Het soortelijk gewicht van een normaal verdicht beton is ongeveer 2400 kg/m³.
Bij beton dat niet is verdicht is het soortelijk gewicht 2300 kg/m³.
Voor gewapend beton in verdichte toestand is de dichtheid ongeveer 2500 kg/m³.
De gewicht van schuimbeton als isolatie is tussen de 400 en 1600 kg/m³.

Woonbeton

Woonbeton (ook wel gevlinderde betonvloer om op te wonen is een naadloze betonvloer die in verschillende diktes gestort kan worden. Het gieten van beton gaat bijzonder snel omdat je geen laag overeen moet of en voeg moet uitvoeren. Een vloer van beton is trouwens goedkoper dan een klassieke tegelvloer. 

Beton is vaak de ideale oplossing voor in je bedrijf dankzij de hygiënische kwaliteit. Dankzij de naadloze afwerking zijner geen voegen die aangetast kunnen worden door bijtende producten. De vloer is eenvoudiger te poetsen en droogt erg snel.

Ook als fabrieksvloer komt betonvloer sterk tot zijn recht. Vrachtwagens en heftrucks kunnen er probleemloos over rijden, zonder de vloer te beschadigen. Ook wanneer er zware stukken omvervallen, zal de schade heel erg meevallen, tegenover traditionele vloeren.l

Wat is soortelijk gewicht?

Het soortelijk gewicht van materialen geeft aan wat de hoeveelheid massa is in een bepaald volume. Dit wordt aangegeven met de Griekse letter ρ (rho). Hierbij wordt de massa door het volume gedeeld.

Meestal wordt het soortelijk gewicht weergegeven in g/cm³ of in kg/m³. Dit kan omgezet worden in de volgende verhouding: 1000 kg/m3 = 1 g/cm³ = 1 kg/dm³.

soortelijk gewicht beton

Wat bepaald het soortelijk gewicht van beton?

Beton is een mengsel van zand, water, grind of steenslag en cement. Deze grondstoffen worden in een bepaalde verhouding met elkaar vermengd. Het is deze dosering die het soortelijk gewicht van het beton bepaalt. Hoe hoger dat gewicht, des te steviger is het betonmengsel. Alle soorten en bijhorende verhoudingen hebben zijn eigen voor- en nadelen.

Het spreekt voor zich dat er niet bij elke klus dezelfde verhouding wordt gebruikt. Het soortelijk gewicht van beton om een fundering voor een gezinswoning moet bijvoorbeeld een stuk hoger zijn dan bij een betonnen basisvloer.

Het soortelijk gewicht van beton omlaag brengen

Door Geëxpandeerde kleikorrels bij de beton te doen gaat het gewicht omlaag. kleikorrels zijn kleine bolletjes op basis van keramisch materiaal. Dankzij hun luchtige structuur verbeteren deze korrels de isolatiewaarde van een constructie betonsoort. Soms worden ze puur gebruikt worden, maar ze worden door ons vaak vermengd met beton. Zo maken wij een isolatiebeton. De geëxpandeerde kleikorrels in combinatie met ons schuimbeton maken wij de beton nog lichter en verhogen de isolatiewaarde.

Veel gestelde vragen

Wat is het soortelijke gewicht van beton?

Het soortelijk gewicht van een normaal verdicht beton is ongeveer 2400 kg/m³

Wat is het soortelijke gewicht van gewapend beton?

Voor gewapend beton in verdichte toestand is de dichtheid ongeveer 2500 kg/m³

Wat is het soortelijk gewicht van schuimbeton?

De dichtheid van schuimbeton is gelegen tussen de 600 en 1600 kg/m³.

Wat is het soortelijk gewicht van lichtgewicht beton?

Beton met een dichtheid onder de 2000 kg/m3 is lichtbeton.