Houten vloer schuren voor en na

Uw houten vloer, gebruiks- of eindvloer is niet meer zo mooi. Invallend zonlicht heeft voor kleurverschillen in de vloer gezorgd. Daarnaast ontsieren krassen, loopsporen en vlekken de vloer waar u eens zo blij mee was. Hoogste tijd dus om uw vloer aan te pakken, maar wat is er te doen aan een vloer die lelijk is geworden? Het is echt niet nodig om meteen een nieuwe vloer aan te schaffen. Er is namelijk een prima alternatief: schuren!

In principe kunnen alle houten vloeren geschuurd worden behalve laminaat. Laminaat heeft namelijk een toplaag met een houtprint. Het laminaat zelf bestaat uit samengeperste houtvezels. Als de toplaag is doorgesleten komen de houtvezels bloot te liggen. Deze kunnen niet geschuurd en gelakt worden. Ook kan de toplaag niet worden hersteld of gerepareerd.

Een houten vloer kan gemaakt zijn van planken, parket, lamelparket of massief hout. In alle gevallen is minimaal de bovenste laag van hout en deze laag kan geschuurd worden.

Zelf houten vloer schuren

Het is mogelijk om zelf uw houten vloer te schuren. Groot voordeel hiervan is de besparing op de loonkosten. Houd er wel rekening mee dat uw eigen tijd ook geld kost. U moet immers verlofdagen opnemen om aan uw vloer te werken. En misschien kunt u in de tijd dat de vakman bezig is met het schuren van uw vloer, zelf meer verdienen met uw eigen werk. Daarnaast bent u meer tijd kwijt met het schuren dan de vakman voor wie dit dagelijks werk is. Ook de kwaliteit van het werk en het te verwachten eindresultaat zijn bij een specialist gewaarborgd.

Bent u geen klusser, heeft u geen ervaring en ziet u er tegenop om het zelf te doen? Laat het schuren van de vloer dan over aan de specialist. Aan het zelf schuren van een houten vloer zitten namelijk ook een aantal nadelen.

Nadelen zelf schuren houten vloer

Hoewel het zelf schuren van een houten vloer aantrekkelijk kan klinken, zijn er ook diverse nadelen.
- geen geschikt gereedschap
- beschadigen van de vloer
- kost (veel) tijd

Geen geschikt gereedschap

Het zelf schuren van een houten vloer begint met een goede voorbereiding. Daaronder valt het huren van een goede schuurmachine. Maar hoe weet u welke machine u nodig heeft voor uw vloer? Er zijn vele soorten schuurmachines zoals kantschuurmachine, parketschuurmachine of een vlakschuurmachine. Niet elke schuurmachine is geschikt om een houten vloer te schuren. Daarnaast heeft u ook schuurpapier nodig in verschillende diktes. Het huren van de geschikte schuurmachine of -machines vormen samen met het schuurpapier of schuurlinnen in geval u een parketschuurmachine gebruikt, ook een kostenpost. Deze kosten maakt u niet als u een vakman inhuurt.

Beschadigen van de vloer

Een schuurmachine kan een eigen leven gaan leiden als u niet goed weet hoe de machine gehanteerd moet worden. Dit kan resulteren in een beschadigde vloer, denk hierbij aan een buts of deuk. Ook kan er te veel weggeschuurd worden op één plek, waardoor de vloer een uitholling krijgt. Door verkeerd gebruik van de schuurmachine kan het schuurpapier groeven in het hout maken waardoor de bovenlaag zodanig beschadigd raakt dat de vloer verder moet worden afgeschuurd dan aanvankelijk nodig was. In het ergste geval ontstaat er door het verkeerd schuren van de vloer zoveel schade dat u alsnog een vakman in moet schakelen om de schade te herstellen.

Kost veel tijd

Het goed schuren van een houten vloer kost meer tijd dan waar u wellicht in eerste instantie rekening mee houdt. Eerst moet de vloer grof geschuurd worden om de bovenste laag te verwijderen. Vervolgens volgen er nog 1 of 2 rondes met fijner schuurpapier om de vloer weer mooi glad en vlak te krijgen. Na het schuren moet de vloer helemaal stofvrij gemaakt worden met de stofzuiger. U heeft nu een geschuurde houten vloer maar die moet ook nog afgewerkt worden met olie, lak of was. Ook het afwerken van de houten vloer kost tijd. Zeker als u geen handige klusser bent, zult u hier ook (veel) meer tijd mee kwijt zijn dan een vakman.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.