Wij van Woodstock kunnen een lichtgewicht beton aanbrengen. Dit is een kant-en-klare oplossing met een zeer lichte betonmortel op basis van cement en lichtgewicht toeslag materiaal conform EN 206-1 en NEN 8005. Deze lichtgewicht betonvloer is 30% lichter en net zo sterk als gewoon beton en voldoet aan sterkteklasse LC25/28 dat is dus Gewicht beton

Lichtgewicht beton

Zelf lichtgewicht beton maken

Om zelf lichtgewicht beton te maken is het belangrijk om eerst te weten hoe beton werkt. Alle beton is gemaakt van cement, grof aggregaat (zoals grind) en licht aggregaat (zoals zand en water). Het cement gebruikt water om de aggregaten met elkaar te verbinden om een ​​hechting te vormen, waardoor het beton sterkte en lang mee gaat. Zoals de naam al doet vermoeden, is lichtgewicht beton een lichtere versie van het traditionele betonmengsel dat veel wordt gebruikt door aannemers. Het wordt gemaakt door lichtere aggregaten (zoals perliet, vermiculiet of piepschuim) te mengen in plaats van zwaardere grove aggregaten met beton om het totale gewicht te verminderen

Minpunten van lichtgewicht beton

De sterkte van lichtgewicht beton is niet zo sterk als traditioneel beton, omdat het toevoegen van aggregaten aan het mengsel de cohesiekracht zal verzwakken, waardoor het minder sterk wordt in het behouden van het gewicht. Daarom mag voor de meeste projecten geen lichtgewicht beton worden gebruikt in plaats van conventioneel beton

Met andere woorden, lichtgewicht beton is een uitstekend materiaal voor telers omdat het gemakkelijk te verplaatsen is en niet zo sterk hoeft te zijn om gemakkelijk in de grond te worden opgenomen. Dit type beton wordt ook vaak gebruikt voor werkbladen en dakterrassen, waar lichter gewicht belangrijker is dan hogere sterkte. Deze vorm van beton heeft ook een betere isolatie dan traditioneel beton, dus het kan ook gebruikt worden voor wanden in constructies waar isolatie belangrijker is dan sterkte, zoals werkschuren.

Het lichtgewicht betonmortel mengen

Afhankelijk van het gebruikte grove toeslagmateriaal en de vereiste sterkte van het eindproduct, zijn er verschillende methoden om lichtgewicht beton te bereiden. Door minder zand te gebruiken, kan het product lichter worden, maar kan de betonconstructie ook zwakker worden. De eenvoudige formule voor eenvoudig lichtgewicht beton is om 8 delen zand, 8 delen cement en 8 delen perliet te mengen met 5 delen water.

Als alternatief kunt u de instructies voor de meeste traditionele betonmengsels volgen en het vereiste grind vervangen door de helft van het gewicht van het geselecteerde lichtgewicht toeslagmateriaal, aangezien deze meestal ongeveer de helft van het gewicht van grind wegen.

Welke formule u ook kiest, u moet een masker dragen om te voorkomen dat er stof in uw mond en longen komt, en handschoenen dragen om verbranding door beton te voorkomen. Voeg bovendien langzaam water toe, omdat vocht ervoor kan zorgen dat u meer of minder water gebruikt dan de formule vereist. Het eindresultaat moet altijd stevig in de hand worden gehouden en zijn vorm behouden. Te weinig water maakt het beton moeilijk te verspreiden en te verwerken, maar te veel water maakt het vloeibaar en heeft geen structuur

Lichtgewicht beton prijs

Lichtgewicht betonmortel kost ongeveer €15,- per 18 kilo.

Wat is de droogtijd van lichtgewicht beton?

Beton heef over het algemeen een lange droogtijd. Zo is net gestort beton pas na 28 dagen volledig uitgehard. Na een paar dagen kunt u het beton al belopen of gebruiken. De droogtijd van beton is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het vochtgehalte van de vloer, het soort cement en de weersomstandigheden.

Alternatief lichtgewicht beton

Schuimbeton is een betonsoort dat buitengewoon licht is, goede isolerende eigenschappen bezit en een hoog dragend vermogen heeft. Het product wordt gemaakt met behulp van cement, water, eventueel zand, hulpstoffen mengen met proteïne houdend of synthetische schuimmiddel. Dit materiaal wordt sinds de jaren zeventig in Nederland gebruikt en heeft voor een stille revolutie van bouwmethoden gezorgd in diverse afzetgebieden. Daarnaast kunt u schuimbeton zelf maken.

De voordelen van schuimbeton

Schuimbeton is bijzonder duurzaamheid door het toepassen van weinig grondstoffen per volume-eenheid, hierdoor minder bewegingen om het product te maken. Het kan ter plekke worden aangemaakt met mobiele menginstallaties. Schuimbeton heeft diverse gunstige materiaaleigenschappen, waardoor het als bouwmateriaal zeer breed inzetbaar is voor bijvoorbeeld werkvloeren onder beton, isolerende vullagen, vullen van buitenbedrijf gestelde leidingen en toepasbaar als renovatievloeren voor de woningbouw. Kijk hier voor meer voordelen van schuimbeton.

 

Categorieën: Dekvloeren