De kosten voor het isoleren van een kruipruimte zijn afhankelijk van:

 • Soort isolatie: bodem- of vloerisolatie
 • Het gekozen isolatiemateriaal
 • Uitbesteden of zelf doen
 • Werkzaamheden vooraf

 

Vloer- of bodemisolatie

Isoleren van de kruipruimte kan door aan de bovenkant van de kruipruimte en dus tegen de onderkant van de vloer isolatiemateriaal aan te brengen. Dit type isolatie noemen we vloerisolatie. Daarnaast kan ook op de bodem, dus op de aarde, van de kruipruimte isolatiemateriaal aangebracht worden. Dit noemen we bodemisolatie. Elke vorm van isolatie heeft een eigen kostenplaatje.

Isolatiemateriaal voor bodemisolatie

Voor bodemisolatie zijn er 3 soorten isolatiemateriaal:

 

Isolatieparels en -chips zijn vochtbestendig en behouden in vochtige omstandigheden ook hun isolatiewaarde. Schelpenisolatie houdt het vocht in de kruipruimte goed vast maar heeft weinig tot geen isolerend vermogen. De warmte blijft bij schelpenisolatie niet hangen.

Bodemisolatie is een klus die meestal uitbesteed wordt. Isolatiebedrijven blazen de parels, chips of schelpen de kruipruimte in tot de laag voldoende dik is. Bij parels en chips is dat rond de 30 tot 35 cm. Een laag schelpen mag iets dunner zijn, een dikte van 25 tot 30 cm is voldoende.

Een globale schatting van de kosten is voor isolatiechips vanaf € 20,– per m2, voor parels vanaf € 25,– per m2 en voor schelpen vanaf € 35,– per m2.

Vraag voordat u gaat isoleren advies aan een isolatiespecialist.. Daarnaast is het raadzaam meerdere offertes aan te vragen zodat u een goed beeld krijgt van de te maken kosten.

Isolatiemateriaal voor vloerisolatie

Voor het isoleren van een kruipruimte door middel van vloerisolatie is er een grote keuze aan materialen:

 • EPS
 • PIR
 • XPS
 • Schuimbeton
 • Thermokussens
 • Minerale wol zoals glaswol en steenwol
 • Natuurlijke materialen, zoals vlas

 

Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en isolatiewaarde. Doe-het-zelvers kunnen zelf hun kruipruimte isoleren met EPS-platen of minerale wol. Voor het isoleren met PUR-schuim of gespoten PUR is een vakman nodig. Logischerwijs liggen de kosten voor deze vorm van isolatie hoger.

Isolatiemateriaal is eenvoudig te bestellen via internet. Daarbij kunt u gemakkelijk prijzen vergelijken en voor de goedkoopste optie kiezen. Onthoud wel, dat het goed isoleren van een woning een vak apart is. Zeker als u last heeft van bijvoorbeeld vocht in de kruipruimte of een muffe lucht in huis, adviseren wij u om advies in te winnen bij een isolatiespecialist. Hij kan u vertellen wat de beste isolatie is voor uw kruipruimte.

Toegankelijkheid kruipruimte

De kosten voor het isoleren van een kruipruimte worden ook bepaald door de toegankelijkheid van de kruipruimte. Heeft de kruipruimte geen kruipluik? Dan zal de kruipruimte toegankelijk moeten worden gemaakt om parels, chips of schelpen in te blazen.

Wilt u vloerisolatie toepassen maar heeft de kruipruimte geen hoogte van minimaal 50 cm? Dan kunt u besluiten bodemisolatie toe te passen of de kruipruimte te ontgraven. In dat geval wordt er zoveel zand uit de kruipruimte gegraven als nodig is voor de gewenste hoogte. Ook deze kosten horen bij het kostenplaatje voor het isoleren van een kruipruimte.

Samengevat bestaan de kosten voor het isoleren van de kruipruimte uit het materiaal, het plaatsen en eventueel benodigde aanvullende werkzaamheden. De prijs varieert dan ergens tussen € 15,– en € 50,– per m2.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.