Parket schuren en lakken

Parket vloeren zijn duurzame en sfeervolle vloeren. Elke vloer is uniek en dat wilt u namelijk ook zo houden! Door de juiste zeep te gebruiken, regelmatig te schuren en te lakken van uw vloer behoud die zijn glans. Een goed gelakte vloer gaat namelijk voor jaren mee in de tussen tijd hoeft u geen intensive onderhoud uitvoeren! Hoe fijn is dat?

 

Waar moet ik rekening mee houden

Parket vloeren is een natuurproducten en is daarom vatbaar voor vocht. Als parket vloeren met langere in contact komt met vocht kan het schimmelen. Het is daarom belangrijk dat uw kruipruimte goed geïsoleerd hebt. Naast dat moet u ook uw interieur goed afstemmen op uw parket vloeren om verdere beschadiging te voorkomen. Wij raden u aan om regelmatig het vilt onder stoelen, tafels en banken te vervangen om krassen te voorkomen.

Zorg ook dat u een goede deurmat heb bij de ingang die vuil en vocht van buitenaf op te vangen van. Zandkorrels en kiezelsteentje van u schoen afkomt kan de bovenlaag van uw vloer schuren. Hierdoor verlies uw vloer zijn glans en dat is heel zonde.

 

Huisdieren in huis

Heeft u huisdieren of wilt u er één nemen maar weet u niet of het een goed idee is met uw parketvloer te combineren? Huisdieren met een parketvloer veroorzaakt geen grote problemen en gaan prima samen. Zorgt er voor dat u de nagels van uw huisdieren regelmatig kort houdt en dat uw vloer goed is afgewerkt. Zorg er ook voor dat uw plas, kots of water vanuit drinkbak gelijk opruimt dit kan in de vloer gaan trekken en vlekken veroorzaken.

Houten vloer schuren en laken

Waar moet ik op letten?

Hoewel een parketvloer niet makkelijk schimmelt, vocht blijft één van de kwaaddoeners. Het is daarom belangrijk wanneer u gasten hebt of een feestje dat u het gelijk opruimt. Eten zoals kerrie en ketchup wanneer dat voor langere tijd op de vloer kan het in de vloer gaat intrekken. Daarom is het belangrijk om goed uw parket te lakken en schuren. 

Een slecht geïsoleerde kruipruimte kan veel kwaad doen. Door uw kruipruimte te isoleren krijgt uw niet alleen een aangenamere binnen temperatuur. Het voorkomt ook dat de parket gaat schimmelen door tocht en vocht. Dus het isoleren van uw kruipruimte heeft zeker veel zin zijn voor u en uw portemonnee. Als u meer over wilt lezen kunt deze pagina over kruipruimte isoleren voor een uitgebreidere uitleg.

 

STAP 1: Het voorbereiden van het schuren en lakken van de parket

Voor dat uw parket gaat schuren en lakken is het essentieel om de parketvloer goed word schoon gemaakt. Dit kunt u doen door de vloer te reinigen met de juiste vloerreiniger.

 

STAP 2: Het schuren van de parket

Als de twee de moet u uw vloer gaat schuren. U kunt dit door gebruiken te maken van een schuurmachine. Start met het schuren op grof schuurpapier aan de schuurmachine. Nadat u de hele vloer heb geschuurd met een grof schuurpapier herhaal dit nog een keer maar met een minder grof schuurpapier. Voor de laatste keer schuur de hele vloer met een fijne schuurpapier. Tijdens het schuren werkt in 1 richting en nooit heen en weer. Dit creëert een strakke eindresultaat. Let er op dat u nooit ook voor heel kort draaiend stil staan hierdoor gaat u uw vloer uitholen.

Houten vloer schuren en laken

STAP 3: Het afwerken van uw parket

Een goed gelakte vloer heeft relatief weinig onderhoud nodig. Om uw parketvloer te lakken dat kunt u doen door Hardwax, lak of boenwas. Door uw vloer te lakken creëer uw een extra laag boven op uw vloer dat uw vloer beschermt tegen slijtage, vetvlekken en vloeistoffen. Er is namelijk een grote variatie aan lak dat uw vloer kunt gebruiken om een andere kleur te geven. Maar hoe werkt u het nou af met lak? Het lakken van uw vloer is wel meer werk dan het afwerken met olie, hardwax-olie en boenwas. Bij het lakken van uw vloer moet u drie lagen aanbrengen. Zorg dat uw vloer goed schoon is. Zorgt er ook voor dat u uw lak goed hebt geroerd voordat uw het in een bakje gaat gieten en begint met het lakken van uw parket. Voordat u begint met lakken bedenk eerst waar u gaat beginnen en zorg dat u altijd bij uw deur uitkomt. Nadat u vloer hebt gelakt is die voor 24 uur niet meer beloopbaar. Schuur er lichtjes op en zuig de stof weg met een stofzuiger en dweil met een vochtige dweil (zorg dat uw dweil niet te nat maar een beetje vochtig). Begin met opnieuw lakken van uw vloer herhaal deze proces voor 3x. Nadat uw vloer hebt gelakt werkt het nog af met een vloer polish dat is na ongeveer een uur weer beloopbaar. Een goed gelakte vloer heeft heel weinig nodig. Daarom hoeft u tussentijds geen grote onderhoud te doen want een goed gelakte kan wel langer 10 jaar mee. U hoeft alleen dagelijks uw vloer te stofzuigen.

Tip: Zorg dat uw een zachte borstel hebt onder uw stofzuiger om krassen te voorkomen.

Houten vloer schuren en laken

Vloeren totaalpakket

Wilt u uw kruipruimte isoleren en combineren met vloerverwarming en parket? Dat kan! Met ons speciale totaalpakket isoleren wij uw kruipruimte eerst met schuimbeton, leggen we vloerverwarming aan, plaatsen een vlakke dekvloer van anhydriet, magnesiet of zandcement, en leggen ten slotte uw parketvloer neer. Door onze samenwerking met diverse specialistische bedrijven kunnen we dit pakket aanbieden tegen een uitstekende prijs. Er ontstaat ook nooit wrijving tussen de verschillende leveranciers, omdat u bij ons altijd één vast aanspreekpunt heeft.

 

 

 


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.