Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn kleine insecten, gemiddeld 10 tot 12 mm lang. Ze bestaan al meer dan 400 miljoen jaar. Zilvervisjes zijn familie van ovenvisjes en papiervisjes. Ze danken hun naam aan de zilvergrijze kleur die ze hebben en aan de wiebelende manier van bewegen. Als je ze van dichtbij bekijkt, zie je fijne schubben waardoor ze nog meer op een vis lijken. Op hun kop hebben ze 2 lange voelsprieten, aan de achterkant 3 staartdraden. Ondanks hun geringe lengte, bewegen ze zich razendsnel voort.

 

Zijn zilvervisjes gevaarlijk?

Zilvervisjes zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Ze brengen geen ziektes over en hoeven om die reden niet bestreden te worden. Echt fijn is het alleen niet om ze tegen te komen als je een pak macaroni van de plank pakt of een keukenlade opentrekt. In grote aantallen kunnen ze wel schade toebrengen aan de spullen in huis zoals boeken, behang en voedingsmiddelen.

Hoe komen zilvervisjes in huis?

Zilvervisjes komen van buiten of liften mee op spullen die je zelf het huis inbrengt. Als ze dan een binnenklimaat aantreffen wat ze aantrekkelijk vinden, blijven ze in de woning en gaan zich voortplanten. Zilvervisjes hebben een voorkeur voor een warme en vochtige omgeving. Een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 50% zullen ze niet overleven net als een temperatuur van minder dan 18 OC.

 

Waar zitten zilvervisjes in huis?

Zilvervisjes kun je overal in huis tegenkomen. Niet alleen in de badkamer waar het warm en vochtig is, maar ook bij afvoerleidingen en in aanrecht- en keukenkastjes. Onder de vloerbedekking of plint, in de boekenkast of in het plafond zijn ook plaatsen waar ze zich graag verstoppen. Door de lichaamswarmte en het vocht dat je tijdens je slaap verliest, vinden zilvervisjes een bed ook een hele prettige schuilplaats. Laat daarom je bed elke dag goed luchten!

 

Zilvervisjes in nieuwbouwwoningen

Zilvervisjes komen niet alleen voor in oude relatief vochtige woningen. Ook in nieuwbouwwoningen vinden ze een prima leefklimaat. Uit het beton dat bij de bouw van een woning is gebruikt, verdampt nog enige tijd water. Hierdoor is de luchtvochtigheid in nieuwbouwwoningen relatief hoog. Goede ventilatie is van groot belang. Naarmate de woning droger wordt en het vocht uit de woning verdwijnt, verslechteren de omstandigheden voor de zilvervisjes waarna ze op termijn grotendeels verdwijnen.

 

Bestrijden van zilvervisjes

De belangrijkste manier om zilvervisjes te bestrijden is tegengaan van vocht in een woning. Hoe droger de lucht hoe slechter de leefomstandigheden voor zilvervisjes. Zorg voor goede ventilatie in badkamer en wasruimte. Het plaatsen van een ventilator of ontvochtiger in een ruimte die moeilijk te ventileren is, kan ook uitkomst bieden. Naast een lage luchtvochtigheid vinden zilvervisjes een temperatuur onder de 18 0C ook niet prettig.

Zilvervisjes bestrijden met een val

Bestrijden met behulp van een zilvervisjesval is goed maar geen definitieve oplossing. Zolang het binnenklimaat van een woning geschikt blijft voor zilvervisjes zullen ze in de woning blijven of binnenkomen. De beste remedie om ze te bestrijden is door te zorgen dat het binnenklimaat van een woning zodanig wordt aangepast, dat ze niet overleven.

 

Verminderen vochtigheid in huis

Naast ventileren om het vochtgehalte in een woning te verminderen, kan ook het aanpakken van de kruipruimte bijdragen aan het verminderen van vocht in huis. Veel kruipruimtes zijn vochtig door optrekkend vocht of slechte ventilatie. Het vocht kan via de muren de woning verder intrekken waardoor de luchtvochtigheid in de gehele woning hoog is. Daarmee is de hele woning een geschikte leefplek voor zilvervisjes. Een droge kruipruimte zorgt voor een beter binnenklimaat in de woning en maakt daarmee de woning ongeschikt voor zilvervisjes.

 

Droge kruipruimte met schuimbeton

Een droge kruipruimte kan bereikt worden door de kruipruimte te isoleren met schuimbeton. In de kruipruimte zelf worden alle naden en kieren dichtgestopt. Op de bodem komt een laag plasticfolie die het vocht dat vanuit de bodem naar boven trekt, tegenhoudt. Door vervolgens de kruipruimte vol te storten met schuimbeton, ontstaat een isolatiepakket waarmee vocht niet langer een kans krijgt. De luchtvochtigheid in de kruipruimte neemt af. Ook optrekkend vocht dat vanuit de kruipruimte via de muren de woning intrekt, verdwijnt. Als de kruipruimte helemaal droog is en het vocht uit de muren is verdampt, zal de woning niet langer in trek zijn bij zilvervisjes.

 

Tips om zilvervisjes tegen te gaan

Behang vastplakken

Zorg dat behang goed vastgeplakt is tegen de muur. Losse stukken behang zijn voor zilvervisjes ideale schuilplaatsen waar ze zich rustig kunnen verstoppen en zich vermenigvuldigen. Loop daarom de boven- en onderranden goed na en plak losse randen goed vast.

Bewaar papier in plastic boxen

Boeken en papier op een warme zolder zijn voor zilvervisjes het walhalla. Ze voeden zich met cellulose, een grondstof voor papier en karton. Berg boeken en papier daarom niet op in kartonnen dozen. Hier eten ze doorheen waarna ze schade aanrichten aan de inhoud. Beter is om goed afsluitbare plastic boxen te gebruiken.

 

Afdichten naden en kieren

Dicht naden en kieren goed af met kit. Check ramen, kozijnen, hoeken en deuren regelmatig of er geen kleine openingen zijn. Kom je een gaatje of kiertje tegen, kit dit dan direct af. Hiermee voorkom je dat zilvervisjes zich verstoppen op die plek.

 

Niet dweilen

Om een vloer schoon te maken en zilvervisjes tegen te gaan, is stofzuigen beter dan dweilen. Een vochtige of natte vloer is voor zilvervisjes alleen maar fijn. Daarnaast kun je met een stofzuiger langs de plinten van de vloer zuigen en daarmee verstopte zilvervisjes en eitjes weghalen. Iets wat met een dweil niet mogelijk is.

 

Ventileren

Droge lucht in huis vinden zilvervisjes niet fijn. Goede ventilatie zorgt voor een lagere luchtvochtigheid waardoor zilvervisjes niet overleven. Zorg dus dat elke ruimte in een woning regelmatig geventileerd wordt.

 

Schade door zilvervisjes voorkomen

Zilvervisjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid van mensen maar kunnen in grote aantallen wel een plaag vormen voor boeken en andere materialen in de woning waarin cellulose is verwerkt. Ze kunnen het beste worden bestreden door de luchtvochtigheid in de woning te verlagen en de temperatuur in de woning onder de 18 0C te houden, zeker als deze ruimtes niet veel gebruikt worden. Met deze maatregelen voorkom je dat er zulke grote aantallen zilvervisjes in je woning komen, dat ze een plaag vormen.

 


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.