Een vraag die wij veel gesteld krijgen is: waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe vloer? Het antwoord op deze vraag behandelen we in dit artikel. Een vloer is namelijk de basis van een kamer in je huis. De vloer geeft karakter en sfeer. Bij het zoeken naar een nieuwe vloer zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Allereerst moet je het materiaal bepalen. Er zijn verschillende soorten vloeren waarbij de één geschikter is voor de ene kamer dan voor de andere. Daarna is het tijd om inspiratie op te doen! De kleur en het patroon van de vloer komt dan aan bod. Tot slot moet je bepalen hoeveel m2 je nodig hebt. Om je bij al deze vraagstukken te helpen zal er in dit artikel dieper op in worden gegaan.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe vloer?

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe vloer

Er zijn drie soorten vloeren. Hout, laminaat en PVC. Hout is over het algemeen de meest gekozen vloer. Als je kiest voor een houten vloer zijn er ook weer verschillende opties mogelijk. Een lamelparket is daar één van. Een lamelparket bestaat uit verschillende lagen. Daarom is de werking kans van de vloer laag. De werking kans is de mate waarin een vloer kan gaan krimpen of uitzetten. Je kan er ook voor kiezen om een massief houten vloer te nemen. Een massief houten vloer bestaat volledig uit hout. Het voordeel is dan ook dat het een lange levensduur heeft.

Een laminaatvloer is een stuk goedkoper dan een houten vloer. Het prijsverschil zit hem voornamelijk in de moeilijkheidsgraad van het leggen en de kosten voor het materiaal zelf. Dit kan zomaar honderden euro’s schelen. Laminaat bestaat uit meerdere lagen kunststof en is daardoor enorm eenvoudig schoon te houden. Ideaal voor de keuken of zolder. Laminaat oogt en klinkt wel vaak erg plastic, dat is het nadeel.

Voor een vloer die de look and feel van een houten vloer heeft, maar makkelijker is in de onderhoud en lager in prijs, is een PVC vloer van Quick-step een hele goede optie. Een PVC vloer is net als laminaat, gemaakt van kunststof die is opgedeeld in verschillende lagen PVC. Het enige nadeel van PVC is dat het sneller krast dan bijvoorbeeld laminaat.

Kleuren en patronen

Per vloer categorie zijn er verschillende mogelijkheden. Elke houten vloer is uniek, terwijl laminaat en PVC vloeren dat niet zijn. Dit betekent dan ook dat er meer variaties mogelijk zijn met laminaat en PVC. er zijn honderden verschillende mogelijkheden en er is dus voor ieder wat wils.

Hout, laminaat en PVC worden over het algemeen gelegd als recht patroon. De breedte en lengte van de planken kunnen altijd verschillen per vloer. Een andere populaire keuze is een visgraat patroon. Dit kan zowel met houten vloeren als laminaat en PVC.

Meten

Nadat je de soort vloer en het patroon hebt bepaald is het van belang om de afmetingen duidelijk te hebben. Op die manier weet een leverancier hoeveel er besteld zal moeten worden.

Om de vloer op de juiste manier op te meten zal je eerst van alle kamers waar de vloer komt te liggen de lengte en breedte van deze kamer moeten opmeten. Vervolgens vermenigvuldig je van elke kamer de lengte en breedte. Je hebt nu van elke kamer de oppervlakte gemeten (m2). Tot slot tel je deze getallen bij elkaar op en je hebt de totale oppervlakte van de vloer.

Categorieën: Afwerkvloeren

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.