Kruipruimte ventileren

Niet alleen is het belangrijk om een huis te ventileren, maar ook de kruipruimte.  Bij slechte ventilatie ontstaan er namelijk vochtproblemen.  Dit kan op den duur leiden tot schimmel, houtrot en er kan een muffe lucht hierdoor in het huis gaan hangen. Ook is er eerder kans op overlast van ongedierte zoals zilvervisjes.

ventileren huis kruipruimte

Hoe de kruipruimte te ventileren

Hoe de kruipruimte te ventileren? Men kan denken aan vloerventilatiekokers of renovatiekokers. Een ventilatiekoker is meestal S-vormig en verbindt zo de kruipruimte met de buitenlucht. Aan de buitenzijde zit een muurrooster om ongedierte e.d. buiten te houden. Deze koker is meestal van kunststof gemaakt. (RVS is ook mogelijk). Een renovatiekoker is een schuinlopende ronde koker. Hiervoor kan direct een gat worden geboord. Ook hierbij wordt een rooster aan de buitenzijde geplaatst. De roosters zitten iets boven het maaiveld en kunnen mooi weggewerkt worden in de muur. Een indicatie voor de hoeveelheid roosters die nodig zijn is: 1 ventilatiekoker per 12m2.

Is het noodzakelijk een geïsoleerde kruipruimte te ventileren?

Het lijkt minder noodzakelijk bij een geïsoleerde kruipruimte ventilatie toe te passen. Toch is het aan te raden wel ook deze ruimte te ventileren. Ook hier is er kans op radongas ophoping.  Ook al is de kans op condens lager, het wordt niet uitgesloten. Een bijkomend voordeel van ventileren is dat het isolatiemateriaal minder snel vochtig zal worden.

 

schimmelvorming

Schimmelvorming

Bij een schlecht geventileerde kruipruimte is de kans op schimmelvorming erg groot. Schimmel herkent u aan zwarte stipjes en kringen op de wanden. Schimmel is niet alleen vervelend omdat dit leidt tot nare geurtjes, maar kan ook slecht zijn voor de gezondheid.

pissebedden

Ongedierte

Niet alleen is schimmelvorming een probleem bij een slecht geventileerde kruipruimte. Ook kan er een toename zijn in ongedierte zoals pissenbedden, zilvervisjes en spinnen. Deze beestjes worden vinden een vochtige ruimte juist erg fijn. Als zilvervisjes in de woning veel voorkomen kan dit dus een teken zijn van een slecht geventileerde kruipruimte

 

Andere nadelen

Een goede ventilatie helpt ook bij het verdrijven van gassen zoals radon. Dit is een gas dat van nature in de grond zit. Opzichzelf is deze stof niet gevaarlijk. Echter, als deze stof zich ophoopt en vervalt ontstaan er kleine radioactieve stoffen. Als deze ingeademd worden is het wel gevaarlijk aangezien dit kankerverwekkend kan zijn. Extra ventileren van de kruipruimte is dus bij dit probleem aan te raden.

Schuimbeton als oplossing

In plaats van de kruipruimte te ventileren kan u ook kiezen deze op te vullen met schuimbeton. Als er geen reden is waarvoor u in de kruipruimte moet zijn, is deze optie net zo makkelijk. Niet alleen is dan het vochtprobleem gelijk opgelost, maar het werk ook nog eens extra isolerend. Zie voor meer informatie hierover ook onze pagina over de kruipruimte isoleren.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.