Vocht in de kruipruimte

Een vochtige kruipruimte is niet alleen vervelend, maar kan ook problemen veroorzaken in de rest van de woning. Dit probleem wilt u natuurlijk snel opgelost hebben. Woodstock-vloeren heeft hier de beste oplossing voor. Door het aanbrengen van schuimbeton ontstaat er een solide en waterdichte laag die voorkomt dat vocht de kruipruimte binnendringt. Bovendien kan schuimbeton helpen bij het verbeteren van de isolatie van de vloer, waardoor de temperatuur in de ruimte beter gereguleerd wordt. Wilt u weten of schuimbeton ook voor u de oplossing is voor het probleem van vocht in de kruipruimte? Neem contact met ons op en laat u adviseren of vraag vrijblijvend een offerte aan. 

 

Water in de kruipruimte

Water in kruipruimte

Door langdurige en overvloedige regenval kan er in een kruipruimte die normaal altijd droog is, toch water komen te staan. Zo was oktober 2023 de natste maand sinds 1960. Omdat het de maanden erna ook flink bleef regenen, raakte de bodem verzadigd met water en kon het niet de bodem inzakken. Het gevolg was dan ook dat water in kruipruimtes en kelders doordrong met alle gevolgen van dien.

Het is daarom aan te raden regelmatig te controleren of de kruipruimte onder uw woning nog droog is. Een vochtige of natte kruipruimte heeft namelijk invloed op uw woongenot en is schadelijk voor uw woning.

 

Lekkage in kruipruimte

Naast een overmaat aan neerslag kan vocht of water in de kruipruimte ook veroorzaakt worden door een lekkende leiding. Loopt er een leiding, zoals een afvoer- of waterleiding door de kruipruimte en raakt deze lek, dan kan dit bij langdurige lekkage vochtproblemen in de kruipruimte veroorzaken. Gelukkig zijn deze redelijk eenvoudig te verhelpen door de lekkage te stoppen. Is de lekkage eenmaal gestopt dan zal door goed te ventileren het overtollige vocht ook snel verdwijnen. Een aanwijzing voor een lekkende waterleiding is een verhoogd waterverbruik. Een extra reden dus om regelmatig te controleren of de kruipruimte nog droog is.

Condensvorming in kruipruimte

Een derde oorzaak van water in de kruipruimte is condensvorming door een gebrek aan ventilatie. Het vocht blijft dan hangen in de kruipruimte waar het bijvoorbeeld de balken van de vloer aantast. Dit kan zodanig ernstig zijn, dat de vloer doorrot en u door de vloer zakt.

Water ten gevolge van condensvorming is vrij eenvoudig te verhelpen door te zorgen voor een betere ventilatie.

Gevolgen van water in de kruipruimte

Water in de kruipruimte is niet goed voor uw woning en niet goed voor uw gezondheid. Het vocht trekt uw woning in via de vloer en de muren. Een signaal hiervan is behang dat langzaam loslaat in de hoeken en verkleuring van of donkere vlekken op de muur. Een houten vloer gaat bol staan bij een teveel aan vocht. Daarnaast gaat uw woning muf ruiken, kunnen schimmels hun gang gaan en weet ook ongedierte dat goed gedijt in een vochtige omgeving de weg naar uw woning te vinden.

 

Gezondheidsschade door vocht in de woning

Een vochtige woning is ook erg slecht voor mensen die last hebben van allergieën, eczeem, klachten aan de luchtwegen en chronische ontstekingen. Ook tast een te vochtige woning het immuunsysteem aan. Reumatische aandoeningen zoals gewrichtsontstekingen verergeren in een vochtige omgeving en versterken pijnklachten.

Zowel voor uzelf als voor uw woning is het dus niet goed als er water in de kruipruimte staat. Maar wat is hier dan tegen te doen?

HeeHe

Wat te doen bij water in kruipruimte

Heeft u sporadisch last van een vochtige kruipruimte, zorg dan voor voldoende ventilatie. Ingrijpende maatregelen zijn dan niet nodig.

Staat er een laag water in de kruipruimte of is het zand drijfnat, dan is het raadzaam om in actie te komen. Welke actie u onderneemt, hangt af van de hoeveelheid water en hoe rigoureus u het probleem aan wilt pakken.

 

Om het vochtprobleem in de kruipruimte te verhelpen zijn er 2 oplossingen:

  • afsluitende laag aanbrengen
  • voorkomen dat water binnendringt in kruipruimte

Kruipruimte isoleren met chips of parels

Om de kruipruimte te isoleren kunt u deze volspuiten met isolatiechips of -parels. Deze drijven op het water en sluiten daarmee de waterlaag af. Vocht kan niet verdampen en zal niet langer een negatieve invloed hebben op uw woning. Het water blijft echter wel aanwezig in uw kruipruimte.

 

Kruipruimte watervrij maken met schuimbeton

Wilt u een kruipruimte die droog is en waar water niet meer kan blijven staan, kies dan voor schuimbeton. Door uw kruipruimte te vullen met schuimbeton, kan water niet langer doordringen in de kruipruimte. Voordat het schuimbeton namelijk wordt aangebracht, wordt eerst een kuip van plasticfolie gemaakt. Deze kuip zorgt er niet alleen voor dat het schuimbeton niet weg kan lopen als het in de kruipruimte gespoten wordt, maar zorgt er ook voor dat water niet langer vanuit de bodem de kruipruimte in kan komen. Uw kruipruimte is dus helemaal droog en u heeft niet langer last van vocht in de kruipruimte.

Ongeacht of u kiest voor het volspuiten van de kruipruimte met isolatiemateriaal of schuimbeton, goede ventilatie is altijd nodig.

 

Schuimbeton als isolatie voor kruipruimte

Kiest u ervoor om uw kruipruimte vol te storten met schuimbeton, dan heeft u direct de gelegenheid om uw woning een upgrade te geven. Schuimbeton is heel geschikt om te combineren met vloerverwarming. Als u uw bestaande vloer verwijdert, kunt u het vochtprobleem in de kruipruimte oplossen door het aanbrengen van schuimbeton. Dit schuimbeton werkt dan ook direct als isolatie voor de vloer. Vervolgens komt hier vloerverwarming bovenop en een afwerkvloer, bijvoorbeeld een sneldrogende zandcementdekvloer. Op dit pakket kunt u dan een eindvloer of gebruiksvloer naar keuze aan laten brengen. Denk hierbij aan een pvc-vloer, laminaat of plavuizen.

 

Door de isolatie van de kruipruimte met schuimbeton te combineren met vloerverwarming heeft u:

  • geen last meer van water in de kruipruimte
  • een goed geïsoleerde vloer
  • een beter binnenklimaat in uw woning
  • minder energieverbruik
  • lagere energiekosten

 

Een win-winsituatie waar u jarenlang plezier aan beleeft.

 

Heeft u water in de kruipruimte en wilt u weten wat u hier het beste tegen kunt doen? De specialisten van Woodstock Vloeren geven u graag advies. Bel voor een afspraak 085 4846144 of bij geen gehoor 0226-427785.

Oorzaken van vocht in de kruipruimte

Vocht in de kruipruimte kan verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt vocht in de kruipruimte veroorzaakt door een lekkende leidingen of door een hoog grondwaterpeil. Een andere veelvoorkomende oorzaak van water in de kruipruimte is condensatie. Dit treedt op wanneer vocht in de lucht condenseert tegen koude oppervlakken in de kruipruimte, zoals de onderkant van de vloer. Bij slechte ventilatie kan deze condens aanhouden en schimmelplekken veroorzaken. 

Oorzaken van vocht in de kruipruimte:

  • Slechte afwatering
  • Lekkende leidingen
  • te hoog  grondwater peil
  • Overstroomd riool
  • Grondverzakking
  • Condensatie
Water in de kruipruimte

Verwijderen van water in de kruipruimte

Wat te doen tegen vocht in in de kruipruimte? Afhankelijk van de oorzaak en hoeveelheid vocht, kunt u verschillende oplossingen vinden voor deze situatie. Het weer droogmaken van de kruipruimte kan door:

  • Wegpompen
  • Ventilatie
  • opvullen met schuimbeton

 

Het water wegpompen

Als er een laag water staat kan u dit eerst laten wegpompen met water met een pompmachine. Hiermee lost u het probleem natuurlijk niet definitief op. Het is  noodzakelijk om te zoeken naar een oplossing die voorkomt dat het water terugkeert.

Ventilatie

Als condens het probleem is, kan goede ventilatie mogelijk het probleem oplossen. Hierdoor kan het water in de kruipruimte verdampen, en via de ventilatie ook weer de weg naar buiten zoeken. Bij een zeer grote laag water is dit waarschijnlijk niet voldoende om het probleem op te lossen.

 

Vocht in de kruipruimte oplossen met schuimbeton

Met schuimbeton kunt u het vochtprobleem definitief oplossen. Met dit product kunnen wij de volledige kruipruimte opvullen, zodat u geen last meer heeft van vocht en schimmels. Een bijkomend voordeel is dat u ook meteen uw woning kunt isoleren met schuimbeton. Als u dan toch uw kruipruimte gaat aanpakken is het verstandig om het ook meteen goed aan te pakken. Schuimbeton kan direct gecombineerd worden een volledig nieuwe vloer met vloerverwarming en een nette eindvloer.

Als U meer informatie wilt verkrijgen over welke voordelen schuimbeton kan hebben voor uw waterprobleem, neem dan contact met ons op!

    Voordelen van de kruipruimte vullen met schuimbeton

  • Valt onder de ISDE-subsidie
  • Goedkoop
  • Erg licht, maar toch relatief sterk
  • Nooit meer last van vocht en schimmel
  • Goed bestand tegen vorst en dooi
  • Zelf-nivellerend
  • Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar
  • Duurzaam
  • Effectief
  • Goed voor de energierekening

    Nadelen van schuimbeton in de kruipruimte

  • Kruipruimte is niet meer bereikbaar

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.