Wilt u een vloertegels leggen in uw badkamer of gewoon in uw woonkamer? Dat kan.
Als u een mooie tegelvloer wilt aanleggen is het praktisch als u weet hoe dit in zijn werk gaat. In het onderstaande overzicht leggen wij het u uit.

Voorbereiding vloertegels leggen

Voor een nette vloer heeft u voldoende tegels nodig. Begin door te bereken hoe groot de oppervlakte is van uw vloer is. U kunt dan aan de hand van het oppervlak van uw tegels berekenen hoe veel tegels u nodig heeft. U moet wel rekening houden met de lengte van de voegen.
Het is ook belangrijk de ondervloer voldoende egaal is voordat u te tegels gaat leggen. U kunt de ondervloer eventueel egaliseren met egaline. Verder moet alle rommel van de vloer zijn verwijderd voordat u begint.

De tegellijm aanmaken

U maakt de tegellijm aan op de manier zoals dit op de verpakking staat vermeld. Gebruik een lijmkam om de tegellijm egaal over het vloeroppervlak te verdelen. Begin niet met tegelen bij de deur, want dan sluit u uzelf op en kunt u niet meer naar buiten.

De tegellijm droogt snel, dus zorg ervoor dat u ook snel begint met tegelen voordat de lijm is opgedroogd. Het is beter om telkens een klein stukje lijm aan te brengen op de vloer, en dit direct te betegelen.

Betegelen

Bij het leggen van de tegels is het verstandig om gebruik te maken van voegkruisjes. Hierdoor is het makkelijke om alle tegels mooi op een rij te leggen. Tegels die niet egaal lopen moet u verplaatsen zodat u een mooi eindresultaat overhoud.

Mogelijk zijn er lastige delen zoals buizen die in de weg zitten. Hier zult u dan omheen moeten tegelen. Hiervoor kunt u gebruik maken van een tegelsnijder. Met een profiel mal kunt u de delen die u moet afsnijden goed afmeten.

Voegen

Nadat de tegellijm goed is uitgedroogd kunt u de tegelvloer afwerken door te voegen. Het voegmiddel maakt u aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Met een rubberspaan kunt u het voegmiddel aanbrengen. Zorg ervoor dat het voegmiddel goed in de voegen word aangebracht.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.