Wat is een kwaaitaalvloer?

Een kwaaitaalvloer is een prefab betonnen systeemvloer van gewapend beton. De vloer draagt de naam van de producent: Firma Kwaaitaal Vormbeton bv uit Rotterdam. Deze vloeren zijn in de periode 1965 tot 1983 toegepast als begane grondvloer voor woningen en bedrijfspanden.

Problemen met kwaaitaalvloeren

Bij de productie van kwaaitaalvloeren is calciumchloride gebruikt om het beton sneller te laten uitharden. Hierdoor kon de productiesnelheid verdubbeld worden. Later bleek, dat calciumchloride corrosie van de wapening veroorzaakt. Door deze corrosie zet de wapening uit. Dit uitzetten drukt de buitenste betonlaag weg. Het beton valt – letterlijk – van de wapening af. De vloer is dan verzwakt en kan buigen of zelfs helemaal barsten. De corrosie van wapeningsstaal in beton wordt ook betonrot genoemd.

Herkennen van een kwaaitaalvloer

Een kwaaitaalvloer is te herkennen aan de gewelfde onderkant. De welving, of bogen, bestaat uit elementen van 50 cm breed en een hoogte van 18 of 20,5 cm. Ook staat bij sommige vloeren de naam Kwaaitaal op de kopse kant van de vloer.

Naast een kwaaitaalvloer bestaat ook de mantavloer. Een mantavloer is te onderscheiden van een kwaaitaalvloer door de vlakkere onderkant. Bij een mantavloer zijn de elementen 120 cm breed. Bij beide vloeren is er sprake van corrosie-problemen.

Een huis kopen met kwaaitaalvloer

Gelukkig zijn niet alle kwaaitaalvloeren gevoelig voor betonrot. Bij ongeveer 25% van alle kwaaitaalvloeren is er sprake van een verhoogd risico op betonrot. Voor deze vloeren geldt dat er enig moment maatregelen moeten worden genomen om de vloer te repareren of te vervangen.

Wilt u een huis kopen met een kwaaitaalvloer, laat dan altijd een bouwkundige inspectie uitvoeren. Tijdens de inspectie wordt gekeken naar de ernst en hoeveelheid schade. De bevindingen worden vastgelegd in een rapportage. In deze rapportage wordt ook meteen een hersteladvies opgenomen.

Herstellen kwaaitaalvloer

Herstellen of repareren van een kwaaitaalvloer is soms mogelijk. Een kwaaitaalvloer die licht is aangetast, kan hersteld worden door bijvoorbeeld handmatig cementgebonden reparatiemortel op de aangetaste plaatsen aan te brengen. Reparatie van de vloer gebeurt altijd aan de onderzijde van de vloer.

Is de schade groter en kan de vloer niet meer met reparatiemortel worden versterkt, dan is het mogelijk om een ondersteunende constructie onder de vloer aan te brengen. Deze constructie komt in de kruipruimte en zorgt ervoor dat de vloer niet kan doorzakken. Deze manier van repareren is toepasbaar als er sprake is van enkele beschadigde elementen. Gemiddeld komen de kosten van het herstellen van een kwaaitaalvloer uit op € 5000,--.

Indien de gehele vloer verzwakt is, is het beter om de kwaaitaalvloer te vervangen.

 

Kwaaitaalvloer

Verlengen levensduur kwaaitaalvloer

Het is mogelijk om de levensduur van een kwaaitaalvloer te verlengen. Een van de maatregelen is het beperken van de inwerking van vocht. Corrosie treedt op als gevolg van de inwerking van vocht. Kwaaitaalvloeren zijn het meest gebruikt als begane grondvloer. Bij het merendeel van de woningen, bevindt zich onder de vloer een kruipruimte. Als deze (erg) vochtig is, versnelt dit vocht de corrosie of betonrot van de vloer. Daarom is het beter om niet alleen de vloer te laten repareren of constructief te versterken maar ook de kruipruimte te isoleren.

Bodemisolatie bij kwaaitaalvloer

Isoleren van de kruipruimte kan door het toepassen van bodemisolatie. Hierdoor wordt condensatie van vocht tegen de onderkant van de vloer voorkomen. Geschikte materialen voor bodemisolatie zijn isolatieparels of isolatiechips. Voordeel van deze materialen is dat ze gaan drijven als er water in de kruipruimte komt te staan. Bij een voldoende dikke laag sluiten ze het wateroppervlak af waardoor water niet kan condenseren en de onderkant van de vloer droog blijft. Voldoende ventilatie is hierbij wel van belang.

Geen vloerisolatie bij kwaaitaalvloer

Vloerisolatie is bij een kwaaitaalvloer een slechte keuze. Door isolatie tegen de onderzijde van de vloer aan te brengen, zijn corrosie en de daarmee samenhangende problemen niet langer zichtbaar. De schade door betonrot kan zich verder uitbreiden, zonder dat u daar zicht op heeft. In het slechtste geval raakt de vloer zodanig verzwakt dat deze doorbuigt. Op dat moment heeft u een acuut probleem waarop directe actie moet worden ondernomen.

 

Vervangen kwaaitaalvloer

Uit de inspectie van de constructeur kan blijken dat de vloer te ernstig is aangetast. In dat geval is het niet meer mogelijk om de vloer te repareren. Het vervangen van de complete vloer is dan nog de enige optie. Gaat u de vloer vervangen, dan heeft u de keuze uit diverse oplossingen. Kiest u voor vloerisolatie met schuimbeton, dan kan hierin meteen de vloerverwarming weggewerkt worden.

Advies bij herstellen of vervangen kwaaitaalvloer

Heeft u een woning met een kwaaitaalvloer dan is het verstandig om de vloer te laten inspecteren. Afhankelijk van de uitkomst van de inspectie kunt u de vervolgstappen bepalen. Wij geven u graag advies bij het herstellen of vervangen van uw kwaaitaalvloer.

Schuimbeton als oplossing constructieproblemen?

Schuimbeton kan in veel gevallen inderdaad oplossingen bieden voor de kwaaitaalvloer die constructieproblemen heeft. Enkele situaties waarin schuimbeton als oplossing kan dienen zijn:

  • Isolatie: Schuimbeton heeft uitstekende isolerende eigenschappen, wat het geschikt maakt voor het isoleren van vloeren, funderingen of wanden. Het kan helpen bij het verminderen van warmteverlies en het reguleren van de temperatuur in gebouwen.
  • Lichtgewicht constructie: De lichtheid van schuimbeton maakt het handig voor situaties waar gewicht een probleem is. Bijvoorbeeld bij het opvullen van holtes of bij het realiseren van vloeren op hogere verdiepingen zonder extra gewicht toe te voegen.
  • Vochtafsluiting: Schuimbeton kan worden gebruikt om vochtproblemen aan te pakken, bijvoorbeeld door het opvullen van kruipruimtes of andere ruimtes waar vocht zich ophoopt. Het kan helpen bij het voorkomen van vochtproblemen in de constructie.
  • Verbeterde bodemstabiliteit: Het injecteren van schuimbeton in de bodem kan helpen bij het stabiliseren van grondlagen, bijvoorbeeld bij het versterken van funderingen op zwakkere grond.

 

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat hoewel schuimbeton veel voordelen heeft, het niet per se een universele oplossing is voor alle bouwproblemen. Het succes ervan hangt af van de specifieke eisen en omstandigheden van het project. Een zorgvuldige evaluatie van de behoeften en mogelijke oplossingen is altijd cruciaal bij het kiezen van het juiste bouwmateriaal of -methode.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.