Lichtgewicht beton is uitstekend geschikt voor het construeren van gewapende en ongewapende betonconstructies wat minder gewicht moet hebben. Voor bepaalde vloeren is het een voordeel als het beton met een lagere of juist hogere massa wordt toegepast. Het wordt voornamelijk toegepast in de renovatie. Hout- en draagconstructies worden hierdoor minder belast. Dat is Ideaal voor bijvoorbeeld verdiepingsvloeren. Wij van Woodstock bieden 3 verschillende mortels van lichtgewicht beton:
- Lichtgewicht dekvloer
- Schuimbeton
- Magnesiet
Op deze pagina vertellen we meer over deze lichtgewichte beton mortels.
1. Lichtgewicht dekvloer
De Woodstock lichtgewicht dekvloer is snel verwerkbaar, stof arm, en lichtgewicht. Dit mortel is perfect voor het opvullen van kruipruimtes die niet dieper zijn dan 35 cm. De speciale cementen binden de lichtgewicht vulstoffen en geëxpandeerde glaskorrels (van gerecycled glas) tot een zeer lichte en drukvaste (Klasse C12/F3) dekvloermortel. De lichtgewicht dekvloer is net zo sterk als normale zandcement specie en bovendien snel hard en droog. Hierdoor legt u in een kwart van de tijd een vloer die net zo sterk is én lichter is voor de constructie.
lichtgewicht beton op houten vloer
De Woodstock lichtgewicht dekvloer is dé oplossing voor op houten vloeren. Het mortel kan op verschillende onderconstructies worden aangebracht voor meerdere toepassingen, zowel zwevend als ook hechtend. Daarnaast kan het goed worden gecombineerd met diverse vloersystemen. Door lichtgewicht dekvloer te combineren met een noppenplaat ontstaat een extreem lichte, zwevende vloeroplossing. Hierdoor kunnen zwevende dekvloeren met een lage opbouwhoogte toch spanning- en schadevrij gelegd worden op bijvoorbeeld houten onderconstructies. Indien de vloer ook nog verwarmd dient te worden, kan deze vloeropbouw uitgebreid worden met een vloerverwarmingssysteem. Het mortel kan rechtstreeks hechtend op steenachtige ondergronden worden aangebracht. Maar ook gecombineerd met zwaluwstaartplaten op een houten balklaag óf zwevend direct op houten
vloeren. In vergelijking met andere systemen, zijn bij zwevende toepassing op houten constructievloeren (bijvoorbeeld bij renovatie) veel voordelen te behalen.
Voordelen lichtgewicht dekvloer
- Na 3 uur beloopbaar
- Bestaat voor 40% uit gerecycled materiaal
- 100% recyclebaar
- Snel verwerkbaar
- Stof arm
- Lichtgewicht
- Duurzaam
- Drukvast
- Geschikt voor vloerverwarming
2. Schuimbeton
Schuimbeton van Woodstock is een vloeibaar mortel dat bestaat uit duurzaam bindmiddel dat opgeklopt wordt met dierlijk eiwit. Woodstock vloeren maakt zijn schuimbeton zelf op de werkplek.
Schuimbeton van Woodstock is erg licht, goedkoop, gaat lang mee en is makkelijk aan te brengen.
Houten vloer vervangen door schuimbeton
Veel oude woning in Nederland hebben nog een houten balkenvloer met daaronder een kruipruimte. Deze vloeren isoleren slecht, en door het vocht dat zich in de kruipruimte ophoopt gaan de houten balken vaak rotten. U lost beide probleem makkelijk op door de vloer te vervangen met schuimbeton. Ook verbetert u hiermee uw wooncomfort. Een schuimbeton is echter geen woonvloer/eindvloer, en moet altijd worden afgewerkt met een dekvloer zoals bijvoorbeeld een anhydrietvloer of een zandcementvloer.
Kruipruimte isolatie
In kruipruimtes onder huizen zit vaak teveel vocht. Koude voeten, schimmel en waterschade zijn enkele van de vervelende vervolgen hiervan. De kruipruimte isoleren doe je door de kruipruimte op te vullen met schuimbeton heeft u hier nooit meer last van. De vochtwerende kwaliteit van schuimbeton zorgt ervoor dat het vocht onder de woning blijft. Uw woning blijft ook beter warm, waardoor u ook nog eens op uw energiekosten bespaart.
Schuimbeton als fundering
Schuimbeton is in sommige gevallen ook goed te gebruikten als fundering. Het is relatief vlak en daardoor zeer geschikt om op verder te bouwen. Zo kan het een goed alternatief zijn voor een fundering op palen. Wel moeten we altijd rekening houden met wat erop gebouwd gaat worden: het kan alleen lichte constructies dragen.
Vloerisolatie
Schuimbeton is ook uitstekend geschikt om te gebruiken als vloerisolatie. Door vloeren met schuimbeton te isoleren slaat u verschillende vliegen in één klap. U bespaart energie, houdt vocht beter weg uit uw huis en zorgt voor een aangenamere binnentemperatuur.
De voordelen
- Goede isolerende werking
- Relatief goedkoop
- Erg licht, maar toch relatief sterk
- Gaat vocht en schimmel tegen
- Goed bestand tegen vorst en dooi
- Zelf-nivellerend
- Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar
- Lange levensduur
- Al beloopbaar na 48 uur
3. Magnesiet
Een magnesietvloer van Woodstock is een duurzame dekvloer op basis van houtvezels. De Woodstock magnesietvloer moet worden afgewerkt met een eindvloer. Het bijzondere aan magnesiet is dat het ontzettend licht is. Een stuk lichter dan anhydriet bijvoorbeeld. Daarmee is het een goed alternatief voor de anhydrietvloer en voor toepassing in (oudere) huizen met vloeren die niet veel gewicht mogen dragen. De vloer is ook goed te combineren met vloerverwarming.
Voordelen
- Erg lichte dekvloer
- Goede ondergrond voor de eindvloer
- Ligt er in tot 70-75 m2 in één dag in
- Goed op afschot te leggen
- Te combineren met vloerverwarming
- Brandveilig
- Naadloos
- Geluidsisolerend (20 dB)
Licht gewicht beton
Wij van Woodstock kunnen een lichtgewicht beton aanbrengen. Dit is een kant-en-klare oplossing met een zeer lichte betonmortel op basis van cement en lichtgewicht toeslag materiaal conform EN 206-1 en NEN 8005. Deze lichtgewicht betonvloer is 30% lichter en net zo sterk als gewoon beton en voldoet aan sterkteklasse LC25/28.
Zelf lichtgewicht beton maken
Om zelf lichtgewicht beton te maken is het belangrijk om eerst te weten hoe beton werkt. Alle beton is gemaakt van cement, grof aggregaat (zoals grind) en licht aggregaat (zoals zand en water). Het cement gebruikt water om de aggregaten met elkaar te verbinden om een hechting te vormen, waardoor het beton sterkte en lang mee gaat. Zoals de naam al doet vermoeden, is lichtgewicht beton een lichtere versie van het traditionele betonmengsel dat veel wordt gebruikt door aannemers. Het wordt gemaakt door lichtere aggregaten (zoals perliet, vermiculiet of piepschuim) te mengen in plaats van zwaardere grove aggregaten met beton om het totale gewicht te verminderen
Minpunten van lichtgewicht beton
De sterkte van lichtgewicht beton is niet zo sterk als traditioneel beton, omdat het toevoegen van aggregaten aan het mengsel de cohesiekracht zal verzwakken, waardoor het minder sterk wordt in het behouden van het gewicht. Daarom mag voor de meeste projecten geen lichtgewicht beton worden gebruikt in plaats van conventioneel beton
Met andere woorden, lichtgewicht beton is een uitstekend materiaal voor telers omdat het gemakkelijk te verplaatsen is en niet zo sterk hoeft te zijn om gemakkelijk in de grond te worden opgenomen. Dit type beton wordt ook vaak gebruikt voor werkbladen en dakterrassen, waar lichter gewicht belangrijker is dan hogere sterkte. Deze vorm van beton heeft ook een betere isolatie dan traditioneel beton, dus het kan ook gebruikt worden voor wanden in constructies waar isolatie belangrijker is dan sterkte, zoals werkschuren.
Het lichtgewicht betonmortel mengen
Afhankelijk van het gebruikte grove toeslagmateriaal en de vereiste sterkte van het eindproduct, zijn er verschillende methoden om lichtgewicht beton te bereiden. Door minder zand te gebruiken, kan het product lichter worden, maar kan de betonconstructie ook zwakker worden. De eenvoudige formule voor eenvoudig lichtgewicht beton is om 8 delen zand, 8 delen cement en 8 delen perliet te mengen met 5 delen water.
Als alternatief kunt u de instructies voor de meeste traditionele betonmengsels volgen en het vereiste grind vervangen door de helft van het gewicht van het geselecteerde lichtgewicht toeslagmateriaal, aangezien deze meestal ongeveer de helft van het gewicht van grind wegen.
Welke formule u ook kiest, u moet een masker dragen om te voorkomen dat er stof in uw mond en longen komt, en handschoenen dragen om verbranding door beton te voorkomen. Voeg bovendien langzaam water toe, omdat vocht ervoor kan zorgen dat u meer of minder water gebruikt dan de formule vereist. Het eindresultaat moet altijd stevig in de hand worden gehouden en zijn vorm behouden. Te weinig water maakt het beton moeilijk te verspreiden en te verwerken, maar te veel water maakt het vloeibaar en heeft geen structuur
Lichtgewicht beton prijs
Lichtgewicht betonmortel kost ongeveer €15,- per 18 kilo.
Wat is de droogtijd van lichtgewicht beton?
Beton heef over het algemeen een lange droogtijd. Zo is net gestort beton pas na 28 dagen volledig uitgehard. Na een paar dagen kunt u het beton al belopen of gebruiken. De droogtijd van beton is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het vochtgehalte van de vloer, het soort cement en de weersomstandigheden.
Alternatief lichtgewicht beton
Schuimbeton is een betonsoort dat buitengewoon licht is, goede isolerende eigenschappen bezit en een hoog dragend vermogen heeft. Het product wordt gemaakt met behulp van cement, water, eventueel zand, hulpstoffen mengen met proteïne houdend of synthetische schuimmiddel. Dit materiaal wordt sinds de jaren zeventig in Nederland gebruikt en heeft voor een stille revolutie van bouwmethoden gezorgd in diverse afzetgebieden. Daarnaast kunt u schuimbeton zelf maken.
De voordelen van schuimbeton
Schuimbeton is bijzonder duurzaamheid door het toepassen van weinig grondstoffen per volume-eenheid, hierdoor minder bewegingen om het product te maken. Het kan ter plekke worden aangemaakt met mobiele menginstallaties. Schuimbeton heeft diverse gunstige materiaaleigenschappen, waardoor het als bouwmateriaal zeer breed inzetbaar is voor bijvoorbeeld werkvloeren onder beton, isolerende vullagen, vullen van buitenbedrijf gestelde leidingen en toepasbaar als renovatievloeren voor de woningbouw. Kijk hier voor meer voordelen van schuimbeton.
Lichtgewicht isolatiebeton in de ondervloer
Lichtgewicht isolatiebeton wordt bij Woodstock Vloeren gebruikt als isolatie voor de ondervloer in de renovatiebouw om isolatie en stabiliteit te bieden zonder veel gewicht toe te voegen. Het wordt toegepast als een isolatielaag onder de nieuwe vloer, soms op een bestaande houten vloer of als ondervloer voor vloerafwerkingen zoals gietvloer of pvc.
Enkele voordelen van het gebruik van een lichtgewicht isolatiebeton als ondervloer:
- Isolatie: Het biedt thermische isolatie, wat kan helpen bij het behouden van een comfortabele temperatuur in de ruimte en het verminderen van energieverlies.
- Gewicht: Omdat het lichter is dan traditioneel beton, kan het gunstig zijn voor situaties waarin het totale gewicht van de constructie belangrijk is.
- Vlakheid en stabiliteit: Het biedt een goede basis voor het leggen van vloerafwerkingen door een egale en stabiele ondergrond te creëren.
- Geluidsisolatie: Het kan ook enige geluidsisolerende eigenschappen bieden, hoewel dit afhangt van de specifieke samenstelling en dikte van het isolatiebeton.
Bij het gebruik van lichtgewicht isolatiebeton als ondervloer is het belangrijk om de juiste samenstelling en dikte te kiezen, afhankelijk van de specifieke isolatie- en draagkrachtvereisten van het project. Het is raadzaam om met een specialist of aannemer te overleggen om het meest geschikte isolatiemateriaal en de juiste toepassing voor jouw specifieke situatie te bepalen.