Houten vloeren

Met de term houten vloeren kunnen 2 verschillende typen vloer bedoeld worden. Een houten vloer als gebruiks- of eindvloer, denk hierbij aan een plankenvloer of parketvloer. Maar met een houten vloer kan ook de constructievloer van een woning bedoeld worden. De constructievloer is de onderste vloerlaag, die voldoende stijf en sterk is om het gewicht van de muren en wat er op de vloer geplaatst wordt, te kunnen dragen. Een houten constructievloer is niet zichtbaar, een houten gebruiksvloer wel. Als men praat over het vervangen van een houten vloer, is het zaak om vooraf duidelijk te hebben welk type vloer gesproken wordt. Dit artikel gaat verder over de constructievloer.

 

Houten constructievloer

Een houten constructievloer of draagvloer is een type constructievloer dat veel is toegepast in woningen die voor 1980 gebouwd zijn. Op de begane grond van de woning worden houten balken aangebracht waarop houten planken gelegd worden. De houten balken en de onderzijde van de planken vormen samen de afsluiting met de kruipruimte. Aan de bovenzijde van de houten planken komt de gebruiksvloer, zoals vloerbedekking, parket of laminaat.

 

 

Nadeel houten constructievloer

Een groot nadeel van een houten constructievloer is de gevoeligheid voor vocht. In veel kruipruimtes is vocht aanwezig. Dit vocht werkt in op de houten balken van de vloer die daardoor gaan rotten. Bij langdurige inwerking kan het rottingsproces zodanig ernstig zijn, dat de balk volledig doorrot. De vloer is dan verzwakt. Zeker als er meerdere balken doorrotten, is de kans groot dat iemand door de vloer zakt. Om dit risico te vermijden is het noodzakelijk tijdig maatregelen te nemen.

Maatregelen ter bescherming houten draagvloer

De belangrijkste reden van het verzwakken van een draagvloer is houtrot als gevolg van inwerking van schimmel en vocht. Om een houten vloer hiertegen te beschermen is het belangrijk de kruipruimte zo droog mogelijk te krijgen. Dit kan door te zorgen voor voldoende ventilatie. Is dat niet afdoende, dan kunnen aanvullende maatregelen genomen worden. Isolatie van de bodem met bijvoorbeeld EPS- parels zorgt dat vocht vastgehouden wordt in de bodem. Ook isolatie van de kruipruimte, waarbij de isolatie tegen de onderzijde van de draagvloer wordt aangebracht, is een geschikte oplossing.

Let er wel op, dat de vloerbalken niet verrot zijn. Als de vloerbalken al in een zodanig slechte conditie zijn dat ze niet meer te repareren zijn, is het noodzakelijk om de houten draagvloer te vervangen.

 

Houten vloer vervangen door schuimbeton

Schuimbeton wordt steeds vaker toegepast als vervanging van een houten draagvloer en heeft dan de voorkeur boven een broodjesvloer. De grote voordelen van schuimbeton ten opzichte van een broodjesvloer zijn:

 

– geen last meer van vochtproblemen

– betere isolatiewaarde

– in een week gebruiksklaar

– minder dik vloerpakket

 

Geen last meer van vochtproblemen

Bij een broodjesvloer blijft de bestaande kruipruimte in stand. Eventuele bestaande vochtproblemen blijven dat ook. Een vloer van schuimbeton vult de kruipruimte waardoor vocht en schimmel geen kans meer krijgen.

Betere isolatiewaarde

De isolatiewaarde of Rc waarde van een schuimbetonvloer is 3,5. Een broodjesvloer heeft een Rc waarde tussen de 3 en 5. De Rc waarde staat voor de isolatiewaarde van de gehele constructie dus niet alleen het schuimbeton maar van het complete vloerpakket. Datzelfde geldt voor de broodjesvloer.

In een week gebruiksklaar

Het aanbrengen van een schuimbetonvloer duurt een week. Een broodjesvloer heeft meer tijd nodig en kan tot wel 3 weken duren tot het beton droog is.

Minder dik vloerpakket

Een broodjesvloer bestaat uit meerdere lagen die in totaal een pakket van wel 55 cm kunnen vormen. Voor een schuimbetonvloer zijn veel minder lagen nodig wat resulteert in een pakket van ongeveer 36 cm. De schuimbetonvloer begint in de kruipruimte en komt veel minder ver omhoog dan een broodjesvloer. Hierdoor blijft de ruimte tussen bovenkant vloer en onderkant plafond groter.

Bijkomende voordelen van schuimbeton ten opzichte van een broodjesvloer zijn de geringere arbeidskosten, één uitvoerende partij en het vervallen van de noodzaak om de kruipruimte te isoleren.

 

Advies van de specialist

Welke vloer het meest geschikt is in uw situatie, kunt u het beste laten beoordelen door een specialist. Die kan uw wensen met u bespreken en aangeven welke mogelijkheden er zijn. Vervolgens kunt u dan, als u een keuze heeft gemaakt welke vloer het moet gaan worden, verschillende offertes aanvragen en prijzen met elkaar vergelijken. Houd daarbij wel in gedachten dat goedkoop niet altijd duurkoop is.

 


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.