Waarom visgraat laminaat?

Een visgraat laminaat vloer is een afwerkvloer gemaakt van kunststof die een 'houtlook' heeft en in de vorm van een visgraat patroon word gelegd. De laminaatvloer is een goedkoper alternatief voor een parketvloer. Net als parket is ook laminaat een uitstekende eindvloer voor onze dekvloeren van anhydriet, magnesiet of zandcement. Recentelijk is de visgraat laminaatvloer steeds populairder geworden. Niet gek want een visgraatvloer straalt stijl en luxe uit. Op deze pagina komt u alles te weten over de visgraat laminaatvloer.

visgraat laminaat

Wat is laminaat precies?

Dat is een vraag die veel mensen stellen omdat dit soort vloeren soms wat verwarring met zich meebrengt. De laminaatvloer is gemaakt van composietpanelen. Composietmaterialen zijn meestal samengesteld uit vier verschillende componenten. Dit is één van de verschillen met PVC-vloeren. De onderdelen vormen de verschillende lagen waaruit het laminaat bestaat. Daarom heeft deze vorm van vloerbedekking een aantal verschillende kenmerken. Kortom, dankzij de unieke samenstelling van laminaatvloeren heeft het meer voordelen dan vloeren van slechts één materiaal (zoals PVC-vloeren). 

De meeste laminaatvloeren zijn dus opgebouwd uit 4 lagen.
Als we van boven naar onder kijken ziet de samenstelling er volgt:

  1. Beschermlaag (bovenste laag) 
    Dit is een transparante papier laag die bewerkt is met melaminehars. Deze hars zorgt ervoor dat de papier laag waterbestendig en zeer hard wordt. Hierdoor kan vocht zich moeilijk in de onderliggende lagen binnendringen en zorgt deze laag ook gelijk voor een barrière tegen de UV stralen.
  2. Foto laag
    Grote prints zijn gemaakt van hout of tegelstructuur en worden onder hoge druk op de eerste laag gedrukt. Daarom zie je een afbeelding van planken, tegels of stenen. Op deze manier zijn ook diverse andere prints mogelijk.
  3. HDF-laag
    Door deze laag wordt de laminaatvloer zeer sterk. De HDF-laag (High Density Fiberboard) is de grote broer van het welbefaamde MDF.
  4. Onderlaag
    De onderste laag van gelamineerd hout lijkt erg op de eerste laag. Dit is ook een papierlaag die is behandeld met melaminehars. Hiervoor zijn twee redenen. Ten eerste moet het eventuele opstijging van vocht/condens kunnen voorkomen, maar ook de stabiliteit van de laminaatvloer waarborgen.

Visgraat laminaat kopen

Wilt u visgraat laminaat kopen? Zie hieronder onze collectie met inspirerende voorbeelden. Let op, de kleuren kunnen wel wijken van het echte. Daarom kunt u beter langskomen in onze showroom. Daar geven we gemakkelijk deskundig advies en kunt u de vloeren in het echt zien. Het adres is Meiland 17 Obdam, de koffie staat er altijd klaar.

Is visgraad laminaat geschikt als badkamervloer?

Iedereen die laminaat in een badkamer wil plaatsen, moet er speciaal op letten dat de vloer geschikt is voor gebruik in natte ruimtes en is goedgekeurd door de fabrikant. Aangezien laminaat een vloer is die voornamelijk uit hout bestaat in plaats van uit kunststof, moet deze bijzonder goed worden beschermd tegen vocht en de daarmee samenhangende uitzetting.

De traditionele vloer in de badkamer is voor veel mensen nog steeds de klassieke tegelvloer. Geen wonder, want het is waterdicht, gemakkelijk schoon te maken en heeft zich al jarenlang bewezen als badkamervloer. Het leggen van tegels is echter moeilijk en kan niet door iedereen worden gedaan. Voor iedereen die zijn eigen vloeren in de badkamer wil leggen en misschien niet van tegels houdt, is laminaatvloeren voor natte ruimtes een goede keuze.

Visgraat laminaat onderhouden

De Laminaatvloer is een hygiënische vloer. Dit komt omdat er niet zoveel onderhoud nodig is en de vloer eenvoudig en vlot schoon te maken is. De meeste vloeren hebben bij aankoop al een beschermlaag.  Vroeger stonden we vele uren te schrobben om onze vloeren schoon te maken, vandaag de dag boenen we vloeren vliegensvlug. Zeker als het gaat om een laminaatvloer.

Voorkom schade en vuil

  1.  Leg een deurmat klaar bij je voordeur. Zand en kleine stenen zijn de grootste vijanden van de vloer. Als ze onder de zool zitten, zullen ze op deze toplaag krassen veroorzaken die moeilijk te verwijderen zijn. Het is natuurlijk een goed idee om van schoenen en pantoffels te wisselen zodra je thuiskomt!
  2. Plak beschermend vilt onder de poten van stoelen of meubels die vaak bewegen. Daarnaast blijft er bij het verplaatsen van bijvoorbeeld een stoel vaak stof achter dat krassen kan veroorzaken.

Visgraat laminaat schoonmaken

Iedere vloer waarop geleefd word moet worden schoongemaakt, dus ook de onderhoudsvriendelijke laminaatvloer. Maar hoe en waarmee? Dat gaan wij u uitleggen!

visgraat laminaat onderhouden

Stof en loszittend droog vuil

Haal stof en loszittend droog vuil weg doormiddel van stofwissen, het liefst met een geïmpregneerd wisdoekje. Stofzuigen kan ook alleen zijn zand en kleine steentjes de grootste vijand van deze vloer. Om kleine krasjes te voorkomen is het verstandig om te stofzuigen met de borstels naar beneden.

Hardnekkige vlekken

Heb je tegen het glas aangestoten of is het bord gevallen? Veeg vloeistof of voedsel onmiddellijk af met absorberend keukenpapier. Daarna de vloer afnemen met een licht vochtige doek, eventueel met een neutraal reinigingsmiddel voor laminaatvloeren. Als de vlek erg hardnekkig is, kun je een beetje aceton op de doek doen en de vlek gebruiken om deze te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen aceton in het gewricht komt.

Vastzittend vuil, vlekken en strepen

Als je de vloer wilt dweilen, is een licht vochtige microvezeldoek meestal voldoende. Het is erg belangrijk om de dweil of doek uit te wringen voordat u deze gebruikt. Zelfs als je laminaat een beschermende laag heeft, kan er te veel water door de openingen tussen de planken in de vloer sijpelen, waardoor deze opzwelt. Als er geen hardnekkige vlekken zijn, is afnemen met water voldoende. Je kunt ervoor kiezen om een ​​beetje witte azijn aan het water toe te voegen. Laat je sneakers zwarte strepen achter op het laminaat? Dan is krachtig wrijven met een microvezeldoek meestal voldoende.

Krassen op visgraat laminaat

Als uw vloeroppervlak krassen heeft, ga dan naar een doe-het-zelf- of speciaalzaak. Ze verkopen specifieke reparatie- of reparatiesets om uw vloer er weer als nieuw uit te laten zien.

Visgraat laminaat met vloerverwarming

U wilt laminaatvloeren hebben, maar u wilt ook genieten van de voordelen van vloerverwarming. De vraag is natuurlijk: kan laminaat worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming? Het antwoord is ja, maar er zijn enkele kanttekeningen waarmee u rekening moet houden. Als u het verkeerde type laminaat of ondervloer koopt, is vloerverwarming nutteloos. Laminaatvloeren zijn prima te combineren met vloerverwarming, maar hebben bepaalde beperkingen. U moet bijvoorbeeld oppassen voor overmatige temperatuurschommelingen. Het is aan te raden om de verwarming nooit hoger te zetten dan 27 graden en nooit lager dan 15 graden. Als u de temperatuur verandert, doe dit dan geleidelijk. Op deze manier voorkom je dat de vloer teveel werkt en gaat zwellen.

Dikte

Let ook op de dikte van het aangeschafte laminaat. Logischerwijs heeft het geen zin als het te dik is. De dikte van 8 mm is ongeveer de maximale dikte waarmee het maximale voordeel uit vloerverwarming kan blijven worden gehaald.

Hittebestendigheidsgraad

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kopen van laminaat en vloeren is de hittebestendigheid. De waarde mag niet te hoog zijn, anders wordt het effect van vloerverwarming teniet gedaan en moet de ruimte meer verwarmd worden om de gewenste temperatuur te bereiken. Koop daarom laminaten en onderlagen met een hittebestendigheid van maximaal R 0.1.

Wat is de beste vloerverwarming onder visgraad laminaat?

Infrarood vloerverwarming is de beste vloerverwarming voor onder andere visgraad laminaat.
De ultradunne folie van 0,38 mm dik komt direct op de geïsoleerde vloer te liggen, waardoor de hoogte beperkt blijft dit geeft een groot voordeel, deuren hoeven dus niet ingekort worden.
Door de snelle reactie en gelijkmatige verdeling van de warmte is deze techniek zeer goed en heel comfortabel, efficiënt en veelal duurzaam in combinatie met zonnen panelen.
De infrarood vloerverwarmingsfolie is beschikbaar in een breedte van 50, 75, 100, 125, 150, 175 of 200 cm (100 of 160 watt per m²) en 40, 60, 100cm (50 watt per m²). Hierdoor is deze methode van elektrisch verwarmen geschikt voor alle type ruimtes geworden, waarbij kan worden gekozen voor comfort of gewoon als hoofdverwarming! Lees hier meer over infrarood vloerverwarming.

Voordelen visgraat laminaat

  • Sterk
  • Lange levensduur
  • Onderhoudsarm
  • Makkelijke plaatsing
  • Kan in vochtige ruimtes worden geplaatst
  • Geschikt voor vloerverwarming
  • Budgetvriendelijk
  • Niet glad
  • Na plaatsing beloopbaar
  • Veel designmogelijkheden

Meer informatie

Wilt u meer informatie over Laminaatvloeren, of wilt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen? Ga dan naar onze contactpagina toe, en laat uw gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. U kunt onze vloeren ook altijd zelf in onze showroom in Obdam komen bekijken. Het adres is Meiland 17, en de koffie staat er altijd klaar.

Visgraat laminaat leggen

Inmiddels staat u op het punt om uw eigen visgraatlaminaatvloer te leggen. Maar hoe legt u een visgraatvloer? Het stappenplan voor het leggen van dit soort vloeren lees u hier!

1) Acclimatisatie

Voor het leggen van de vloer moet het laminaat eerst wennen aan de tempratuur. Dit is verstandig om te doen want hierdoor word het lekker soepel en hanteerbaar. Dus leg het laminaat minimaal 48 uur in een ruimte met een kamertemperatuur van 18 tot 25 graden en een aanbevolen luchtvochtigheid van 50 tot 60 procent. U heeft de eerste stap gezet en binnen twee dagen kunt u weer verder met het leggen van de vloer.

2) Voorbereiding dekvloer

Het soort dekvloer heeft een grote impact op het eindresultaat. Zorg ervoor dat de dekvloer droog, schoon en vlak is om oneffenheden in het laminaat te vermijden. Bij visgraat vloeren mag er over een lengte van 2 meter niet meer dan 2 mm hoogteverschil zitten. Om te zorgen dat het eindresultaat van de vloer vlak en stabiel is moet de ondervloer worden geëgaliseerd. De vloer kan geëgaliseerd worden met egaline. Na het egaliseren moet de ondervloer minimaal een dag drogen. Schuur dan de ondervloer om oneffenheden te verwijderen. Hierna kan het leggen van het laminaat beginnen.

3) Ondervloer leggen

Wanneer de bodem voldoende is geëgaliseerd kan er worden begonnen met het leggen van de ondervloer. Er zijn verschillende ondervloeren beschikbaar. Bepaal waar u de vloer gaat leggen. Bedek dit deel met ondervloer en snij de ondervloer op een bepaalde maat. Hiervoor kunt u een stanleymes gebruiken

4) De beginpunten maken en plaatsen

Het beginpunt wordt standaard meegeleverd bij uw bestelling van visgraat laminaat. Om onnodig zagen en berekeningen te voorkomen, raden wij u aan dit punt zo vaak als nodig te kopiëren. Het startpunt bestaat uit 5 planken die eenvoudig met elkaar te verbinden zijn. Zie het onderstaande stappenplan voor de exacte procedure.

  1. Verbind 3 rechter- en 3 linkerdelen met elkaar.
  2. Teken het af vanaf links naar rechts.
  3. Het gaat hier om beide bovenste plankdelen. Teken vanaf de binnenste hoek van de voor jou linker plank naar de buitenste hoek van de voor jou rechter plank.
  4. Pak een plankdeel om beide zijden te controleren op de lengte. Het starterspunt moet aan beide zijden even lang zijn als 1 visgraat laminaat plank.
  5. Zaag het starterspunt op maat. Bewaar de resten, deze kan je later nog nodig hebben voor kleine hoekjes.

Nu u het startpunt heeft bepaald, is het tijd om te bepalen waar u ze moet plaatsen. Maak een zigzagverband van houten delen. Leg een zigzagpatroon op de vloer over de gehele lengte van de kamer waar de vloer komt. Hiermee bepaalt u zelf hoe je de vloer plaatst en waar de punten van de vloer liggen. Vervolgens meet u de afstand tot de muur en maak je een plank volgens de maat, dit noemen we de voetplank. maak er een paar want deze heeft u hebt het later nodig. Verwijder de eerste drie of vier visgraatplanken uit het zigzagpatroon. U begint nu met het leggen van het startpunt.

Visgraat laminaat leggen

De visgraat laminaat vloer afwerken

Nu kunt u het eerste startpunt plaatsen. Gebruik het om de eerste voetplank te verbinden en schuif deze naar de muur. Houd rekening met de minimale afstand tot de muur (1 cm). Vervolgens kunt u het tweede startpunt aansluiten en eerst op het juiste bord. Nu kunt u het tweede punt met de extra plank verbinden met het eerste startpunt. Verbind vervolgens de linker plank om de sterkte te vergroten. Nu kunt u de linker en rechter delen gebruiken om hem naar de muur te verlengen. Herhaal deze handeling totdat het visgraat laminaat volledig is gelegd!
Vindt u het toch lastig om de vloer zelf te leggen? Dan willen wij dat graag voor u doen! Neem hier contact met ons op.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.