Bescherm uw vloer met een stucloper

Een stucloper wat ook soms ook protectie karton wordt genoemd wordt vaak gebruikt om de vloer te beschermen tijdens de verbouwing. Het materiaal is soms gemaakt van stevig Kraft-karton en heeft aan beide zijden een waterdichte PE-laag. Hierdoor is het zelfs mogelijk om de folie te gebruiken bij buitenwerk, zoals op steigers. Er zijn een aantal verschillende soorten stuclopers die worden gebruikt voor verschillende ondergronden. Zo heb je een stucloper voor harde, zachte en verse vloeren. Hieronder lees je alle benodigde informatie over de stucloper. Waaronder de verschillende toepassingen, prijzen en instructie over het leggen van de folie met filmpje. Dus lees snel verder en kom meer te weten over dit product!

Stucloper

Soorten stucloper

Zoals hiervoor al aangegeven zijn er een aantal verschillende soorten stuclopers die worden gebruikt voor verschillende ondergronden. Zo heb je een stucloper voor harde, zachte en verse vloeren. Hieronder vindt je welke stuclopers geschikt is voor jouw vloer.

Stucloper harde vloer

De stucloper voor harde vloeren wordt veruit het meest gebruikt. Dit is de gewone afdekfolie die speciaal ontwikkeld is voor het afdekken van veelgebruikte harde ondergronden. Zoals tegels, hout, laminaat, parket en droog beton. Daarnaast kan het afdekmateriaal  op verschillende vlakken worden ingezet. Zo is de folie uitermate geschikt voor het beschermen van trappen. En is het perfect te gebruiken wanneer er steeds in en uit huis gelopen wordt. Dit komt vaak voor bij verhuizen, verbouwen, renovatie, etc.

Stucloper harde vloeren

Stucloper harde vloeren

Milieuvriendelijke stucloper

"Naast het bestaan van gecoate stuclopers is er ook ongecoate stucloper beschikbaar. Deze heeft geen PE-coating, waardoor het slechts een lichte vochtbestendigheid biedt. Bovendien is het 100% milieuvriendelijk en kun je het na gebruik gewoon bij het oud papier doen. Deze stucloper is zeer scheurvast en afveegbaar, net als de gecoate stuclopers. Deze soort stucloper wordt voornamelijk gebruikt op harde vloeren

Stucloper zachte vloer

Stucloper voor zachte vloeren, ook wel vilt stucloper genoemd, is een uniek materiaal dat is gemaakt van vilt en PE plastic, wat het zeer duurzaam maakt. Bovendien is deze stucloper schokabsorberend, vloeistofdicht en antislip, waardoor het product geschikt is voor bijvoorbeeld schilderwerk of andere werkzaamheden. In vergelijking met kartonnen stuclopers is vilt stucloper duurder in aanschaf, maar het is volledig herbruikbaar, in tegenstelling tot kartonnen stuclopers die na slechts één keer gebruik moeten worden weggegooid.

Daarnaast is deze stucloper speciaal ontwikkeld voor het afdekken van ondergronden zoals vloerbedekking en tapijten. Dankzij de kleeflaag aan de onderzijde blijft de afdeklaag uitstekend op het tapijt liggen en verschuift deze niet. Het aanbrengen van deze stucloper is vrij eenvoudig: je hoeft alleen de rol met je voet vooruit te duwen, en het tapijt wordt veilig afgedekt. Het verwijderen van het product gaat ook heel gemakkelijk en laat geen lijmresten achter. Stucloper voor zachte vloeren is dé oplossing voor het beschermen van tapijt en gestoffeerde trappen. Naast gebruik op zachte ondergronden is dit materiaal ook prima geschikt voor harde vloeren en kan zelfs buiten worden toegepast.

Stucloper zachte vloer

Stucloper voor zachte vloeren

Stucloper ademend

Deze stuclopers zijn speciaal voor natte/vochtige vloeren gemaakt die korte tijd geleden zijn geplaatst. Ze worden ook wel ademvlies of ademend afdekvlies genoemd. De speciale samenstelling van het ademvlies zorgt voor een ademende werking. Waardoor de afgedekte vloer kan ventileren. Veel vers gelegde of gevoelige ondergronden moeten goed kunnen uitharden en ademen. Wanneer dit niet gebeurt, kan kristallisatie ontstaan. Daarbij bestaat de kans dat er vlekken, kleurverschil of onthechting ontstaan. Stucloper ademend houdt het vuil tegen en zorgt ervoor dat de vloer kan drogen.

Stucloper ademend 

Stucloper voor natte/vochtige werkzaamheden

Welke stucloper moet ik gebruiken voor mijn vloer?

Antwoord: Er zijn verschillende soorten stuclopers voor diverse ondergronden. Zo zijn er stuclopers voor harde vloeren zoals, tegels, hout, laminaat, PVC enz. Hetzelfde geldt voor zachte vloeren zoals tapijt/vloerbekleding en verse vloeren. Dit zijn natte vloeren die moeten drogen zoals bijvoorbeeld de betonvloer. Kijk welke soort vloer jij hebt en kies daaruit je stucloper. Zo is je ondergrond goed beschermt en is de afdekfolie makkelijk toepasbaar.

Prijs stucloper

De prijs van een rol stucloper is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit en het type stucloper. De geschatte prijs van een rol stucloper van 50 meter lang en 1,50 meter breed bedraagt ongeveer €29,16. Voor de aankoop van stucloper kunt u direct contact opnemen via het volgende telefoonnummer: 06-27379838

Stucloper goedkoop

Veel mensen willen vaak de goedkoopste stucloper voor elke klus. Maar dit is niet aan te raden. Bij kleine klusjes is het heel verstandig op goedkoop afdekvlies te kopen want er worden dan geen zware handelingen verricht. Hierdoor zal het afdekmateriaal niet snel scheuren of kapot gaan. Zijn de klussen daarentegen zwaarder en groter, koop dan nooit goedkoop afdekmateriaal. De kans dat het materiaal dan gaat schuren is vele malen groter. Hierdoor wordt de kans op vloerbeschadiging groot. Koop dus altijd stucloper van redelijke kwaliteit bij grote klussen.

Stucloper leggen

Stucloper leggen kan fout gaan. Vooral als het de eerste keer is dat je het doet. Kijk hieronder voor een uitgebreid stappenplan met alle benodigde informatie en tips voor het leggen van stucloper. Het op de juiste manier afdekken van de vloer is belangrijk om schade te voorkomen. Na aanschaf van de afdekfolie adviseren wij de rollen direct na levering binnen te leggen om het materiaal schoon en droog te houden. Dit garandeert een goede verwerkingskwaliteit. Vocht en vuil kunnen het tapen van de naden bijvoorbeeld bemoeilijken.

Aandachtspunten

Als u stucloper gebruikt is het heel belangrijk dat u de vloer niet afsluit. Zorg er altijd voor dat vocht dat in de vloer zit kan verdampen. Als dit niet gebeurt is er sprake van restvocht.
Dus als u bijvoorbeeld een zandcementvloer heeft of een gietvloer waarvoor veel vocht is gebruikt, dan is het belangrijk dat u het vocht de mogelijkheid geeft om te verdampen.
U kunt eventueel kiezen voor een damp doorlatende folie. Beter is als u het folie in de avond verwijderd zodat het restvocht goed uit de vloer kan trekken.
Als u een vloer afwerkt met een eindvloer is het heel belangrijk dat de onderliggende vloerdelen droog zijn.

Benodigdheden

Zorg ervoor dat je deze spullen bij de hand hebt voordat je begint:

  1. De juiste stucloper voor je ondergrond
  2. Een stanleymes
  3. Een stuk karton of plankje om op te snijden
  4. Stucloper tape indien de afdekfolie geen kleef-laag heeft

Stucloper tape

Deze tape is de ideale tape om de naden van afdekfolie te plakken. De tape kan goed hechten op de afdekfolie en kan op veel gladde oppervlakken hechten. We raden aan om deze tape te gebruiken om goed en snel te plakken.

1. Voorbereiding

Zorg ervoor dat de ondergrond droog, stof en vuilvrij is voordat je begint. (Rekening houdend met de droogtijd van een eventueel behandeld oppervlak.)

2. Begin langs de kant

Aangezien het afdekfolie de eigenschap heeft om aan het einde te krullen. Is het zinvol om de eerste stroken langs de muren te leggen. Plak de folie tijdelijk in de hoeken van de kamers. snij nu de randen op maat met de stanleymes. Let op: gebruik altijd een snijplankje of een stuk karton bij het snijden. Zie het filmpje voor instructie.

3. Vloer afdekken

Zijn alle randen nu bedekt? Begin dan met de volgende baan langs de eerst baan. Laat de
banen minimaal 5 cm overlappen. Plak de naden bij voorkeur af met brede stucloper tape. Herhaal dit proces totdat de hele vloer is bedekt.

Stucloper welke kant boven?

Antwoord: Bij de meeste afdekfolies kun je de rol gewoon uitrollen. Het maakt dan niet uit welke kant boven of onder is. Heb je een afdekfolie met kleefkant? In dat geval moet de kant die NIET kleeft boven. Wil je honderd procent zeker zijn? Neem dan contact op met de leverancier van de folie.

Trap afdekken met stucloper

Gaat u op de boven verdieping verbouwen en wilt u de trap netjes houden? Kies dan de juiste folie om je trap mee te beschermen. Net als met vloeren hebben trappen ook een folie nodig die geschikt is voor de ondergrond. Hieronder leggen we uit welke folie jij nodig hebt voor je trap.

Trap van tapijt afdekken

Is jouw trap gemaakt van tapijt? Gebruik in dat geval afdekfolie voor zachte ondergronden. Die zijn speciaal ontwikkeld voor het bedekken van tapijten en dus trappen met vloerbedekking. Deze folie hecht perfect en glijdt niet weg. Binnen een minuut creëer je een doorgang op de trap. Perfect voor het beschermen van trappen met tapijt. 

Trap van hout afdekken

Voor het afdekken van houten trappen kunt u het best gebruik maken van een zelfklevende folie die speciaal is ontwikkeld om harde ondergronden zoals laminaat, tegels en linoleum te beschermen. Deze stucloper is alleen geschikt voor het afdekken van houten trappen die NIET met lak of verf zijn behandeld. De folie is gemakkelijk aan te brengen en biedt een goede bescherming voor houten trappen. Dit soort folie kun je bijvoorbeeld kopen op de website van Easydek.

Stucloper Gamma

Veel mensen kopen stucloper bij de Gamma. Let wel op dat je juiste beschermfolie kiest. Want vaak is het deskundig advies beperkt bij grote bouwmarkten. Gebruik bij het klussen een afdekmateriaal om vloeren, trappen en meubels te beschermen tijdens het schilderen of schuren. Het aanbrengen kost wat tijd, maar scheelt veel schoonmaakwerk. Sommige materialen zijn speciaal ontworpen om te beschermen tegen beschadiging. Er is een zelfklevend omslagmateriaal, andere producten kunnen samen met (verf) tape gebruikt worden.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.