Hoe kunnen we van het gas af

Nederland gaat stap voor stap van het aardgas af. Hoe gaat dat en hoe werkt dat. In de praktijk zal het nog enkele tientallen jaren duren voordat we helemaal van het gas af zijn en op een duurzame alternatief zijn over gestapt. We zitten nu in de eerste fase. Overweegt u om van het aardgas af te stappen? Lees hieronder waar u eerst aan moet denken.

van het gas af

van het gas af

Isolatie

Isoleer uw woning

Er zijn drie soorten isolatie mogelijk heden

  1. Kruipruimte isolatie met vloerverwarming en een gietvloer op een warmtepomp,cv-ketel of gaskachel
  2. Spouwmuur isolatie
  3. Zolder isolatie

Waarom gebruikt u nu nog aardgas?

  1. Verwarming van uit een cv-ketel of gaskachel
  2. Warm water komt via een geiser of gasketel
  3. Koken op een aardgas

Kijk naar de plannen van uw gemeente

Wilt u starten met het verduurzamen van uw woning? Informeer eerst altijd naar de plannen van de gemeente van u woonplaats. Van het gas af doe je niet alleen. Gemeenten onderzoeken de duurzame alternatieven en hebben vaak plannen ook gaan ze vaak wijk voor wijk aan de slag met de een transitie vergoeding. Steeds meer worden hele straten of blokken aangepakt. Uw plan kan u goed afstemmen op die van de gemeente kan u een hoop geld en zorg besparen.

Klimaatbureau HIER heeft per gemeente een overzicht van de plannen. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met ons op wij helpen. De overheid heeft regionale Energieloketten opgezet om u juist te informeren over onder andere lokale mogelijkheden, subsidies en aannemers.

Wat moet u zelf al doen?

Wat de plannen van de gemeente ook zijn, er zijn moet natuurlijk geïsoleerd worden. Er zijn isolatie mogelijk heden die u zelf kunt doen. Met het isoleren van uw woning zit u altijd goed en is beter voor de portemonnee. Het is de eerste stap die u zelf kunt zetten als u van het gas af wilt. Meer comfort wil, en het levert u ook direct een lagere energierekening op. Kijk op terug verdien tijd.

Denk bij het isoleren van uw woning aan: vloerisolatie van de kruipruimte, dakisolatie, spouwmuurinstallatie en HR++-dubbel glas. Met deze maatregelen houdt u de warmte goed in huis. Gaat u uw cv-ketel vervangen? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een (hybride) warmtepomp en/of zonneboiler. Lees meer over het verduurzamen van uw woning op: (link)
Pak het nu slim aan:

Grijp nu een verbouwing of verhuizing juist aan voor het maken van duurzaam huis. Als u toch gaat verbouwen of een nieuw huis neem, is dit juist hét moment om bijvoorbeeld te investeren in kruipruimte isolatie en over gaan naar een ander verwarmingssysteem. Zo slaat u twee vliegen in één klap.

Hebt u een huurhuis?

Als u een woning huurt, vraag dan aan de eigenaar of gemeente naar de plannen voor verduurzaming. U kunt zelf ook altijd een voorstel tot woningverbetering doen bij uw huisbaas of woningbouwcorporatie.
Een goed alternatief voor koken en verwarmen

Zowel voor koken als voor verwarmen voor gas zijn er al goede alternatieven beschikbaar. Een gaskookplaat is te vervangen voor een inductiekookplaat. Inductie is snel, veilig en goed.

Een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet is op dit moment de meest gangbare alternatief om uw woning te verwarmen. In beide gevallen wordt er gebruikgemaakt van warmte die ergens anders vandaan komt. Bijvoorbeeld restwarmte van industrie of warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater.

Daarnaast zijn er aanvullende hybride oplossingen, zoals een zonneboiler, pelletkachel of infrarood verwarming, om het onder alle omstandigheden lekker warm te houden.
Kijk voor meer informatie over de alternatieven.

Wat moet u met uw gasaansluiting doen?

Hebt u uw gasaansluiting niet meer nodig omdat u van het aardgas afstapt? Dan kunt u 2 dingen doen met de aansluiting:

1. Gasaansluiting niet verwijderen

Geef uw netbeheerder geen opdracht om uw gasaansluiting te verwijderen deze kan later weer gebruikt worden voor groen gas.

2. Gasaansluiting juist aanhouden met zo min mogelijk kosten

U houdt uw aansluiting nog even zonder dat u gas afneemt. Vraag uw energieleverancier om een ‘contract zonder verbruik’. Daardoor betaalt u alleen beheer-, onderhoud- en administratiekosten. Kies voor deze optie:

als u twijfelt of u uw gasaansluiting in de toekomst nog wilt gebruiken. Of als u eerst wilt ervaren hoe goed alternatieven werken voor u uw gasaansluiting definitief laat verwijderen.

denk aan het groene klimaat en lees dit.

Als CO2 in olie- en gasvelden wordt ingelaten kan het als drijfgas dienen om extra olie en gas te winnen. Men noemt dat Enhanced Oil Recovery.

Men wilde CO2 gaan opslaan in een veld bij Barendrecht. Wetenschappers zeggen dat de deklaag van anhydriet geen CO2 zal doorlaten en zeker niet zal breken door drukveranderingen op 3 4 km. diepte. Bewoners zijn er natuurlijke niet blij mee.

Opslag van CO2 is tijdelijke oplossing

In 2017 gaan Shell e.a. CO2 opslaan dat wordt afgevangen bij industriële faciliteiten in het oosten van Noorwegen. De CO2 wordt vervolgens per schip naar een nabij gelegen faciliteit verscheept, van waar die, via een pijpensysteem, naar de opslagfaciliteit wordt getransporteerd.

Minister Cramer van Milieu is bijzonder enthousiast over het injecteren van het broeikasgas CO2 in lege gasvelden. Deze week gebruikte zij de voordelen van CO2-opslag als belangrijkste argument om te betogen dat vier nieuwe kolencentrales geen bedreiging vormen voor het klimaat.

Dat is opmerkelijk omdat kolencentrales van oudsher veel CO2 uitstoten, het broeikasgas dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de opwarming van de aarde. Met de opslag is de uitstoot van broeikasgassen van nieuwe kolencentrales sterk te reduceren, zei Cramer deze week aan het parlement. Ze schat de kans dat energiebedrijven op die manier hun CO2 gaan opslaan op 90 procent. En dat terwijl slechts een van de vier centrales daadwerkelijk plannen heeft voor opslag. Is het optimisme van de minister gerechtvaardigd?

De milieuorganisatie Greenpeace zet grote vraagtekens bij 'dumping' van broeikasgas onder de grond. Het zou gevaarlijk en milieubelastend voor de zee kunnen zijn. De voor- en nadelen van opslag van CO2 op een rij:
Voordelen

Opslag reduceert uitstoot

Als CO2 onder de grond wordt gestopt, komt er minder broeikasgas in de lucht. In theorie kan bijna alle CO2 uit energiecentrales uit de lucht worden gehouden, waarmee Nederland ineens aan de klimaatdoelen van Kyoto voldoet.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.