Donkere en vochtige ruimtes zijn bijzonder aantrekkelijk voor naaktslakken, waardoor de kruipruimte de perfecte plek is voor hen om te leven. Het is dus niet verrassend dat er slakken in de kruipruimte te vinden zijn. Het vinden van slakken in huis wijst hoogstwaarschijnlijk op een vochtprobleem in uw kruipruimte. Vochtproblemen in de kruipruimte zijn nooit een goed teken, omdat het diverse problemen kan veroorzaken waaronder de groei van schimmel in de kruipruimte bevorderen. Bovendien is het geen prettige idee om 's ochtends wakker te worden en vervolgens slijmerige sporen door uw hele huis te zien of dat u een naaktslak of per ongeluk op één te stapt terwijl u bezig bent. Wij leggen op deze pagina precies uit hoe u slakken in de kruipruimte en de vochtproblemen aanpakt met schuimbetonisolatie.

 

Slakken in de kruipruimte

Naaktslakken

Naaktslakken zijn slijmerige nachtdieren die vaak tevoorschijn komen na regenbuien en tijdens zachte winters wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Bij een te lage luchtvochtigheid drogen ze uit. Ze bestaan namelijk voor ongeveer 80% uit water. Naast de kruipruimte komen ze ook in een allerlei andere donkere vochtige plekken in huis. Waaronder de badkamer bijvoorbeeld. Naaktslakken zijn namelijk weekdieren en hebben dus geen inwendig skelet en hebben daardoor een flexibele lichaam. Hierdoor kunnen ze via allerlei kieren en spleten de huis binnenkomen. Een andere manier hoe naaktslakken in uw huis komt is via de deur en de raam.

 

De slijmsporen van een slak in huis

Iedere ochtend zijn er slijmsporen te vinden op de muur, de vloer of de meubels. Dat is geen uitzicht waar u naar verlangt en het is ook niet erg fris. Het kan bovendien behoorlijk frustrerend zijn om dit telkens schoon te maken. De slakken in huis gebruiken hun slijm om zich voort te bewegen, en het slijm zelf bestaat voor 95% uit water.

 

Slakken in de kruipruimte

Problemen van water in de kruipruimte

Een genegeerde kruipruimte kan gevolgen hebben voor uw woning en uw gezondheid. Het is van belang dat u kruipruimte goed onderhoud. Een natte en vochtige kruipruimte is niet alleen thuis van allerlei ongedierte, maar bevordert ook de groei van schimmels en zwammen. Schimmels in de kruipruimte kunnen leiden tot houtrot waardoor de houten balken langzaam vergaan. Wat uiteindelijk schade aan de constructie kan richten. Daarnaast kan het ook uw houtenvloer aantasten. Bovendien kan het uiteindelijk de woning intrekken en voor gezondheidsproblemen veroorzaken.

 

Ongedierte in de kruipruimte

Naast slakken leven er ook allerlei andere ongedierte in de kruipruimte. Voorbeelden zijn muizen, zilvervisjes, pissebedden en muggen. Het is dus een echte broedplek voor ongedierte. Al deze diertjes en insecten kunnen ook uw huis binnendringen op zoek naar voedsel. Gelukkig is dit probleem goed te verhelpen.

 

Onvoldoende ventilatie

Vocht in de kruipruimte kan op een gegeven moment uw woning binnendringen. Een vochtige kruipruimte is niet alleen ideaal voor slakken, maar ook voor schimmels. Het is belangrijk dat u dit goed en snel aanpakt. Bovendien kan het houtrot veroorzaken aan de constructie of de oude houten vloer, en nare geurtjes in huis brengen. Goede ventilatie is niet alleen nodig in de kruipruimte, maar ook in uw hele huis. Ventilatie is nodig om vocht af te voeren en een hoge luchtvochtigheid in huis te voorkomen. Hierdoor voorkomt u dat slakken naar uw woning worden aangetrokken.

 

Lekkage en hoge grondwater

Vochtproblemen hebben verschillende oorzaken, waaronder kapotte leidingen en een hoge grondwaterstand. Een kapotte leiding is snel en gemakkelijk op te lossen door een loodgieter in te schakelen en de leidingen te repareren of te vervangen. Bij een hoge grondwaterstand ligt het probleem wat ingewikkelder. Een tijdelijke oplossing is om het weg te pompen, maar na verloop van tijd keert het probleem vaak terug. Grondwater zoekt altijd de meeste makkelijkste weg naar boven, en in dit geval is dat uw kruipruimte. Een effectieve oplossing voor een hoge grondwaterstand is door bijvoorbeeld schuimbetonisolatie aan te brengen in de kruipruimte.

 

Water in de kruipruimte

Dieronvriendelijke bestrijdingsmiddel

Misschien heeft u weleens gehoord of ergens gelezen dat zout helpt tegen slakken, echter wordt dit sterk afgeraden. Zout is geen ideale oplossing en is zelfs ontzettend dieronvriendelijk. Slakken bestaan voor het grootste deel uit water en door zout als bestrijdingsmiddel te gebruiken, laat u slakken langdurig lijden doordat het hen langzaam uitdroogt. Bovendien is het slechts een tijdelijke oplossing. Om echt van de probleem verlossen, is beste manier om de probleem bij de bron aan te pakken, namelijk de kruipruimte. Ziet u slakken in huis? Controleer dan eerst even de kruipruimte op vochtproblemen of aanwezigheid van grondwater.

 

Kiertjes afdichten

Slakken zijn ontzettend flexibel en kunnen door de kleinste kiertjes de woning binnendringen. Een manier om slakken in huis te bestrijden is bijvoorbeeld door alle kleine doorgangen en kieren goed af te dichten met kit. Let op slakken vinden altijd wel een opening waar ze doorheen kunnen, dus dit is slechts een tijdelijke oplossing omdat de bron niet wordt aangepakt.

 

Schuimbeton de oplossing tegen slakken

Gaat u binnenkort isoleren overweeg dan voor schuimbeton oplossing. Schuimbetonisolatie wordt op locatie gemaakt en met onze zelf ontwikkelde duurzame schuimbetonpomp in uw kruipruimte gestort. Na het storten kan er eventueel vloerverwarming worden toegepast, gevolgd door een dekvloer en uiteindelijk een eindvloer uit ons assortiment. Om het schuimbeton te kunnen storten, wordt de vloer verwijderd. De vloerverwarming wordt ook direct op de schuimbetonvloer geplaatst. Hierdoor heeft u in principe geen kruipruimte meer en wordt u volledig verlost van alle ongedierte in de kruipruimte, inclusief slakken.

 

 

Wat is schuimbeton.

Schuimbeton is een zeer effectieve oplossing om diverse problemen in uw kruipruimte aan te pakken. Maar wat is het eigenlijk precies? Schuimbeton is een zelfnivellerende isolatiemortel die vloeibaar in de kruipruimte wordt gestort. Het bevat veel lucht door de schuimmiddelen die eraan worden toegevoegd, waardoor het een lichtgewicht isolatiemateriaal wordt. Voordat het wordt gestort, wordt eerst een badkuip van PE-folie aangelegd om te voorkomen dat het wegvloeit. Nadat de schuimbetonisolatie is gestort, moet het ongeveer 2 á 3 dagen drogen.

 

Waarom de schuimbeton van Woodstock

Bij Woodstock vloeren leveren wij duurzaam schuimbeton. Tijdens het samenstellen van de isolatiemortel op locatie voegen wij onze zelf ontwikkelde biologische schuimvormers toe om het luchtig te maken. Dit resulteert in een gesloten structuur van talloze cellen die lucht vasthouden en het materiaal zijn hoge isolerende eigenschappen geven. Bovendien is ons schuimbeton ook nog eens 100% recyclebaar.

 

Voordelen van schuimbeton

  • Goede isolerende werking
  • Erg licht, maar toch relatief sterk
  • Gaat vocht en schimmel tegen
  • Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar
  • Lange levensduur
  • Al beloopbaar na 48 uur

 

Schuimbeton alternatieven

Met schuimbeton heeft u geen kruipruimte meer en wordt het probleem direct bij de bron aangepakt. Dit zorgt voor een permanente oplossing tegen slakken, andere ongedierte, nare geurtjes en ook vochtproblemen. Andere opties zijn bijvoorbeeld vloerisolatie of een andere vorm van bodemisolatie dan schuimbetonisolatie.

 

Vloerisolatie als alternatief

Slakken in de kruipruimte zijn niet echt prettig, zeker niet als ze constant uw woning binnendringen. Vloerisolatie is een methode waarbij isolatie direct aan de onderkant van de vloer wordt geïnstalleerd. Hoewel vloerisolatie een alternatief kan zijn voor schuimbeton, pakt het helaas niet het probleem bij de bron aan. Met vloerisolatie voorkomt u dat er koude lucht en vocht uw woning binnendringt vanuit de kruipruimte, en het is goedkoper dan schuimbetonisolatie. Hierdoor wordt het minder aantrekkelijk voor slakken om uw woning binnen te dringen. Bij vloerisolatie kunt u bijvoorbeeld kiezen voor steen- of glaswolisolatie.

 

Bodemisolatie als alternatief

Bodemisolatie is een vorm van isolatie die in de kruipruimte wordt gestort en iets minder goed isoleert dan vloerisolatie. Andere alternatieven voor bodemisolatie zijn isolatiechips, isolatieparels en schelpenisolatie. Hoewel schuimbeton ervoor zorgt dat er geen kruipruimte meer is, geldt dit niet voor de andere soorten bodemisolatie. Met de genoemde bodemisolatiematerialen behoudt u nog steeds uw kruipruimte, waardoor u niet volledig wordt verlost van ongedierte zoals slakken. Bovendien drijven deze isolatiematerialen op het grondwater en bent u daar ook niet volledig van verlost, maar ze voorkomen wel dat het vocht de woning binnendringt. Daarnaast blijft er met bodemisolatie altijd een luchtlaag tussen het isolatiemateriaal en de vloer bestaan, die constant wordt geventileerd. Warmte kan nog steeds ontsnappen, wat niet het geval is bij schuimbeton.

 

Vloerisolatie als alternatief

Slakken in de kruipruimte zijn niet echt prettig, zeker niet als ze constant uw woning binnendringen. Vloerisolatie is een methode waarbij isolatie direct aan de onderkant van de vloer wordt geïnstalleerd. Hoewel vloerisolatie een alternatief kan zijn voor schuimbeton, pakt het helaas niet het probleem bij de bron aan. Met vloerisolatie voorkomt u dat er koude lucht en vocht uw woning binnendringt vanuit de kruipruimte, en het is goedkoper dan schuimbetonisolatie. Hierdoor wordt het minder aantrekkelijk voor slakken om uw woning binnen te dringen. Bij vloerisolatie kunt u bijvoorbeeld kiezen voor steen- of glaswolisolatie.

 

Bodemisolatie als alternatief

Bodemisolatie is een vorm van isolatie die in de kruipruimte wordt gestort en iets minder goed isoleert dan vloerisolatie. Andere alternatieven voor bodemisolatie zijn isolatiechips, isolatieparels en schelpenisolatie. Hoewel schuimbeton ervoor zorgt dat er geen kruipruimte meer is, geldt dit niet voor de andere soorten bodemisolatie. Met de genoemde bodemisolatiematerialen behoudt u nog steeds uw kruipruimte, waardoor u niet volledig wordt verlost van ongedierte zoals slakken. Bovendien drijven deze isolatiematerialen op het grondwater en bent u daar ook niet volledig van verlost, maar ze voorkomen wel dat het vocht de woning binnendringt. Daarnaast blijft er met bodemisolatie altijd een luchtlaag tussen het isolatiemateriaal en de vloer bestaan, die constant wordt geventileerd. Warmte kan nog steeds ontsnappen, wat niet het geval is bij schuimbeton.

 

Slakken in de tuin

Uw woning is goed geïsoleerd, er is voldoende ventilatie en de kruipruimte heeft geen vochtproblemen, maar toch zijn er slakken in huis. Hoe kan dat? Hoewel de kruipruimte de perfecte broedplek voor slakken, hoeven de slakken niet altijd via de kiertjes of openingen vanuit de kruipruimte de woning binnen te dringen. De tuin kan namelijk ook een oorzaak zijn van de slakken in huis. Slakken kunnen de woning binnendringen via open deuren of ramen op zoek naar voedsel. Controleer daarom de tuin op composthopen of hoopjes tuinafval. Er zijn diverse manieren om slakken in de tuin aan te pakken, bijvoorbeeld door de juiste planten te kiezen of natuurlijke vijanden van slakken naar uw tuin te lokken. Voor een uitgebreid artikel adviseren wij om de pagina "Tips tegen slakken in de tuin" van Milieu Centraal te bezoeken.