te zien op welke plekken in de buitenschil van de woning koudebruggen zitten. Ook kunt u door met uw hand over een buitenmuur te gaan, voelen op welke plekken er een temperatuurverschil is.

Problemen door een koudebrug oplossen met randfoam

Problemen door een koudebrug zijn extra scheuren in de vloer. Een koudebrug is de veroorzaker van meer problemen zo als:

Warmteverlies. Door de onderbreking in de isolatielaag treedt er warmteverlies op. Meerdere koudebruggen kunnen dus de reden zijn van extra energiekosten.
Vochtproblemen. Op de plek waar de koudebrug zit, is meer condensatie. Door die condensatie ontstaat vocht waardoor er vochtplekken kunnen ontstaan in de vloer (bijvoorbeeld in hoeken of op de binnenmuur ter hoogte van de spouwvervuiling). Hierdoor kunnen schimmels hun gang gaan. Heeft u dus vocht- en schimmel problemen in uw vloer.

 

Koudebrug oplossen en voorkomen met randfoam

In veel gevallen is een koudebrug te voorkomen. De beste oplossing is randfoam al bij het ontwerp van de vloer te monteren. Maar een veel voorkomende koudebrug: slecht maken van randfoam, is ook makkelijk te voorkomen door het juist goed aan te brengen. Voordat wij de vloer gaan gieten van uw woning laat alles goed isoleren, is het van groot belang deze vervuiling van energie te voorkomen. Bij Woodstock vloeren regelen wij dit voor u. Wanneer de woning leeg is gemaakt, kan er een goede onderbreking gemaakt worden met rand foam isolatie.

Om erachter te komen of er vervuiling in de spouw is, voeren wij soms ook een grondig spouwmuur onderzoek uit.

Wat een belangrijke tip is in het voorkomen van de koudebrug: laat alle vormen van isolatie naadloos op elkaar aansluiten. Zorg ervoor dat leidingwerk in de muur de isolatie niet onderbreekt, laat vloerisolatie goed in elkaar overlopen en zorg dat ook rondom ramen en deuren ook een goede isolatieoplossing wordt aangebracht. Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek in de showroom.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.