Schuimbeton storten

Voordat er schuimbeton word gestort moet er wel nog wat dingen gebeuren. Om het te kunnen storten moet eerst een bak of kuip van plasticfolie gemaakt worden. Deze folie voorkomt het weglopen van het schuimbeton tijdens het storten en het onttrekken van water aan het schuimbeton. Bijkomend voordeel is dat er geen water omhoog de kruipruimte in kan lopen waardoor de kruipruimte een stuk droger blijft. Het plakken van folie voor schuimbeton kan je prima zelf doen. Door het zelf te doen kunt u kosten besparen. Maar het moet wel goed gebeuren. Hier zijn 6 tips bij het plakken van folie voor schuimbeton.

Overzicht van de 6 tips:

  1. De folie moet losjes gelegd worden
  2. De folie moet goed in de hoeken aangebracht worden
  3. De folie moet hoog genoeg op de muur geplakt worden
  4. De folie moet onder pijpen en leidingen doorgelegd worden
  5. De folie moet voldoende overlap hebben
  6. Gaten moeten dichtgestopt worden

6 tips bij het plakken van folie voor schuimbeton.

1. Folie losjes leggen

Schuimbeton is dun vloeibaar en zoekt zijn eigen weg. Om te voorkomen dat er spanning op de folie komt te staan, mag de folie niet te strak en glad gelegd worden. Het is beter om wat ruimte over te houden zodat de folie mee kan bewegen met het schuimbeton.

2. Folie goed aanbrengen in de hoeken

De folie mag niet strak in de hoek tussen 2 muren zitten. Als dat wel het geval is, kan de folie gaan scheuren door de druk van het schuimbeton. Zit er echter ruimte tussen de muren omdat ze niet tegen elkaar geplaatst zijn, vul dan de ruimte op voordat u het folie aanbrengt. Het schuimbeton zal namelijk in de tussenruimte willen lopen en de folie heeft niet voldoende sterkte om dit tegen te houden. Gevolg is dat de folie scheurt en het schuimbeton wegvloeit.

3. Folie hoog genoeg op de muur plakken

Tijdens het spuiten van schuimbeton kan het soms flink spetteren. Zit de folie niet hoog genoeg op de muur geplakt, dan komen de spetters op de muur of loopt het schuimbeton achter de folie. Sowieso moet folie goed stevig op de muur geplakt worden. Door het gewicht van het schuimbeton zal er spanning op de folie en de tape komen. Zit het niet goed vastgeplakt, dan laat de tape los en verzakt de kuip.

4. Folie onder leidingen en pijpen doorleggen

Leidingen en pijpen die door de ruimte liggen moeten goed verankerd worden aan de bodem. Gebeurt dit niet, dan gaan ze drijven in het schuimbeton. De folie zelf moet onder de leidingen doorgelegd worden, zodat het schuimbeton goed om de pijp heen kan vloeien. Is de buis of pijp al wat ouder, overweeg dan om hem te vernieuwen voordat het schuimbeton gestort wordt. Eenmaal in het schuimbeton, kan de pijp niet meer vervangen worden.

5. Overlap folie

Om te voorkomen dat het schuimbeton tussen de naden van de folie doorlekt, moeten de randen van de folie elkaar 50 cm overlappen. Ook moet de naad goed vast getapet worden zodat het schuimbeton niet onder de folie kan vloeien. Gebeurt dat wel, dan vormt de folie geen waterdichte en afgesloten kuip meer.

6. Gaten dichtstoppen

In de ruimte waar schuimbeton gestort wordt, moeten alle gaten en kieren dichtgemaakt worden. Schuimbeton is zo dun, dat het zelfs door een spijkergat loopt. Het zoekt dan zelf een weg en blijft dan niet in de ruimte waar het zou moeten komen. Ook een kapotte voeg of een gat waar kabels doorheen lopen moet om dezelfde reden goed worden dichtgemaakt.

 

Met deze 6 tips kunt u zelf de folie leggen voordat het schuimbeton in uw kruipruimte wordt gestort. Heeft u twijfels of u het zelf kunt of besteedt u het werk liever uit? Uiteraard kunnen wij het aanbrengen van de plasticfolie ook voor u verzorgen.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.